Ám az is tény, hogy illik megadni a tiszteletet azoknak, akiket az otthonunkba hívunk, ehhez pedig az szükséges, hogy kifogástalan vendéglátókként maradjunk meg a távozó meghívottak emlékezetében.
Néhány lényeges tudnivaló:
- a vendégvárásra lélekben is készülni kell.
- ha nem nagy a létszám, akkor elegendő, ha telefonon hívjuk meg a vendégeket, de legalább tíz nappal előbb illik ezt megtenni. Magyarázzuk el a pontos útvonalat, a kaputelefon használatát.
- ha nagyobb a létszám, meghívót is küldhetünk azzal, hogy visszajelzést kérünk, el tudja-e fogadni a meghívást vagy sem.
- mondjuk meg előre, hogy milyen alkalomból hívjuk meg a vendégeket, pl. baráti összejövetel, névnap alkalmából.
- nagyon fontos, hogy azonos érdeklődésű vendégeket hívjunk meg.
- csak annyi vendéget hívjunk meg, ahányat kényelmetlenség nélkül el tudunk helyezni az asztalnál.
A vendégek érkezése előtt minden előkészületet fejezzünk be. Legyen tiszta a lakás, tiszta törülközőt helyezzünk el a fürdőszobában,
készitsünk ki vállfákat, amelyre a vendégek feltehetik a kabátjukat.
Öltözékünk legyen tiszta, cipőt húzunk, nem papucsban és nem melegítőben várjuk a vendéget, a frizuránk is legyek rendben. Nem kell túlöltözöttnek lenni, de alulöltözöttnek sem.
Az érkező vendégektől nem illik papucs használatát kérni. Japánban tataminak hívják azt a gyékényszőnyeget, amire nem szabad cipővel rálépni. Ott kötelező levenni a cipőt.
Természetesen a vendégek is tiszteljék meg öltözékükkel a vendéglátókat és az alkalomhoz illően öltözködjenek. Vihetnek némi ajándékot, ez lehet ital, desszert, könyv, CD, virág. De ha sok vendéget hívnak meg, akkor ajánlatos előre elküldeni a virágot névjeggyel, bal alsó sarkán a.c. - avec compliment (üdvözlettel), mert a háziasszonynak állandóan vázákért kell rohangálnia és nem tudja fogadni a vendégeket.
Amit a megterített asztalnál még tudni kell:
- az asztalnál helyet foglalva, személyes dolgainkat ne tegyük oda, a retikült
el lehet helyezni magunk körül.
- igaz, hogy néha szorít az új cipőnk, mégsem illik az asztal alatt azt levenni.
- ne könyököljünk az asztalra.
- amikor étkezünk, kis falatokat vágjunk a húsételből és amíg a falatot nem nyeltük le, ne beszéljünk.
- társaságban a többiek ritmusához igazodva együnk.
- amikor inni akarunk, előtte és utána mindig töröljük meg a szánkat.
- a poharat a száránál kell megfogni, nem a felső részénél és nem a talpánál.
- ne hörpintsük ki a pohár tartalmát egyszerre, a fejünket hátra hajtva.
- csak a főétel elfogyasztása után lehet cigarettára gyújtani, de illik engedélyt kérni a háziaktól. Étkezés után átmennek a vendégek a szalonba vagy nappaliba, s ott valószínűleg már felajánlják a dohányzás lehetőségét.
- van olyan gyakorlat is, amikor az étkezés befejezésekor a háziasszony a desszertet és a kávét másik helyiségben kínálja. Ilyenkor az asztaltól felállva a szalvétát nem kell összehajtani, csak lazán a tányér mellé kell helyezni.
- sose hagyjuk a kiskanalat a kávéscsészében, hanem miután megkevertük vele a kávét, helyezzük vissza a csésze mellé.
- hölgyeim: étkezés után nem illik az asztalnál sminkelni. Ezt félrevonulva, a lakás valamely helyiségében tegyék meg.
- távozáskor a házigazda felsegíti a vendégek kabátját, de nem nyitja ki az ajtót a vendégek előtt, ezzel azt jelezné, hogy sietteti a vendégek távozását.
- az udvarias vendég ismeri azt az íratlan szabályt, hogy lehetőleg illik egyszerre távozni, ne törjük meg a kialakult hangulat varázsát.
- a vendégnek illik megköszönni a meghívást, a kellemes estét, mielőtt elköszönnek a vendéglátóktól.
- ha nem volt nagy a vendégek létszáma, másnap még telefonon is meg lehet köszönni. "A legnagyobb művészet a megköszönés tudománya".
"Fordítsunk nagyobb gondot a szerencsés távozásra, mint a tetszetős megérkezésre" - Mme Sévigne