Esküvői cipődivat hölgyeknek - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Esküvői cipődivat hölgyeknek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szűr Krisztina stylist-oktató   

 

Elegáns stílus

 

A legtöbb menyasszony már fél évvel az esküvő előtt elkezdi próbálgatni a ruhákat, ugyanakkor a cipő kiválasztását nem tekinti olyan alapvető kérdésnek. A megfelelő cipő kiválasztása a nagy napra márpedig igen fontos. Hogy miért? A helyszín, stílus és szín szempontjából ezt elemeztük.

 

 

 

 

 

 

Elegáns stílusEtikett szempontjából általánosságban elmondhatjuk, hogy az elől zárt, hátul nyitott vagy hátul is zárt cipők a megfelelőek, harisnya(nadrág) előírás. A sarok legyen viszonylag kecses, a telitalp kizárt. A cipő mindig legyen sötétebb legalább egy árnyalattal a ruha szegélyénél, általában a vakító fehér csak a fehér ruhához csinos. (Az enyhén opálos fényű fehér mégis a legszebb ekkor is.) A tört színek, akár a drapp, mézes vagy arany cipők jól mennek a sötétebb, kevertebb ruhaszínekhez. Díszített ruhához „mimikris”, azaz nem kirívó cipőt vegyünk, míg az egyszerű ruhához lehet díszesebb. (Vigyázzunk, nehogy a hosszú, finom anyagú ruha szegélye beleakadjon a cipő díszcsatjába.)

 


Az esküvői divat változásával változik a protokoll, ma sokkal lazábban tekintünk az esküvői ceremóniára, így extravagáns menyasszonyi ruhák és ehhez illő cipők is szép számban láthatók a trendmagazinok lapjain. 
A széles, kerekített orr mindenkor a kényelmet sugározza, de az ünnepélyes megjelenést, a karcsú boka hatását a kecses kivitel jelenti. Az újra reneszánszát élő törpe tűsarkú cipőknél vigyázzunk, elsőre a tetszetős ívek jelentik az újat, pedig az áhított kényelmet, korszerű alátámasztással, a sarok elhelyezés biztosítja, ráadásul a „tömpe” kis sarok gyakran nem elég kecses és sarokmagassága nem nyújtja a menyasszonyt. Áldozzunk a cipőre, még ha az árak néha megdöbbentőek is. Az esküvőn a lábunk nonstop szolgálatot tart: az elegáns küllem és a komfortos belső csak nagyon igényes kivitelnél valósul meg. Fontos megjegyezni, hogy a cipő felépítését a felhasznált anyagok, díszítőelemek minősítik, és ennek bizony ára van.

Helyszín...avagy hol lesz az esküvő?
Elegáns stílus
 Elegáns stílusNem mindegy, hogy templomban, házasságkötő teremben, ne adj isten réten vagy tengerparton esküszünk. Mivel ma a szertartást igen változatos módon szervezhetjük meg, igencsak kreatív, romantikus helyszínötletek születnek. A helyszín valamennyire meghatározza a ruha stílusát is, azonban még inkább meghatározza a cipő stílusát. A templomi esküvőre fedett vállak, ujjas ruhák, fátyol a jellemző, ugyanakkor a kő mindig húz, alulról hideg. Ezért zártabb, simább szabású cipőt válasszunk, kisebb sarokkal, hogy végig tudjuk állni a ceremóniát.

A polgári esküvőn a szerint válasszunk, milyen a ruhánk: kiskosztümhöz jó ötlet egy extrémebb, díszesebb cipő (akár színes is), hozzá való retiküllel. A hosszú esküvői ruhához stílus szerint választhatunk akár romantikus bokacsizmát és csipkés papucsot is. Egy tanács: a szőnyegen vigyázzunk, hogy ne csússzunk meg (csúszásgátló!!!), és ne lépjünk ki véletlenül a cipőnkből.

A külső helyszínen, pld. réten tartott esküvőnél a tapasztalt protokollos már előre arra int, vigyázzunk két dologra: a fő zöldre fog (főképpen az anyag alapanyagú topánkát) ill. a laza földbe besüpped a sarkunk, amitől megfájdul a bokánk. Ezért, mivel az ilyen helyszínen a ruha is lehet vagányabb, nimfa stílusú nadrágos komplé vagy pásztorlányka-stílus, ezekhez - szigorúan pedikűrözött lábfejjel - felvehetünk luxus-sarut is!

Stílus...avagy uszályos ruha vagy csak kiskosztüm?

A stílus maga az ember! Az esküvő összharmóniája határozza meg a különböző részleteket. Ezért a klasszikus, abroncsos ruhához mást ajánlhatunk, mint egy extravagáns költeményhez, és megint mást kiskosztümhöz vagy romantikus ruhához. A ruhán fellelhető díszek leképezése a cipőn rendkívül elegáns hatást kelt: csipke, gyöngy a lábfejen, szalagos bokakötő... A hímzett, barokkos ruhákhoz hasonló cipőstílus való, a klasszikus csipkéhez hasonló hatású topánka.

A cipő annál extrémebb lehet, minél vagányabb a ruha. Színes, extra szabású ruháknál a cipő is nyugodtan lehet extravagáns, de ügyeljünk arra, hogy vagy az egyik, vagy a másik „mutat” - csupa érdekes részletű ruha és hozzá csupa dísz cipő nem passzol! Általában a hosszú ruhához nem szép a bokapántos vagy keresztpántos cipő sem - ez inkább szobakosztümhöz csinos, karcsú bokán. A kényelem is fontos: stiletto sarkakon nem tudunk elegánsan tipegni. Ha a cipő színe nem feltűnő, lehet nagyon trendy a szabása: csipke csizma, retro hangulatú bőr bokacipő, écru farmerpapucs stb. Ezekhez az extrém ötletekhez természetesen be kell vállalnunk a merészebb ruha-stílust is.

Szín...avagy fehér, krém vagy színes legyen a cipő?

A ruha - persze amennyiben nem kifejezetten sötétebb natúr színű - mindig legyen inkább picit sötétebb a ruhánál, minthogy világos kontrasztjával „világítson” a lábfejen. Nézzük meg alaposan - akár anyagdarabot vigyünk el a cipő kiválasztásához -, hogy hideg vagy meleg hatású a ruha (összességében! Ne egy-egy részletét nézzük csak) ill. hogy tört szín vagy hófehér-e. A törtebb színeken belül is lehet kőfehér, törtfehér, púder, vanília, kőszürke stb. és persze lehet, hogy ha kissé sötétebb a ruha, akkor egy mézes, lazacos, arany cipő egy fokkal csinosabb lesz hozzá.
Esküvői cipő
Ugyanez vonatkozik persze a harisnyanadrágra is: a túl „napsütötte” színeket kerüljük, inkább púderesen testszínűt válasszunk. Igaz, hogy hosszú ruhánál nem látszik ki általában a cipő és boka, azonban jót fogunk mérgelődni, ha a videón pont lesz egy ilyen „perdülős” hangulatú snitt, ami leleplezi nem megfelelő választásunkat. Az elegáns kiskosztüm esetén is ügyeljünk a megfelelő cipő-színre. Itt a nagyobb színválaszték miatt még nehezebb választani! Inkább visszafogott, semlegesebb színű, kevesebb szabást (pántokat) alkalmazó modelleket válasszunk. Ezeket később is sok alkalomra fel tudjuk majd venni.

 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. június 27. szerda, 07:14