Kulturált italfogyasztás |
![]() |
![]() |
![]() |
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin | |||
2009. június 25. csütörtök, 21:26 | |||
A sommelier, a bor felszolgálása előtt tájékoztatja a vendéget a bor fajtájáról és annak évjáratáról. A vendég előtt nyitja ki a palackot, hogy az meggyőződhessen a bor valódiságáról.
Az üledékképződés természetes folyamat, még a bor helyes tárolása során is. Az ilyen üledékes bort tartalmazó palack dugóját óvatosan kell kihúzni, és a bort úgy öntik a pohárba, hogy az üledék ne keveredjen föl. Mire kell vigyázni a palack felnyitásakor? Ha otthoni környezetben, magunk kivánjuk kinyitni a palackot, akkor az aluminium kupakot ne távolítsuk el egészen az üveg nyakáról, csupán a felső végéről, mintegy fél centiméterre a palack szájától. Késsel vágjuk körbe úgy, hogy többi része a palackon maradjon. A biztonság kedvéért a palacknyakát tiszta ruhával csavarjuk körül, hogy ha netán eltörne, az üvegcserepek ne okozzanak sérülést. A dugó kihúzásakor a dugóhúzót a dugó közepére tegyük, de a dugót lehetőleg ne fúrjuk át, mert akkor a borba dugórészecskék juthatnak. A dugót lassan húzzuk ki. A bor kitöltése utáni hagyományos szokás szerint a házigazda vagy a vendéglátó a palack kinyitásakor először kevés bort tölt a saját poharába, azután megtölti a vendégek poharát, és csak utolsóként a sajátját. Felszolgáláskor a pincér a bort 1/3 részig annak a poharába tölti, aki a bort rendelte, azután a többieknek és a végén újra az elsőnek tölt. A bort a poharakba 2/3 vagy ¾ részig töltsük. A bor hőfokára ügyeljünk. Fehér borokat 10-12 C -ra, a pezsgőket 6-8 C-ra kell hűteni. A túlságosan lehűtött bornak az íze és az illata csökken. A csemege vagy likőrborokat, valamint a vermutokat ugyanolyan hőfokon szolgáljuk fel mint a fehér borokat. A vermutokba és az aperitifekbe tegyünk egy szelet citrom- és jégdarabkát. A fűszerezett borok annyira ízesek, és aromájuk annyira telt, hogy csak alaposan lehűtve tehetők az asztalra. Találós kérdés Milyen poharakból isszuk a bort? Ólomkristályból vagy vékony falú, kehely formájú, színtelen pohárból? /Opalizáló, színezett vagy. un. füstös üvegből készített poharak nem alkalmasak borívásra, mert torzítják a színét./ Tehát a vörös és fehérborhoz színtelen üvegből készült, talpas, kehely alakú poharat használunk. A fehérboros kisebb, a vörösboros a nagyobb. Bort soha ne szolgáljunk fel vastag falú poharakba, sem henger alakú, talp nélküli poharakba. Ezekbe ásványvizet, szódavizet teszünk. Hol fogjuk meg a talpas poharat az ünnepi pohárköszöntők alkalmával: Ünnepi alkalmakkor az első koccintás a házigazda kötelessége A felköszöntéskor az ételek és italok felszolgálásával várni kell kicsit. A hosszú, talpas poharakat mindig három ujjunkkal fogjuk meg a szár felső részén, sohasem a kehelynél. A bort lassan, a pohár gyenge megdöntésével igyuk, hogy teljes mértékben élvezhessük az ízét. A poharak megválasztásáról A felszolgált italok értékének emelésére és a felszolgálás kulturáltsága érdekében minden egyes italféléhez a megfelelő poharat válasszuk. A bort különböző alakú talpas poharakban szolgáljuk fel. Ezek vékony falú, átlátszó üvegekből készülnek. Könnyű borokhoz vékonyabb falú, nehezebb borokhoz vastagabb falú poharakat, míg a pezsgőhöz pezsgőspoharakat, a csemegeborokhoz pedig kisebb térfogatú poharakat használunk. A pezsgő kinyitásakor először a drótkosárkát lazítsuk meg, a palack nyakát szalvétával tisztítsuk meg, a dugót óvatosan forgassuk, de közben hüvelykujjunkat állandóan szorítsuk hozzá. Ezután a dugót lehetőleg hang nélkül húzzuk ki, és a pezsgőt töltsük az előkészített poharakba. A koktélok és egyéb báritalok minden csoportjának megvan a saját pohártípusa. A szeszes italok és likőrök poharai kisebb térfogatúak. /A mustáros poharak nem italok felszolgálására valók !/ Adni kell a megfelelő poharak kiválasztására, így érvényesülnek csak igazán az italok valódi értékei.
Pomnen Matuska: ITALOK A-TÓL Z-IG c. könyve Mezőgazdasági Kiadó Budapest, 1970 ![]()
|
|||
Módosítás dátuma: 2010. április 27. kedd, 12:50 |