Egy volt nagykövet véleménye a protokollról - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Egy volt nagykövet véleménye a protokollról PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Lejegyezte dr. Vámos Lászlóné - Katalin   

Diplomáciai tárgyalás

 

A protokoll a szuverén, egyenrangú országok illemtana.

 

Ebben a minőségében óriási szerepet játszik az államok közötti kapcsolatokban, valamint az államokat képviselő hivatalos személyek közötti viszonyban. Bár korunkat a nemzetek és az emberek közötti kapcsolatok bővülése és azok nagy mértékű egyszerüsödése jellemzi, de továbbra is érvényesnek kell tekintenünk az egyes országok között történelmileg kialakult és bevált kapcsolattartási formákat.

 

Igaz, hogy ma már közvetlenebbek vagyunk és a "tekintély" formaságai iránt is kevésbé vagyunk érzékenyek elődeinknél, de az ország képviseletében fellépő diplomata, a miniszter, a hivatalos küldött pontatlansága vagy tévedése a protokolláris szabályok terén sokat árthat az ország tekintélyének és a tárgyalások eredményességének.

 

A protokolll szabályai mindenki számára kötelezőek, akik az országot hivatalosan képviselik, ezért nem lehet azokat leszükíteni csak a diplomatákra. A protokolláris szabályok ismerete viszont nem helyettesítheti az általánosan elismert illemszabályokat, a nemzeti és nemzetközi etikett szabályokat, a jóindulatot, az empátiát és általában a kultúrált magatartást.

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2014. március 17. hétfő, 14:06