Az üzleti élet, a cég rangja, hírneve megkívánja, hogy a magyar és külföldi üzleti-, hivatali partnert színvonalas vendéglátásban részesítsük. Az oldottabb hangulatban, fehér asztal mellett folytatott megbeszélések elősegítik az üzleti-, hivatali életben eddig elért eredmények növelését is. Bár ez anyagi befektetést jelent, de távlatilag megtérül.
Vajon mi a feladata a szervezőnek az ilyen típusú rendezvényeknél?
Főnöke behívatja és megbízza egy üzleti ebéd vagy vacsora megszervezésével. Első kérdés annak tisztázása, hogy mennyi pénzösszeg áll rendelkezésre.
További feladatok:
- - a helyszín kiválasztása
- - a vendégek létszáma és nemzetisége
- - étlapról választanak vagy menüajánlatot kell kérni
- - megrendelő levél megírása
- - helyismeret
- - ha üzleti ebédről van szó, lehetőleg legyen közel a tárgyalás helyszínéhez
- - nincs ültetési rend, de azért legyen egy alapelképzelés a vendégek ültetéséhez
- - annak eldöntése, hogy szükség van-e tolmács igénybe vételére
A szervező feladatai a helyszínen a vendégek érkezése előtt:
- ellenőrzés
- étkezés időtartamának közlése az étterem vezetőjével, elsősorban akkor, ha ebédről van szó
- a felszolgálás sorrendjének közlése
- fotózás megbeszélése, az nem történhet bármikor
A szervező feladata az étkezés után
- a számla aláírása
- a pénzösszegnek határidőre való átutalása
A vendéglátó feladata:
- ha lehetséges, akkor a helyszínen fogadja a vendégeket
- óhajt-e pohárköszöntőt mondani, itt ez nem kötelező elem
- a vendéglátó megköszöni, hogy elfogadták a meghívást és kezdeményezi a búcsúzást.
Érdekesség:
Egy alkalommal a portugál tolmácsnak átadtam egy menüajánlatot, amit azonnal le kellett fordítania. Előbb értetlenül nézte a sorokat, mígnem megoldotta a feladatot. Megjegyzem, hogy az étel nagyon ízletes volt.
Ime a menü:
"Szezámmagos pulykamell bazsalikomos paradicsom-salátával és juhtúróval töltött parajos palacsinta körettel".
Összefoglalva:
Az üzleti ebéd vagy vacsora szervezéséhez némi gasztronómiai és szervezési ismeretekre van szükség.
- mennyi pénzösszeggel rendelkezünk
- milyen nemzetiségűek a vendégek
- van-e köztük vegetáriánus vagy kóser étkező
- mennyi a létszámuk
- válasszunk éttermet
- szükségünk van-e külön teremre
- hogyan fogjuk ültetni a vendégeket
- írjunk megrendelőlevelet
- hogyan történik a számla kifizetése / átutalás, készpénzfizetés, bankkártya stb. /
- legyen helyismeretünk
- étlapról fognak választani a vendégek, vagy
- menüajánlatot kérünk
- segítsük a vendéget az étel kiválasztásában
- az étkezéshez mennyi idő áll rendelkezésre, ezt közölni kell a felszolgálókkal
- ki fogja aláírni a cég nevében a számlát
- a számla összegének határidőre történő átutalása
|