Mikor és hogyan fotózhatunk? - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Mikor és hogyan fotózhatunk? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   

 

A fotózás megszervezése valamely rendezvény alkalmával, mindig a protokollos vagy a rendezvényszervező feladata.

 

 

 

 

Példaként említem meg, hogy a pohárköszöntő, általában a főétel elfogyasztása után hangzik el. A felszolgálók leszedik a tányérokat, mindenkinek teletöltik a poharát borral, majd csendben távoznak. Ekkor készíthet felvételeket a fotós,a pohárköszöntő után pedig behozzák a desszertet. Ez az elmélet, de a gyakorlat néha másképpen alakul.


Egyszer elfelejtettem megbeszélni a pohárköszöntő időpontját a felszolgálókkal, így még beszélt a szónok, amikor kihozták a fagylaltkelyhet. A kissé hosszúra nyúlt pohárköszöntő alatt szemlátomást esett össze a fagylalt. Kétségbeesve néztem egyik kehelyről a másikra. Egy életre megjegyeztem: a fotóssal és a felszolgálókkal mindig előre meg kell beszélni a pohárköszöntő időpontját.

A fotósnak a közéleti protokoll szabályait, valamint az erre vonatkozó jogszabályt is be kell tartania.

A Polgári Törvénykönyv tartalmazza azt a jogszabályt, mely szerint a személyhez fűződő jogok megsértését jelenti a más képmásával vagy hangfelvételével kapcsolatos bármiféle visszaélés. /Ptk.80.§./1 bek./ E kérdésre a közéleti protokoll is kitér. Általánosan elfogadott szabály szerint még nyilvános helyen is tilos fotózni a vendéget étkezés, italfogyasztás közben, cigarettára gyújtás alkalmával, cigarettafüst kifújásakor stb. Igaz, a világsajtót bejárják a különös felvételek, amelyen a hírességek emberi mivoltát hangsúlyozzák és "esendő" pillanataikban fotózzák őket, ám a sajtó mindig többet megenged magának. Ilyen képet nem illik ajándékba adni, vagy hivatalos helyiségben közszemlére tenni.

Ugyanakkor hiba lenne, ha a személyiségi jogok védelme ürügyén csorbulna az emberek publicitáshoz való joga, illetve a sajtó tájékoztató szerepe; repülőtéri érkezéskor, hivatalos tárgyalások megkezdésekor, pohárköszöntők elhangzásakor, a városnézés és a vidéki programok alkalmával készülhetnek fotók, videofelvételek stb.

Nehéz eldönteni, mit tegyen a protokollos, ha éppen nincs fotósa: vigyen-e gépet vagy sem? Akárhogy dönt, lehet, hogy bosszúság lesz a vége.

Az egyik távol-keleti országból érkezett delegációhoz takarékossági okokból nem kértem fotóst. Miután magam is szeretek fényképezni, elvittem magammal a fényképezőgépet a kétnapos vidéki útra. Mikor meglátták nálam a gépet, abban a pillanatban előléptem protokollosból fotóssá. Minden almafánál fényképeztették magukat a vendégek. Megbántam könnyelműségemet: két napig csak a keresőn keresztül láttam a világot.

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. június 26. szombat, 14:42