Ételminta vétel "védett" személyek esetén és feladatok a közétkeztetésben |
![]() |
![]() |
![]() |
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin | |||
Ételminta vétel „védett személyek” esetén és feladatok a közétkeztetésben.
A vegyész feladata az ételminta vétel akkor, ha olyan vendég érkezik, aki valamilyen oknál fogva veszélyeztetett hazánkban és külföldön egyaránt.
- Először ellenőrzi a higiénés körülményeket, - Megnézi a dolgozók egészségügyi könyvét - Ellenőrzi a szavatosságot, megfigyeli azt is, hogyan készítik az ételt, - Minden ételből külön mintát vesz és azt elteszik egy meghatározott ideig - Megkóstolja az ételt, mint annakidején az étekkostoló a királyi udvarokban. - Megállapítja, hogy állagra, ízre, megfelelő-e.
Ha az Országházban rendeznek ötszáz fős fogadást, akkor másfél – két órával előbb ott van a helyszínen a vegyész, megvárja az ételek elkészítését, ételmintát vesz, ellenőrzi a terítést, megnézi, hogy hibátlanok-e a tányérok, a tálakon lévő különféle eszközök. Egyszóval hosszas szakmai ellenőrzést végez.
Ehhez kapcsolódó vidám történet olvasható a Publikáció c. rovatban „A lángos” címmel.
- minden ételből mintát kell venni, amit feldolgoznak a közétkeztetésben, természetesen a készételekből, - vannak mintavételi edények, amik sterilizálva vannak, legalább 2 decisek - a mintavételi edényeket, üvegeket le kell zárni, rá kell írni, mit tartalmaz, továbbá az ételminta vétel időpontját is, - az edények lezárása előtt mintavételt kell küldeni belőle a bakteriológiai laboratóriumba, - a mintavételi edényeket hűtőszekrényben kell tárolni 24 óráig - a laboratóriumban az előírásoknak megfelelőn végzik el az ellenőrzést és 24 – 48 óra múlva tudják megmondani az eredményt.
![]()
|
|||
Módosítás dátuma: 2010. június 26. szombat, 14:43 |