Férfiak részére ajánlott öltözködéskultúra - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Férfiak részére ajánlott öltözködéskultúra PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Részlet Schiffer Miklós "Stílusról férfiaknak" c.könyvéből. /Officina 96 Kiadó/   

 

altAz öltözködés a köztisztviselők, az üzletemberek életében nem magánügy. A hivatal elvárja a tisztviselőktől az adott munkahelyhez méltó megjelenést, amely tükrözi az illetőnek magával és a másokkal szembeni igényességét. Fotó: Bernhardt Öltönyszalon Tel: /1/ 787-0244

"Az elegancia, az egyszerűség luxusában rejlik."

                                                                    Balzac


Azok a férfiak, akik törődnek önmagukkal , különösebb megerőltetés nélkül állandósítják külső megjelenésüket a  kialakult személyiségükkel.
Egy szerződés megkötésénél  természetesen nem ez az első szempont, de igenis megfigyelik az üzleti partnerek a másik öltözékét.  A menedzser, a közép- és  felsőszintű  vezető  akinek változatos a napi programja, nyugodtan tarthat munkahelyén egy-két ruhadarabot.

Az Országgyűlési Képviselők Klubjának házirendjében olvasható volt régebben, hogy a „Klubban zakó és nyakkendő viselete kötelező, ezek hiányában nem áll módunkban a vendégeket beengedni.”alt

A férfiak a tárgyalásra vegyenek fel egy vagy kétsoros öltönyt, bár a férfiak többsége az egysoros, háromgombos zakót kedveli. A kétsoros nagyon elegáns, de a zakó gombját mindig be kell gombolni. Elegáns a jó anyagú, jó szabású sötétkék klubzakó, de csak szürke nadrággal. Nyáron is viselhető ez a kétféle szín, de a zakóhoz képest a nadrág legyen világosabb.

A fehér ing minden öltönyhöz egyaránt alkalmas. Sötét ruhához esti alkalmakra elegáns a dupla mandzsettájú fehér ing, ami lehetőleg tiszta pamutból készüljön. Az ingnyak fazonja különböző lehet, ez ízlés dolga. Van aki a hátraszabott cápagallért , míg mások a hagyományos, klasszikus kent gallért kedvelik. A legombolt nyakú gallér kicsit sportos, de öltönyhöz viselhető.

Az üzleti-, hivatali életben a garbo-nyakú ing nem elegáns.  Egészségügyi és esztétikai szempontból  szükséges az atlétaing viselése, mert a modern fehér inganyagok rendszerint vékonyak és átlátszóak.

A zokni harmonizáljon a nadrág színével. Férfiak figyelmébe ajánljuk, hogy a hagyományos, boka felett 2-3 cm-es zokni nem elegáns, helyette a féllábszár-középig érő vagy a térdzokni ajánlott. A jó zokni nem hívja fel magára a figyelmet, ezért a  fehér sport zokni nem való öltönyhöz.

Természetesen otthon, szabad idős programok alkalmával sokan a sportos öltözéket kedvelik: egy farmer és a farmering eléggé sportossá teszi az öltözéket.   Egy német üzletember a következő megjegyzést tette a magyar férfiak öltözködésére:  nagyon meglepő,  hogy Magyarországon mindenki egész nap „susogós” melegítőben,  joggingban  közlekedik.   A magyar férfiak többsége valamilyen érthetetlen okoknál fogva kopott farmer-edzőcipő, illetve szabadidőruha- edzőcipő párosításban jelennek meg az utcán. Ezek a ruhadarabok sportra, nem pedig mindennapi viseletre valók. Természetesen nem zárjuk ki a szabadidőruhát a lehetséges viseletek közül, de mindennek megvan a helye és az ideje.   Hasonlóan stílustörés a farmer, zakó, ing, nyakkendő párosítás, valamint az öltöny, a nyakkendő és az edzőcipő.   

Az ápolt külső, a vezető és a beosztottjai számára egyaránt civilizációs követelmény.   A jól ápoltság  az öltözködési kultúra része. Ebbe beletartozik a ruha  tisztíttatása, a testi higiénia, az arcbőr, a fogápolás,  a körmök, és a haj rendszeres kezelése.

A férfiaknál az öltözet színárnyalata általában az évszakot követi és számukra is fontos szempont  az alkalomhoz illő öltözködés. Az üzleti-, hivatali életben ma már elengedhetetlen a szmoking viselete bizonyos ünnepélyes alkalmakon.  Ha valaki  nem tudott még  erre áldozni, akkor  természetesen  az elegáns sötétszürke öltöny is elfogadott.  

A diplomáciai életben megkülönböztetünk

közönséges,
félünnepélyes és
ünnepélyes alkalmakat.

A társasági élet protokolláris alkalmaira szóló meghívókon – hosszú évtizedek után ismét – mind gyakrabban szerepel a kívánatos öltözékre vonatkozó megjelölés.
A viselendő öltözetet nem a meghívott dönti el, hanem a vendéglátó előre közli a meghívón, és azt  a nyakkendő színével írja elő. A szmokinghoz fekete csokornyakkendő illik, angolul black tie, franciául cravate noire, a hölgyeknek kisestélyi vagy hosszú ruha a  szokásos , míg a

a frakkhoz  fehér csokornyakkendő illik,  white tie, vagy  cravate blanche, ehhez  hölgyeknek hosszú estélyi ruha vagy báli ruha a kötelező. 

Amikor azt olvassuk, hogy  informal vagy tenue de ville, az a férfiaknál sötét öltönyt jelent /nem feketét/, a nőknél  kiskosztüm, kosztüm, kétrészes ruha, mindig fedett vállal,   míg  kánikulában legalább rövid ujjú felsőrészt illik viselni. 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. augusztus 17. kedd, 06:57