Az üzleti élet, a cég rangja, hírneve megkívánja, hogy a magyar és külföldi üzleti-, hivatali partnert színvonalas vendéglátásban részesítsük. Az oldottabb hangulatban, fehér asztal mellett folytatott megbeszélések elősegítik az üzleti-, hivatali életben eddig elért eredmények növelését is. Bár ez anyagi befektetést jelent, de távlatilag megtérül.
Vajon mi a feladata a szervezőnek az ilyen típusú rendezvényeknél?
Módosítás dátuma: 2010. március 18. csütörtök, 15:56
Borravalót akkor adunk, ha valaki irányunkban figyelmes, előzékeny, vagy szolgálatkész.
Annyit tudnunk kell, hogy bizonyos szolgáltatásokért világszerte illik borravalót adni, ez elől nem térhetünk ki és a helyi szokásokhoz kell alkalmazkodni. Mindenesetre ez nem tartozik a megvesztegetés fogalmába!
Ha szupermarketben szeretnénk bort vásárolni, talán akkor érezhetjük magunkat a legmagányosabbnak és legkiszolgáltatottabbnak.
Mintha a farkasok közé vetettek volna minket. Mennyire más a pincészetnél bort venni, ahol meg is kóstolhatjuk, vagy egy borszaküzletben, ahol legtöbbször szakértő eladótól kapunk tanácsot, útmutatást.
A protokolláris vendéglátás legmagasabb foka a DÍSZÉTKEZÉS
A nemzetközi kapcsolatok és az üzleti élet fontos elemét jelentik azok a rendezvények, amit a szorosan vett hivatalos érintkezés / tárgyalás, konferencia / mellett szerveznek. Vannak világszerte elterjedt egyöntetű formái, de bőven vannak olyanok is, amelyek csak bizonyos országokban szokásosak. Valamennyi közös jellemzője, hogy sohasem öncélúak, lényegük nem elsősorban az étkezés és az italozás, hanem a kellemes időtöltés, a partnerek kötetlenebb formában való megismerése a jobb és hasznosabb kapcsolatok elérése érdekében.
Módosítás dátuma: 2010. február 07. vasárnap, 21:08
A családi étkezés az üzleti, politikai partnerkapcsolat jelentős és meghatározó színtere a „fehér asztal”, egy kis alacsony virágdísszel, esetleg gyertyatartóval díszítve.
A nemzetközi kapcsolatok és az üzleti élet fontos elemét jelentik azok a rendezvények, amit a szorosan vett hivatalos érintkezés (tárgyalás, konferencia) mellett szerveznek. Vannak világszerte elterjedt egyöntetű formái, de bőven vannak olyanok is, amelyek csak bizonyos országokban szokásosak.
Halvilla, halkés, rákvilla, rákkés, osztrigavilla, csigavilla, csigafogó, homárvilla, kaviárkés… Nyugodtan kérjünk tanácsot, amikor az étteremben olyan evőeszközt helyeznek a tányérunk mellé, amiről nem tudjuk megállapítani, hogy étkezéshez vagy autószereléshez való!
A szépen megterített, virággal díszített ünnepi asztalnak elmaradhatatlan tartozéka a művészien hajtogatott damaszt szalvéta. Étkezés közben ne hadonásszunk, mert előfordult, hogy a szalvétát valaki lesöpörte, majd az asztal alá bújva megkereste. A szöveg végén további történetek is olvashatók.
Egyre közkedveltebb az a szokás, hogy a nyár szépségét kihasználva az üzleti barátokat, partnereket ünnepélyes keretek között, de rendhagyó módon látják vendégül.
Szinte bárhol felállítható egy nagy, fehér, tetszetős sátor. A vendégeket hostessek sorfala fogadja. Színesíteni lehet a vendégfogadást például azzal, hogy a sátor közelében huszárruhába öltözött katona harsonával jelzi a vendégek érkezését.
Módosítás dátuma: 2009. június 28. vasárnap, 18:56
Az alábbiakban olyan díszétkezésre vonatkozó előkészületi munkát ismertetek, amely valamely politikus, üzletember magánházában rendezendő. Minden jelenlévő vendégnek be kell mutatkozni kislétszámú ültetett vacsorán.
Az alábbiakban olyan díszétkezésre vonatkozó előkészületi munkát ismertetek, amely valamely politikus, üzletember magánházában rendezendő.
Módosítás dátuma: 2009. június 28. vasárnap, 18:43
Vajon mit mesél nekünk a szemet gyönyörködtető Viktória mintás herendi porcelán teríték? Szórakoztató naplójából sok mindent megtanulhatunk a terítéskultúráról.
Módosítás dátuma: 2009. június 25. csütörtök, 21:34
A bor felszolgálásának szabályai. Az éttermekben, az éttermi borszakértő, a sommelier ajánlja a vendégek által kiválasztott ételsorhoz a megfelelő bort. Egy kostoló csésze lóg a nyakában /tasse de vein/, ez különbözteti meg őt a többi felszolgálótól. Volt olyan vendég, aki azt hitte, hogy ez hamutartó! De nem az.
A sommelier, a bor felszolgálása előtt tájékoztatja a vendéget a bor fajtájáról és annak évjáratáról. A vendég előtt nyitja ki a palackot, hogy az meggyőződhessen a bor valódiságáról.
Nyári estéken sajátos hangulata, varázsa van a növényekkel, virágokkal díszített kellemes környezetben megrendezett garden-partynak, a kerti összejövetelnek.
Ez lehet egy baráti összejövetel grill-sütéssel egybekötve, de lehet egy ünnepélyes alkalom, amely a külsőségében is fémjelzi az elegáns rendezvényt.A szép fotók az Indonéz Köztársaság által rendezett garden-partyn készültek.
A hazánkba látogató külföldi vendégek Budapestet, - a természeti adottságainál fogva - a világ egyik legszebb fekvésű fővárosának tartják. A Duna, Közép-Európa legnagyobb folyója, észak-déli irányban szeli át a várost, a budai parton hegyes, dombos, míg a pesti oldalon teljesen sík a vidék. A város természeti szépsége, fekvése, műemlékeinek változatossága maradandó élményt nyújt minden látogatónak.
"A vendégnek kétszer örül az ember, amikor jön, és amikor elmegy" - mondta Karinthy Frigyes, és ebben van némi igazság.
Ám az is tény, hogy illik megadni a tiszteletet azoknak, akiket az otthonunkba hívunk, ehhez pedig az szükséges, hogy kifogástalan vendéglátókként maradjunk meg a távozó meghívottak emlékezetében.
Az év végéhez közeledve a cégek vezetői igyekeznek megköszönni ünnepélyes keretek között a cég munkatársainak egész évi munkájukat, de vannak olyanok is, akik a cég rangjának és hírnevének továbbvitele érdekében magas szintű vendéglátásban részesítik üzleti partnereiket.
Az egyik nemzetközi bank elnöke szeretné megköszönni a leghűségesebb és legkorrektebb üzleti partnereinek az egész évi együttműködést egy esti, karácsonyi party keretében.
Buffet dinner
Módosítás dátuma: 2009. december 13. vasárnap, 21:08