Zólyomi Zsolt parfümőr útja Versailles-tól Budapestig - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Zólyomi Zsolt parfümőr útja Versailles-tól Budapestig PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szabados Enikő - Fodor Éva. Foto: Salam Haddad   

 

Mesélj kérlek a Fragrance Academy-ról, milyen előképzettség szükséges ahhoz, hogy valaki felvételizhessen oda? Miből áll a felvételi?

 

 

 


Az érettségi és legalább három év kémiai alapképzés a feltétele annak, hogy valaki nekivágjon egy felvételinek. Ám nagyon furcsa, zárt, kaszt rendszerű ez a szakma, nagyon nehéz bekerülni az iskolába. Külföldről szinte reménytelen vállalkozának tűnik. Európa keleti részéből rajtam kívül ez senkinek nem sikerült az elmúlt évtizedekben.


A felvételi első része illatminták felismeréséből és jellemzéséből áll. Általában van két nagyon hasonló illat, a felvételiztetőt pedig az érdekli, hogy érzem-e miben térnek el egymástól, érzem-e a nüansznyi különbséget. Végül kapunk egy harmadik, nagyon különböző illatot, amelynek azonban vannak aspektusai, amikben hasonlít az előző kettőre. Itt is az a kérdés, hogy hogyan tudom leírni a saját szavaimmal az illatok eltérő jellemzőit. Természetesen ekkor még nem fontos a szakmai nyelv használata, inkább az az érdekes a felvételiztetők szemszögéből, hogy az illatokat tudjuk-e élményekhez, emlékekhez kapcsolni. Egy átlagos ember egymás után 4-5 illatot tud megkülönböztetni, mert ezt követően már nem érzékeli az eltéréseket. Én szerencsére 90-100 illatot is képes vagyok egymás után felismerni, elemezni és megjegyezni.
A felvételi második részében beszélgetésre kerül a sor, amely során egyrészt képet kapnak arról, hogy milyen szag-fantázia él a fejünkben, vagyis tudunk-e új illatot is kitalálni majd, másrészt a motiváltság is egy fontos tényező, hiszen ez egy gyakorlatorientált szakma.


Hogyan kell elképzelni a képzést?


Gyakorlatilag megtanuljuk az illatokat, az alapanyagokat felismerni, memorizálni. Mint ahogyan a hegedűművész is tudja, hogy milyen hang van ott, ha fél centivel arrébb teszi az ujját. Egyre bonyolultabb illatokat bontunk szét alapanyagokra. Majd fordítva is, az alapanyagokból állítunk össze illatot. Például meghatározták, hogy egy rózsaillatot készítsünk, segítettek még az összetevők kiválasztásában is, de az arányokat nekem kellett megállapítanom úgy, hogy a legszebb rózsa illatát kapjuk. A képzés végén pedig kapunk egy megbízást, hogy kreáljunk egy új illatot. Az én feladatom egy ambience, azaz egy étterem enteriör illatának az elkészítése volt.


Milyen lehetőségei vannak annak, aki kikerül ebből az iskolából?


A parfümőr kétféle életet képzelhet el magának. Az egyik, hogy elmegy egy nagy parfümcéghez dolgozni és ő készíti el a divatmárkák legújabb parfümillatait, de ugyanakkor, ugyanott egy-egy sampon, illatgyertya, mosópor és autómosófolyadék összetételét is ő találja ki. A parfümőrök kétharmada ezt a hivatást választja, ám én ezt unalmasnak tartom. Hiszen mindig megmondanák, hogy a következő év illatát kreáljuk meg, ami ezt és ezt tartalmazza, ehhez hasonlítson, s a célcsoportnak ennyi pénze lesz rá.


A másik út az - amit én is választottam -, ha szabadúszóként tevékenykedik, megbízásokat vállal el. Dolgoztam és fogok is még dolgozni multinacionális cégeknek, de inkább szakértői, segítő, értékelő, módosító szerepben. Én személyre szabott illatokat kreálok. Nem vonz, hogy egy nagy cégnél dolgozzak, én emellett döntöttem, így sokszor fárasztóbb, de izgalmasabb, mozgalmasabb, szebb az életem.
Ez nem egy topmodell szakma, tehát sok év gyakorlat után egyre jobb és jobb lesz az ember. Nagyon kevesen vagyunk (egy-kétezer fő), talán csak egyetlen helyen nem lehet könnyű parfümőrnek lenni, Franciaországban, ahol több parfümőr van, mint parfümőri állás.

A parfümtanácsadásokon mi volt eddig a legextrémebb kérés?


Köt a titoktartás, de annyit elmesélhetek, hogy előfordult már olyan eset, hogy egy férfi megkért, hogy a feleségének kreáljak egy illatot a születésnapjára. El lehet képzelni milyen helyzetek adódhatnak ebből. Hiszen meg kell ismernem a hölgyet ahhoz, hogy meg tudjam határozni a hozzáillő parfümöt. Ráadásul mindezt úgy, hogy nem ismerem, közel kell kerülnöm hozzá, anélkül, hogy tudná, észrevenné. Egy kis szervezést igényel, de elég ha mellette állhatok például egy képtárban, vagy beszélgetünk egy kicsit egy koktélpartin.

Említetted, hogy a tanácsadás, a parfümériád csak egy nagyon kis szeletét képzik az életednek. Jelenleg is dolgozol új parfümök kidolgozásán?


Igen, évente egyébként körülbelül 300 új parfüm kerül a piacra. Én most nyolc illaton dolgozom éppen, szeptemberben kell leadnom hatot ezekből a megbízóknak, és közben még kapok újabb ajánlatokat is. Úgyhogy a következő másfél évben már biztosan nem fogok unatkozni.
 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. augusztus 11. szerda, 10:56