Zólyomi Zsolt parfümőr tanácsai - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Zólyomi Zsolt parfümőr tanácsai PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szabados Enikő - Fodor Éva. Fotó Salam Haddad   

 

„A parfüm egy hosszú film, ami órák elteltével más és más.”

 


Az egyetlen magyar parfümőr, Zólyomi Zsolt az egyike volt annak a tizenkét hallgatónak, akiket a világ minden tájáról érkező jelentkezők közül választottak ki, hogy a szakma „Harvardján” tanulhassanak. A versailles-i ISPCIA Fragrance Academy parfümkészítő mesterkurzusát elvégző „Orr” eredetileg biológusként, majd közgazdászként végzett. Dolgozott már építkezésen, csaposként, külkereskedőként és értékesítőként is. Ám gyerekkora óta az illatok világa foglalkoztatja. Jelenleg saját parfümériájában tevékenykedik, tanácsadó szolgálatot működtet, ám mindez csak egy kis részét jelenti mindennapjainak. Az igazi élete, hogy saját illatkreációkat komponál nemzetközi illatcégek megbízásából.
Én nem használok semmilyen illatot. Kellene, hogy legyen parfümöm?

Nem. Nekem sincs, így már ketten vagyunk - válaszol mosolyogva Zólyomi Zsolt, akit a Cukor utcai üzletében látogattunk meg.

Előfordult már, hogy azt javasoltad egy tanácsért hozzád fordulónak, hogy ne vásároljon illatot? Egyáltalán létezik olyan, hogy valakinek éppen az illik a személyiségéhez, ha nem használ parfümöt?

Természetesen. Az emberek 15 %-ának azt mondom, hogy ne vásároljon magának parfümöt. Ha egyáltalán nem is szeretne, ha nem igazán akar váltani, vagy ha tökéletesen megfelel számára az szerintem, amit jelenleg is használ. Igen, akkor azt mondom, hogy én az ő helyében nem váltanék.

Amikor valaki hozzád fordul, akkor viszont nyilván megvan benne az a szándék, hogy vegyen egy parfümöt.

Ez így van, de annak, hogy valaki szeretne egy parfümöt, pszichológiai okai is lehetnek. Vannak, akik azért jönnek el, mert évek óta keresik az igazit, a szívüknek megfelelőt, de eddig még nem találták meg. S vannak olyanok is, akik megkérnek, hogy segítsek a döntésben, aztán percek alatt kitárják a szívüket, egészen intim részleteket is elmesélnek, miközben én csak annyit kérdeztem, hogy például milyen virágokat szeret. Ezek az emberek sokat mesélnek magukról, bíznak bennem, mert annyira szeretnék megtalálni azt az illatot, amivel ténylegesen hatni tudnak a körülettük lévőkre.

Az egésznek tehát az a célja, hogy hassunk másokra?

Igen, ez az elsődleges szempont. Mindig megkérdezem: magadnak veszed, vagy kifelé a világnak, mert nem ugyanaz a kettő. De mindkét esetben sok beszélgetésre van szükség, hogy megismerjem őket, hogy a megfelelő illatot tudjam ajánlani.

Hogyan zajlik egy parfümtanácsadás?

Beszélgetek az érdeklődővel, majd kipróbálunk egy-két illatot. De nem ekkor születik meg a döntés, hiszen teljesen más az az illat, amit éppen most fújtak ki, mint az, ami órák, napok múlva lesz belőle. A parfüm egy hosszú film, ami az órák elteltével más és más. Ha megvásárolnánk egy olyan parfümöt, amit csak éppen akkor próbáltunk ki, akkor csak azt tudjuk, hogy hogyan kezdődik az illat, az csak a történet legeleje. Azt szoktam mondani, hogy ez olyan, mintha egy filmnek csak az első öt percét nézném meg a moziban, majd kimennék a teremből és azt mondanám: nagyon jó film volt.
Ezért én azt szoktam javasolni, hogy próbálja ki a bőrén a kompozíciót, s majd egy-két nap múlva jöjjön vissza, ha még mindig tetszik neki, ha úgy érzi, hogy az az igazi parfüm a számára. Ekkor már tudja, hogy milyen volt, milyenné vált. A jól kiválasztott parfüm tudat alatt akár eldönthet egy állásinterjút, egy randit, egy tárgyalást.

 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. augusztus 11. szerda, 10:54