Levél Budapestről a rózsák festőjének - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Levél Budapestről a rózsák festőjének PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Gabrovszky Gábor   
2012. január 10. kedd, 13:21

 

Gabrovszky Gábor

 

Tisztelt Kónya Éva festőművésznő!

Mint a Magyar Protokollosok Országos Egyesület tagja tisztelettel köszöntöm. Gratulálok munkásságához, művészi alkotásaihoz.

 

 

 

 

 

Ismeretes, hogy a rózsa a virágok királynője. Számos költői, illetve drámai mű központi szimbóluma. Fehér, illetve piros rózsa szerepelt a York-ház, illetve a Lancaster-ház címerében, így e két ház viszálya a rózsák háborúja (1455–1485) néven vonult be az angol történelembe és a világirodalomba is.

 


Wolfgang Goethe Pusztai rózsa című versét Schubert zenésítette meg, Heine - A rózsa, a liliom című költeménye pedig Schumann - A költő szerelme című dalciklusának harmadik tétele.

Rózsaszál a kertből
Rózsaszál sarjad Iluska sírján Kacsóh Pongrác-Bakonyi Károly-Heltai Jenő - János vitéz című operettjében: "Fekszik a csöndes temetőben, Szemét lezárta a halál, Az ő szerelme ez a rózsa, E rózsa, rózsa, rózsaszál!"


A rózsaillat javítja a memóriát. Az eredményesebb tanulást segíti, ha az ember rózsát szagolgat, de nemcsak ébren, hanem álmában is – olvasható a Science című amerikai tudományos folyóiratban. Német kutatók mutatták ki, hogy bizonyos illatok képesek reaktiválni az újonnan tanultakat, miközben a kísérleti alanyok alszanak, és a kísérleti személyek később is jobban emlékeznek a tanultakra.


Tisztelt Éva!


A rózsa egyben a szerelem és a szeretet virágszimbóluma, nálam is van a kertben, sőt szirmait is gyűjtőm, szárítva lakásdíszként dekorálok velük.

És Ön pedig megfesti az örökkévalóságnak. Képei szépek, értékesek, jól tükrözik sajátos és egyedi szimbolikáját.

Gratulálok/gratulálunk művész-tevékenységéhez, további sok sikert és szeretetet, boldogságot kíván:

Gabrovszky Gábor Budapest-Zuglóból
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
 

scroll back to top