Írta: Dr. Csizmadia László
|
2012. augusztus 25. szombat, 15:51 |
Jegyezzük meg ezeket a szabályokat!
- A kést lenyalni, ez kirívó modortalanság.
- Kenyeret harapni és késsel vágni nem szabad. A kenyérből két kézzel harapásnyi darabot illik letörni és azt bal kézzel a szájunkba helyezni.
- Ha sonkához, sajthoz vajat is fogyasztunk, a vajat a kenyérre falatonként kell kenni s nem az egész szeletet megvajazni.
- Lágy előételt kizárólag villával eszünk.
- A leves elfogyasztása után a kanlat ne hagyjuk a csészében, hanem a csésze alá helyezett tányérra kell tenni.
- Csontot a csontos tányérra kell tenni.
- Szigorúan tilos a közönséges evőkés halhoz való használata.
- A levest nem illik szürcsölni, a kanalat nem szabad lenyalni.
- Csukott szájjal kell enni.
- Saját evőeszközünkkel a tálból szedni vagy a sótartóból sót venni sohasem szabad. Ha ezek az eszközök hiányoznak, feltűnés nélkül kérjünk a felszolgáló személyzettől.
- A kés pengéjét még kivételesen se vegyük a szánkba, valamint a szárnyas sült csontjait ne fogjuk kézbe.
- A köretet nem szabad a késsel összegyűjteni és a villára rásepregetni, mindig a villával nyúljunk az étel alá.
Az ételfogyasztásra vonatkozó előírások.
- Lágy tésztát kizárólag villával eszünk,
- Míg a csak villával el nem darabolható tésztát /pl.rétest/ késsel-villával is ehetjük
- A kés használatára vonatkozólag alapelv, hogy használatát mellőzzük ahol csak lehet.
- A sajtot a desszert előtt kínáljuk vajjal együtt.
- Camembert sajtot csak cikkekre szabad szelni
- Parfait-t, soufflét, krémet és hasonlókat kanálkával fogyasztunk.
- A gyümölcsöt általában evőeszközök használata nélkül esszük, ez alól a húsos, leves, gyümölcsök /pl. dinnye, alma stb./ képeznek kivételt.
- A dinnyét gerezdekre szelve adják.
- Epret málnát, szárától megtisztítva tálalunk, desszert-villával fogyasztjuk.
- Az őszibarackot késsel és villával fogyasztjuk el a következőképpen: felszúrjuk a villára, amelyet bal kezünkben tartunk, a jobb kezünkben tartott késsel pedig lehántjuk a gyümölcs héját. A lehámozott gyümölcsöt darabokra szelve a kés és villa szabályos használatával esszük.
- A cseresznyét, szőlőt száráról szemelgetve fogyasztjuk, a magvakat tenyerünkbe gyűjtve a tányérra helyezzük.
- Banánt desszert evőeszközzel fogyasztjuk, hosszában kettévágjuk és szeleteljük.
- Az almához egyes helyeken csak kést szolgálnak fel abból az elgondolásból kiindulva, hogy az alma leve nem csordul. Ilyenkor a kést az alma negyedelésére, hámozására /ez utóbbi nem kötelező / és a magház eltávolítására használjuk, egyébként kézzel esszük az almát.
- A körte fogyasztásának módja azonos az almáéval azzal a különbséggel, hogy a körténél negyedelés nincs – mivel nincs kemény magház – hanem az egész körtéből vágunk le folyamatosan kúpszeleteket.
- Teát, kávét kannából, cukrot cukortartóból kínálunk.
- A csésze mellé nem teszünk kockacukor-szemeket.
|
Módosítás dátuma: 2012. október 20. szombat, 07:58 |