Az elmúlt évek folyamán sok külföldi vendéggel, delegációval voltam a Gellért Szállodában. Volt olyan alkalom, amikor szálláshely biztosítását kértem, más alkalommal díszvacsorát szerveztem. Vásony Mihály úr, - aki a szálloda vendégkapcsolati menedzsere – nagyon sokat segített nekem a munkámban, kiváló szakember lévén nem ismert lehetetlent, bízhattam benne. Örömmel adom közre Vásony úr visszaemlékezéseit, amelyet a Metropol újságírója, Puskás Zsuzsa foglalt össze az olvasók nem kis derültségére.
Módosítás dátuma: 2014. április 03. csütörtök, 13:58
Megtörtént eset Londonban. Nehogy úgy járjanak mint az egyik angol cég!
Húszezer fontos megrendeléstől esett el egy angol cég, mert a macska a fax gépen szunyókálva bizalmas információkat küldött el az üzleti versenytársnak. A titkárnő a gépben hagyott este egy árajánlatot. A kandur álmában megnyomta a START gombot, mire a fax az előzőleg hívott konkurens cégnek ment el, amely aláigért az árajánlatnak és nyert!
A magyar nép rendkívül vendégszerető. Szívesen kínálta meg vendégét – talán még napjainkban is – zsíros, húsos, borsos, erős paprikás étellel és édes süteménnyel. A külföldiek ezt a traktát mindig soknak tartották. A fogyasztási szokások az elmúlt években nagyon megváltoztak. A hazai és külföldi vendégek inkább a könnyű és tápláló, sok zöldséget tartalmazó ételeket részesítik előnyben, amelyben természetesen lehetnek magyar specialitások is.
Írta: Részlet dr.Csizmadia László: A vendéglátás ételei és tálalásuk c. könyvből
2012. szeptember 12. szerda, 20:01
A szép tálalás nagymértékben befolyásolja a vendég étvágyát. Az ízlésesen, gondosan tálalt étel megpillantása már önmagában is étvágygerjesztő.
A konyhai tálalás, a díszítés a konyhafőnök „névjegye”, amit a felszolgáló udvariasan és szakszerűen helyez a vendég elé.
Módosítás dátuma: 2012. október 20. szombat, 07:39
Írta: Dr.Csizmadia László - Dr. Vámos Lászlóné - Katalin
2012. augusztus 27. hétfő, 08:05
Más szokásokkal találkozunk a briteknél, amit egy hiteles történet is bizonyít
A II. Világháborúban az angol titkosszolgálat tagjai, akik beépültek a német hadseregbe, az evőeszközök használatával buktatták le magukat.
Módosítás dátuma: 2012. október 20. szombat, 07:55
Az előételek, az étkezést bevezetve előkészítik a gyomrot a további ételek befogadására. Ez mindig kis mennyiségű étel. Hideg előételt leves előtt szokás adni, míg a meleg előételeket a leves után szokták felszolgálni.
Módosítás dátuma: 2012. október 20. szombat, 08:21
Írta: Hegyesi Andrea riporter kérdéseire válaszol dr.Vámos Lászlóné - Katalin
2012. július 12. csütörtök, 19:56
A Magyar Katolikus Rádióban 2012. július 15-én elhangzó beszélgetés az otthoni, családi étkezésről szól. Sokféle irodalmi mű olvasható e tárgyban, a riportban egyszerű megfogalmazásban igyekeztem elmondani azokat az ismereteket, melyeket magam részéről fontosnak tartok.
Írta: Ráth-Végh István: Tarka- históriák c. könyvéből
2011. december 12. hétfő, 16:39
„1624-ben az egyik osztrák főhercegi udvarmester szükségesnek vélte, hogy rendelettel figyelmeztesse a faragatlan kadét urakat, miként kell főhercegi asztalnál viselkedniük, ha oda hivatalosak.
Akár tizenhat, akár negyven éves az ember lánya, az első randevú előtt mindig izgul. Úgy szeretne igen lazának és természetesnek látszani, hogy azért megjelenésével elkápráztassa az urat. Ezért a randi előtti órák „tollászkodással”, ijedt kapkodással telnek, s végül nemegyszer a megszokott pulcsi kerül fel az izgatott hölgyre. Vajon hogyan készüljünk egy randira, hogyan viselkedjünk, és végül: van-e szerepe a randi utáni napnak? Erre próbáltunk választ keresni csokorba kötött tippjeink segítségével.
Az ünnepélyes alkalmakon való részvétel, mint egy esti bál, kihívást jelenthet a gyakorlatlanok számára. A Budapesti, 15. évfordulóját ünneplő Operabál elemzésével próbálunk segíteni azoknak, akiknek újszerű esemény egy elegáns rendezvény.
A báli szezon minden évben január 6-tól, vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak, ez a farsang, a bálok, a mulatságok ideje. A bál rendezésének és a bálok lefolyásának koronként és helyenként kialakult formái vannak, úgyszintén a táncok rendjének és az egyéb külsőségeknek is.
Ahhoz, hogy a vendégek jól érezzék magukat a bálban, kell egy kitűnő szervezőcsapat, aki előkészíti, megszervezi és minden olyan körülményt biztosít, amely lehetővé teszi a gondtalan szórakozást.
A szüretek története hosszú időre nyúlik vissza. A 16-17. században erre az időre leállították a városokban a törvénykezés, és még a hadviselő vitézek is haza siettek az ilyenkor zajló mulatságok kedvéért. A 18-19. században a szórakozás mellett már tudatosan szüreteltek, a kötelező kezdési időpontot például a városi előjárok határozták meg. Ennek rögzítése azért is volt fontos, mert a földesúri járandóságot, a bordézsmát így egyszerre tudták beszedni.
Módosítás dátuma: 2012. január 12. csütörtök, 15:29
Hazánk 2004. május 1-jén vált teljes jogú tagjává az Európai Uniónak. Erről a fontos eseményről nemzedékek fognak beszélni és még ötven év múlva is benne lesz a történelemkönyvekben. Számos rendezvény és program állított emléket a hazánk számára oly fontos eseménynek. Ismerkedjünk meg ezek közül is az egyik leglátványosabbal.
Az egyik jó nevű étteremben díszebédet kellett szerveznem. Aranyszabály, hogy a vendégek megérkezése előtt legalább egy órával ellenőrizni kell mindazt, amit a hivatal, vagy a cég nevében megrendel a protokollos, vagy a rendezvényszervező. Ilyen például a teríték, az asztalon lévő díszgyertya helye, az asztalok és a székek megfelelő elrendezése. A protokollos további feladata még az ültető és menükártyák megfelelő helyre tétele, az ültetési tablónak az asztal irányában való elhelyezése stb.
Úgy láttam, hogy a háromágú díszes gyertyatartó nincs jó helyre téve az asztalon, mert a két egymással szemben ülő fővendég nem fogja látni egymást. Megemeltem a gyertyatartót és arrébb tettem. Ekkor láttam, hogy az abrosz kissé lyukas volt és erre helyezték rá a gyertyatartót. Azonnal szóltam, a felszolgálók leszedték a terítéket és kicserélték a damaszt abroszt. E tapasztalat alapján gondoltam arra, hogy össze kell foglalni mindazt, amit a gyertya-etikettről tudni kell általában.
Régi magyar filmekben GYAKRAN ELHANGZIK AZ A KIFEJEZÉS, HOGY ex!eZ A LATIN SZÓ ANNYIT JELENT, HOGY FELSZÓLÍTÁS A POHÁR TARTALMÁNAK FENÉKIG VALÓ KIÜRÍTÉSÉRE. nAPJAINKBAN EZT MÁR NEM ALKALMAZZÁK, CSUPÁN KULTÚRTÖRTÉNETI ÉRDEKESSÉG.
Díszebédeken, díszvacsorákon, magas szintű küldöttség látogatása alkalmából adott fogadáson pohárköszöntőket mondanak - elsősorban a vendéglátó és a fővendég. A pohárköszöntő többféle időpontban is elhangozhat.
Módosítás dátuma: 2010. február 07. vasárnap, 21:18
A hivatalos rangsorolás örökké vitatott témája a protokollnak, ezért a különböző formájú asztaloknál való rangsorolás szakmai tapasztalatot és kellő tapintatot igényel. Amikor hivatalos belföldi és külföldi személyek ülnek tárgyalóasztalhoz vagy díszétkezéshez, meg kell állapítani azt, hogy ki ül az előkelőbb, illetve kevésbé előkelő helyre.
A gasztronómia görög eredetű szó, melynek jelentése ínyencség, az étkezés művészete. További jelentése a szakácsművészet, az ínyesmesterség, tágabb értelemben pedig a terítés, a felszolgálás művészete és az étkezés kultúrája.
Vajon ki volt Magyarországon az első protokollfőnök?