Írta: Dr. Csizmadia László
|
2012. augusztus 25. szombat, 15:45 |
Az ételt melyik evőeszközzel és hogyan fogyasztjuk
Lágy tésztát kizárólag villával eszünk,
Míg a csak villával el nem darabolható tésztát /pl.rétest/ késsel-villával is ehetjük
A kés használatára vonatkozólag alapelv, hogy használatát mellőzzük ahol csak lehet.
- A sajtot a desszert előtt kínáljuk vajjal együtt.
- Camembert sajtot csak cikkekre szabad szelni
- Parfait-t, soufflét, krémet és hasonlókat kanálkával fogyasztunk.
- A gyümölcsöt általában evőeszközök használata nélkül esszük, ez alól a húsos, leves, gyümölcsök /pl. dinnye, alma stb./ képeznek kivételt.
- A dinnyét gerezdekre szelve adják.
- Epret málnát, szárától megtisztítva tálalunk, desszert-villával fogyasztjuk.
- Az őszibarackot késsel és villával fogyasztjuk el a következőképpen: felszúrjuk a villára, amelyet bal kezünkben tartunk, a jobb kezünkben tartott késsel pedig lehántjuk a gyümölcs héját. A lehámozott gyümölcsöt darabokra szelve a kés és villa szabályos használatával esszük.
- A cseresznyét, szőlőt száráról szemelgetve fogyasztjuk, a magvakat tenyerünkbe gyűjtve a tányérra helyezzük.
- Banánt desszert evőeszközzel fogyasztjuk, hosszában kettévágjuk és szeleteljük.
- Az almához egyes helyeken csak kést szolgálnak fel abból az elgondolásból kiindulva, hogy az alma leve nem csordul. Ilyenkor a kést az alma negyedelésére, hámozására /ez utóbbi nem kötelező / és a magház eltávolítására használjuk, egyébként kézzel esszük az almát.
- A körte fogyasztásának módja azonos az almáéval azzal a különbséggel, hogy a körténél negyedelés nincs – mivel nincs kemény magház – hanem az egész körtéből vágunk le folyamatosan kúpszeleteket.
- Teát, kávét kannából, cukrot cukortartóból kínálunk.
- A csésze mellé nem teszünk kockacukor-szemeket.
|
Módosítás dátuma: 2012. október 20. szombat, 08:08 |