Őfelsége I.János Károly, Spanyol Királyság - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Őfelsége I.János Károly, Spanyol Királyság PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2010. április 12. hétfő, 08:23


altŐfelsége I. János Károly spanyol király és Zsófia királyné természetesen szintén Göncz Árpád meghívására tett látogatást Magyarországon 1996. szeptember 10-13. között. A rend kedvéért megemlítem, hogy a királyi pár többször járt Magyarországon.

 

A látogatás alkalmával megkérdeztem Sr. D. Miguel Diaz-Pache Pumareda urat, a Spanyol Királyság állami protokollfőnökét, hogy a vendégek érkezése előtt mit tanácsolna az itteni kollégáknak.

 

 -         Én az állami és nem a királyi protokollfőnök vagyok – mondta -, de annyit elmondhatok, hogy a királyi pár alkalmazkodik vendéglátóihoz. Zsófia királyné egyáltalán nem fogyaszt alkoholt, az ásványvizet és a narancslevet részesíti előnyben. Húst nem eszik, legfeljebb halat, és jólesően nyugtázza, ha minél több zöldség és gyümölcs kerül az asztalra. A kultúrát, s különösen a komolyzenét szereti. I. János Károly programja viszont rendkívül feszített volt.

 

Ha a protokollost az a megtiszteltetés éri, hogy a szerénységéről, egyszerűségéről és kedvességéről híres királyi pár részére programot szervezhet, azt kitüntetésnek érezheti.

 

Magyarország és Spanyolország 1997-ben állította helyre nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatait, több mint harmincévi szünet után. A vízumkényszert 1990-ben törölték el. A spanyol király évente mindössze négyszer utazik külföldre. A királyi pár korábban 1987-ben járt Magyarországon, Zsófia királyné 1991-ben magánlátogatást tett hazánkban húga, Iréne hercegnő társaságában.

 

A spanyol királyt a személyes kíséretén kívül harminc spanyol üzletember is elkísérte. A gyerekek virágokkal köszöntötték Zsófia királynét, aki türkizkék kosztümkabátot, fekete, térdig érő, két rétegből szabott, lépcsőzetes hosszúságú szoknyát viselt. A kabátka bal oldalán türkizkék köves, hatalmas, szép kidolgozású aranykitűzőt viselt. A vállra akasztatott retikül láncos pántja éppen olyan vastag volt, mint cipője sarokbetétjében az aranypánt.


A Parlament Vadász-termében rendezett díszvacsorát barokk és reneszánsz zene tette kellemesebbé. Az aperitif Zwack Unicum, Vilmoskörte pálinka és narancslé volt. Előételként hideg libamájat szolgáltak fel zsenge zöldekkel. Ezt fogasból készült erőleves követte halgaluskával. A következő fogás őzmignon rókagombás rizottóval és erdei gyümölccsel. Desszertként somlói habos galuskát kínáltak. Az elmaradhatatlan kávé és ásványvíz mellett tavalyi évjáratú Köveskáli Juhfarkkal, 93-as Hajósi Cabernet Savignonnal és 88-as ötputtonyos Tokaji Aszúval zárták a vacsorát. A vegetáriánus Zsófia királyné számára a séf zöldség- és gyümölcssalátát készített. A díszvacsorát a Taverna Rt. A parlamenti rendezvények fő szervezője készítette. Révész József konyhafőnök már a negyedik felséges ételsort állította össze. Korábban az angol és a holland királynőnek, valamint a svéd királynak mutathatta meg mesterségbeli tudását.

 

A királyi vendégek megnézték a Szépművészeti Múzeumban a régi spanyol festészetet bemutató gyűjteményt, amelyet a legnagyobbak között tartanak számon. A Hősök terén spanyolturisták egy csoportja „E Viva El Rey”” kiáltással éljenezte a királyt, aki a protokoll szabályait félretéve szóba elegyedett honfitársaival.

 

A királyi pár felkereste a Rózsadombon lévő elegáns, hangulatos és kitűnő konyhájáról híres Vadrózsa Éttermet, amit a spanyolok előszeretettel látogatnak. A király itt sem törődött sokat a protokollal: repetát kért a magyaros gulyáslevesből, és két óra helyett több mint három órát maradtak.

 

Részlet: Nyolc miniszter volt a főnököm, protokoll a gyakorlatban című könyvemből.

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. április 14. szerda, 19:24