A Nobel-díj átadásának ünnepélye a diplomáciai protokoll tükrében. - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
A Nobel-díj átadásának ünnepélye a diplomáciai protokoll tükrében. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
A Nobel medál
Ha valakit az a megtiszteltetés ér, hogy részt vehet Stockholmban a „Nobel- díj” átadásának ünnepélyén és az azt követő díszvacsorán, annak a diplomáciai protokoll számos elemét ismernie kell. 
A Nobel-díjat XVI. Károly Gusztáv svéd király ünnepélyes keretek között nyújtja át a Koncertházban.
 
A diplomáciai protokollban a hivatalos alkalomra szóló meghívónak az tekintendő, amelyen a vendéglátó magát nem nevével, hanem hivatali rangjával jelöli meg. A meghívón lévő jelzéseket, előírásokat alaposan tanulmányozni kell, különös tekintettel az öltözködésre vonatkozót. 
 
A díszvacsorán a férfiak frakkban vannak, a hölgyek estélyi ruhában jelennek meg. Érdekesség az, hogy a ruhatárban férfiak számára frakkot, a nők számára estélyi ruhák vannak előkészítve ruhacsere céljából, ha felszolgálás közben ruhájukra véletlenül étel kerülne.
 
Miután a Svéd Tv élőben közvetíti a díjátadást és a díszvacsorán való részvételt, ezért egyéb előírásokra is ügyelni kell. Miután 2013-ban a díszvacsorán  1360 vendég vett rész, ezért teljesen érthető, hogy itt tilos a dohányzás. A díszvacsorára Stockholm városházának „Kékcsarnokában” került sor. A rendezvény szervezőinek, protokollosainak megvan már a gyakorlata az ültetési rend elkészítésében, de 1360 vendéget úgy elhelyezni az étkező asztaloknál, hogy senki ne sértődjön meg, ez nem kis feladat!
 
Kérem, tekintsék meg Alfred Nobel svéd kémikusról, feltalálóról szóló rövid ismertetést valamint azokat a felvételeket amelyek 2013-ban készültek a Nobel-díj átadásának gyönyörű ünnepélyéről. 
 
A Nobel díjról
 
Alfred Nobel svéd kémikus, feltaláló 1833. október 21-én született Stockholmban, és 1896. december 10-én  halt med  Sanremó-i lakásában. Végakarata szerint holttestét hazaszállították Svédországba. 
A Nobel díjat minden évben december 10-én osztják ki.
A dinamit feltalálása és Nobel vagyona.
Nobel 1866-ban a németországi Hamburg melletti Krümmelben találta fel a dinamitot, és 1867-ben szabadalmaztatta. Halálakor kilencven gyárral és 350 szabadalommal rendelkezett, vagyona – akkori értéken – meghaladta a kilencmillió dollárt.
 
A díj
A Nobel díj
                                       
A Nobel-díj jelenleg a legnagyobb nemzetközi elismerése a kivételes szellemi teljesítménynek, és a díj világraszóló tudományos elismerést jelent nemcsak a díjazott, hanem nemzete számára is.
A díjat Alfred Nobel alapította. 1895. november 27-én kelt végrendeletében rendelkezett úgy, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a fizika, kémia, fiziológia és orvostudomány, továbbá az irodalom legjobbjai és az a személy, aki a békéért tett erőfeszítéseivel a díjat – és a vele járó,  jelenleg nyolcmillió svéd koronát (körülbelül 266 millió forintot, illetve 0,9 millió eurót) – kiérdemli. 1968-ban a tudományos munkásság Nobel elismerése kiegészül a Közgazdasági Nobel-emlékdíjjal. Ezt a Svéd Bank (svédül Sveriges Riksbank) kezdeményezte a pénzintézet fennállásának 300. évében, s a díjat hivatalosan Alfred Nobel-Emlékdíjnak nevezik, nem közgazdasági Nobel-díjnak. A Nobel díjakat elsö alkalommal 1901-ben osztották ki.
A díjak átadása
A Nobel-díjakat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítéli oda, az egyetlen kivétel a Nobel-békedíj. A Nobel-békedíjat odaítélő bizottságot Nobel végakarata szerint a norvég parlament (Storting) választja a soraiból. Nem vagyok biztos benne, de ez azért van így mert 1905-ig Svédország és Norvégia együtt volt, únióban.
A  díjkiosztás Stockholmban a „Koncertházban” (Koncerthuset) történik ahol kb. 1600 meghívott szokott lenni. 
 Stockholm, Koncertház
A pódiumon a díjazottak, a királyi család tagjai valamint a Svéd Királyi Tudományos Akadémia tagjai ülnek. 
           
Az alábbi két kép: a Koncertházban a pódium
a Koncertházban a pódium
         
A díjazottak, A Svéd királyi Tudományos Akadémia tagjai és a királyi család    
A Svéd királyi Tudományos Akadémia tagjai és a királyi család        
(A királyné, a veje, a király és a fia)
Az idén a koronahercegnö nem volt jelen mert Délafrikába utazott Mandela temetésére. A másik hercegnö, a húga, Amerikában maradt mondván, hogy állapotos.                  
A díjátadás elött egy akadémikus röviden és érthetöen ismerteti a díjazott munkáját. A dijat (diplomát és érmet) a király adja át, azután pedig egy zeneszám következik. 
 A király átadja a díjat
  A király átadja a díjat
 
A díjkiosztás után a díjazottak egymásnak gratulálnak  és fogadják hozzátartozóik gratulációit a pódiumon. A koncerttermet a díjátadás alkamával gyönyörüen kidíszítik. A virágokat Sanremo városa  (ahol Nobel lakott és meghalt) adományozza. Az idén 17000 (kis cserepes) virág díszítette a termet. A ceremónia után a virágokat különbözö intézményeknek, de föleg gondozóotthonoknak (öregházaknak) és nevelöintezeteknek ajándékozzák. A díjátadást a svéd TV élöben közvetíti.
A díszvacsora
A díszvacsorát Stockholm városházának a „Kékcsarnokában” (Blåa hallen) tartják. Nevezik „Kékszobának” is. Az építész, Ragnar  Östberg [Rágnár Ösztberj], kéknek tervezte , de végül is szürke lett belöle. Stockholm legismertebb épülete nem a barokk stílusban épült 7 emeletes királyi palota amelynek több mint 600 szobája van, hanem a vörös téglából épült városháza.
Külsejének jellegzetessége az, hogy a torny oldalai enyhén íveltek ami az alábbi képen is látszik valamennyire
A városháza Stockholm legismertebb épülete       A városháza Stockholm legismertebb épülete           
A városháza Stockholm legismertebb épülete    A városháza Stockholm legismertebb épülete                        
A városháza Stockholm legismertebb épülete        
De  mielött a Kékcsarnokba mennénk, ahol a díszvacsorát adják, maradjunk egy kicsit a városházánál, ahol sok szép látnivaló van. Az alábbi két képen: a tanácsterem és kilátás a toronyból a régi városra.        
  
Most pedig menjünk vissza a Kékcsarnokba az ünnepi vacsora helyére.
A Kékcsarnok    
 A Kékcsarnok
Kattintsatok rá az alábbi linkre amin a  Kékcsarnok 360 fokos panorámája van      
A panoráma képeken jól lehet látni magát a csarnokot, valamint a galériát az elsö emeleten és a lépcsöket, amelyek a csarnokba vezetnek.
A meghívottak száma 1360. Legtöbben a „felsö tízezerhez” tartoznak, de bármelyik svéd állampolgár részt vehet a díszvacsorán, ha bejelentkezik és vár egy pár évet (amig kinö a fehér szakálla..).
 A Nobel-díszvacsorához 30 fehér kesztyűs pincér 65 asztalt terít meg 470 méternyi abrosszal, 6730 porcelánedénnyel, 5384 pohárral és 9422 darab evőeszközzel.
A díszasztal 
A díszasztal
 
A Kékcsarnok  közepén van a díszasztal, ahol a királyi család, a díjazottak a feleségükkel/férjükkel, a miniszterelnök, a külügyminiszter valamint a Svéd Királyi Tudományos Akadémia elnöke ül. A díszvacsorára meghívják az elöbbi évek díjazottjait is, akik szintén itt ülnek ha elfogadják a meghívást. Az asztal gyönyörüen van feldíszítve. Az idén ennél az asztalnál 88 személy ült. 
A Kékcsarnok lépcsöi
A lépcsökön járni könnyü, mert a lépcsöfokok csak 13 cm magasak és a két lépcsösor lejtése enyhe. Azt mondják, hogy az építész a feleségével próbáltatta ki a lépcsöket. A követelmény az volt, hogy a hölgyek hosszú estélyi ruhában és tüsarku cipöben is könnyen tudjanak le és fel menni.  Ez természetesen megkönnyíti a felszolgálók feladatát is, akik az ételt a lépcsökön viszik le a kék csarnokba. A desszertbe, ami legtöbbször fagylalt, csillagszórót szúrnak, és tompított világításban viszik le a konyhából (ami az elsö emeleten a galéria végén van) a csarnokba. Szép látvány! A díszasztálnál ülö személyek (nem valami fitalok) a galériáról, ahova elözetesen bevonulnak,  a lépcsökön mennek le a Kékcsarnokba (és vacsora után fel az aranytermbe ahol a tánc van). Mindezért nagy jelentösége van annak, hogy a lépcsökön könnyen lehet járni.
A galéria és a Kékcsarnok lépcsöi
A galéria és a Kékcsarnok lépcsöi b_300_160_16777215_0___images_stories_image024(1).jpeg
b_300_160_16777215_0___images_stories_image026(1).jpeg     
 
A vacsora közben elöadás van, ezzel szórakoztatják a vendégeket. Az elöadásokat föleg a lépcsökön tartják, de  a müvészek gyakran az asztalsorok közé is lejönnek. Az idén operaénekesek léptek fel. Egy pár ABBA- számot is befontak a repertoárba. Szép volt.
 
Az   alábbi  képen: a Kékcsarnok a vendégekkel, középen a díszasztallal
b_300_160_16777215_0___images_stories_image028(1).jpeg                    
A csarnokban, diszkrét helyen, orvos és ápolónö áll készenlétben. A városháza belsö udvarán, amely elég tágas, mindennel felszerelt mentöautó áll. A konnyhában „pót felszolgálók” állanak készenlétben, hogy helyettesíthessék azt, aki esetleg rosszul lesz vagy elesik. Egy ruhatár is van az emeleten, ahol férfiak számára frakkok, a nök számára pedig estélyi ruhák vannak elökészítve ruhacsere végett, ha felszolgálás közben ruhájukra véletlenül étel kerül.  
Az idén a vacsorát 43 szakács készítette el és 260 pincér szolgálta fel. Az ételeknek nagyon kucifántos nevük van, nehéz lefordítani.
 Az előétel 2013-ban A főfogás 2013-ban
        Az elöétel 2013-ban                            A föfogás 2013-ban
Az elöétel „gyöngytyúkmozaik” volt szarvasgombás majonézzel, murokkal és „rókagomba -valamivel” (duxett-tel). 
A föfogás tengeri rákokkal töltött rombuszhal volt „hegyes” fehérkáposztával és sajtkrémmel. A képböl rögtön kitünik, hogy ettöl nem lehet jóllakni. Biztos vagyok benne, hogy egy jó kolbászos krumpligulyást (sok kolbásszal!)  egy evökanál tejföllel a közepén és savanyú uborkával szivesebben elfogadtak volna  a vendégek.
A desszert 2013-ban                              
A desszert 2013-ban
 
A desszert egy kb. 6 cm hosszú, és 1,5 cm átméröjü nugáttal töltött csokoládécsö volt és egy kis, valamivel töltött valami. Ehhez homoktöviskrémet adtak. Azt mondják, hogy ebbe a krémbe sót is tettek. Na, akkor  ezt egye meg az aki csinálta! Ide kellet volna fejenként egy jó nagy Rigó Jancsit és mellé egy finom  Zserbó szeletet adni. Akkor megemlegették volna a 2013-as Nobel vacsorát! A deszertböl 1500 porciót készítettek, hogy a gyerekeknek tudjanak adni ha még kérnek.  
Italok az idei vacsorán (érdekességképpen említem meg):
Pezsgö: Champagne Gaston Chiquet Cuvée Tradition, Brut Premier Cru.750 ml, 33EUR.
Vörösbor: Château l'Hospitalet La Reserve Rouge 2011, Coteaux du Languedoc la Clape. 750 ml, 20 EUR.
Édesbor: Nivole Moscato d'Asti 2012, Michele Chiarlo. 375 ml, 8 EUR.
 
Vacsora közben a díjazottak rövid beszédet tartanak. Többek között megköszönik a díjat és a szíves vendéglátást. A beszédek között van humoros jellegü is. Az idén az egyik díjazott svédül kezdte a mondókáját, amit azzal  magyarázott, hogy meg akarta mutatni, hogy idös kora ellenére is tud valami újat tanulni.
TV közvetítés
A díszvacsorát (bankettnek is lehetne nevezni) a svéd TV élöben közvetíti. Mindig 3 riporter van jelen, egy kerek asztal mellet állnak, és mindent kommentálnak. Az egyik közülük divatszakértö. A férfiakról nincs sok mondanivaló, mert azok frakkban vannak (úgy néz ki mintha a csarnokot elözönlötték volna a pingvinek). Annál több mondanivaló van a hölgyekröl. Elöször a királyi család hölgyeiröl beszélnek. Kommentálják (= dícsérik) a ruhájukat, a frizurájukat. A díszvacsorán a királyné egy piros színü rohát viselt kis swarovsky kristályokkal díszítve (alábbi kép).
Ha van valakinek otthon egy kis swarovsky kristályból készült nippje, például egy kis nyuszi vagyegy kis hattyú, azt szét lehetne törni, és díszíteni vele, svéd királyné módra, egy piros színü ruhát ( amit már úgysem visel, mert megunt). Ime egy olcsó  és elegáns estélyi ruha készítése! Még Nobel-bankettre is lehetne menni vele, hát még az operába!
 b_300_160_16777215_0___images_stories_image034(1).jpeg     
A ruhákról hamarosan az ékszerekre kerül a sor. A riporterek a királyi udvar ékszerészét kérdezik ki az ékszerekröl: mikor kerültek a királyi család tulajdonába, miböl vannak összetéve, hol gyártották öket, stb. A kíváncsi riporterek a konyhába látogatnak el, ahol elbeszélgetnek a szakácsokkal  és megkóstolják az ételt.  Az idén nem voltak elájulva a kajától. Dícsérték, de nem olyan lelkesen mint az elözö években.
 
A díszvacsora után tánc következik az Aranyteremben
Az Aranyterem nevét a 18,6 millió 23,4 karátos arany és színes üvegmozaik darabokról kapta, amelyek a falakat díszítik. A színes üvegbvöl készült mozaikok témáit Svédország történelméböl választották.
A következö képen  az Aranyterem látható 
 Az Aranyterem         
Az alábbi képeken: mozaikok az Aranyteremben
 Mozaikok az Aranyteremben Mozaikok az Aranyteremben
ozaikok az Aranyteremben ozaikok az Aranyteremben             
Az Aranytermben kezdödik a tánc és a bár nyitva van.
Az Aranytermben kezdödik a tánc és a bár nyitva van.  
Az Aranytermben kezdödik a tánc és a bár nyitva van.
Az egyensapkát és nemzeti színü szalagot viselö fiatalok egyetemisták, akik kiegészítö feledatokat vállalnak. Többek között az emelvényhez kísérik a díjazottakat, amikor  vacsora közben rövid beszédet tartanak.
A díjazottak hamarosan „letáncolják” azt a pár kalóriát, amit az elegáns vacsora tartalmazott és éhesen térnek vissza a szállodájukba, ahol még egy becsületes paprikás zsíroskenyeret sem kaphatnak, mert itt nincs se liba- se disznózsír! Tehát...nem mindig könnyü Nobel díjasnak lenni!
A svéd TV riporterei több jelenlevönek tették fel a következö kérdést: „mi volt a legszebb, legjobb a mai estén amire emlékezni fognak ? A válasz majdnem minden esetben ez volt: A HANGULAT!
scroll back to top
Módosítás dátuma: 2014. május 27. kedd, 14:57