Őfelsége Beatrix holland királynő, Holland Királyság - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Őfelsége Beatrix holland királynő, Holland Királyság PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2010. április 12. hétfő, 08:47


altŐfelsége Beatrix holland királynő és férje, Claus herceg Göncz Árpád meghívására, 1996. május 21-23. között járt Magyarországon.

 

A köztársasági elnök és felesége ebéden látta vendégül a királyi párt az elnöki rezidencián. A nemzetközi szokásoknak megfelelően ekkor a vendégek és a vendéglátók kölcsönösen megajándékozták egymást. Az előkészítés során a hollandok jelezték, hogy az uralkodó egy fiatal, pályakezdő magyar művész modern műalkotását fogadná el a legszívesebben, s maga is hasonló ajándékkal készül. Így kapta meg a fiatal békési grafikusművész, Püski Sándor: Királyok könyve című grafikáját.


A királyi pár tiszteletépre fellépett a Magyar Állami Operaházban a Rotterdami Filharmonikusok. A zenekar különgéppel érkezett a gálára. Az Operaházat egy holland kertész díszítette fel, Hollandiából hozatott virágokkal. A vendégeket a Holland Királyi Ház lakájai gardírozták. Díszes ruhájuk tele volt aggatva emlékérmékkel, amiket királyi látogatások alkalmával kapnak a vendégektől. Nem mindegy, ki hányat visel belőle, mert az mutatja, milyen régen szolgálja a királyi udvart.

 

A búcsúebédet a miniszterelnök és a felesége adta a Gundel Étteremben. Előételként zöld és fehér spárgát, pácolt

libamellet tálaltak, majd balatoni fogasfilé következett, aztán grillezett borjúérme hazai erdei gombákkal és holland burgonyapapuccsal, végül a klasszikus Gundel palacsinta zárta az ételsort.

 

Részlet: Nyolc miniszter volt a főnököm, protokoll a gyakorlatban című könyvemből.

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. április 15. csütörtök, 20:37