Céges rendezvények szervezése - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Céges rendezvények szervezése PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2009. június 24. szerda, 22:42

 

 

56130.jpgAz év végéhez közeledve a cégek vezetői igyekeznek megköszönni ünnepélyes keretek között a cég munkatársainak egész évi munkájukat, de vannak olyanok is, akik a cég rangjának és hírnevének továbbvitele érdekében magas szintű vendéglátásban részesítik üzleti partnereiket.

 

 

 

Az egyik nagyvállalat elnök-vezérigazgatója elhatározta, hogy a cég 10 éves fennállásának évfordulója alkalmából meghívja a több száz főből álló munkatársait egy díszvacsorára.

b_300_160_16777215_0___images_stories_ceges_rendezveny.jpeg


Ahhoz, hogy a szervezéssel megbízott menedzser eleget tudjon tenni ennek a megbízatásnak, bizonyos vendéglátási, gasztronómiai és protokolláris alapismeretekre van szüksége.

Vajon milyen feladatokat kell megoldania ahhoz, hogy ez az ünnepély osztatlan sikert arasson?


Mindenekelőtt néhány olyan munkatársra van szüksége, akik segítenek a részfeladatok megoldásában. Ennek érdekében egy technikai forgatókönyvet kell készítenie nevekre, feladatokra és határidőkre lebontva.

1. A cég vezetője kitűzi a rendezvény időpontját.

2. A szervezéssel megbízott menedzser tisztázni fogja azt, hogy mennyi pénzösszeg áll rendelkezésre.

3. Munkatársaival összeállítja a résztvevők pontos létszámát protokoll sorrendben.

4. Ezt követi a helyszín kiválasztása. Az ünnepélyesség érdekében helyes, ha a rendezvény hangulatához méltó helyszínt választanak. Ez lehet egy étterem különterme, a Duna parton álló valamely hajó, vidéki kastély.
Rengeteg ajánlattal találkozhatunk, de tisztázni kell azt, hogy kell-e terembérleti díjat fizetni. A helyszín megválasztásánál számba kell venni a gépkocsik parkolási lehetőségét is.

5. A fentiek után menüajánlatot kell kérni az étteremtől, legalább háromfélét. Miután nagy létszámról van szó, ezért vagy egyféle ételt választanak mindenki számára, de az is megoldható, hogy a résztvevők a meghívóban előzetesen közölt A és B menü között választhatnak. Erre a kérdésre viszont egy megadott határidőre választ kell kapniuk a szervezőknek.

6. Az ételsor kiválasztása után megrendelő levelet kell írni, amely tartalmazza a pontos dátumot, a létszámot, a kiválasztott menüsort, valamint azt, hogy a cég bankszámlájáról történik az összeg átutalása.

7. A szervezők előzetesen tekintsék meg a helyszínt, legyen pontos helyismeretük. Ha lehetséges, kérjenek kerek asztalokat, mert egyfelől ott minden hely egyforma, másfelől elegáns látvány fogadja a résztvevőket.

8. A technikai forgatókönyvön kívül el kell készíteni magának az eseménynek a forgatókönyvét is. Ebben meg kell határozni a pohárköszöntő időpontját, ha zenés estet kívánnak szervezni, akkor el kell dönteni, hogy milyen zenét játsszon a zenekar a vendégek érkezésekor, továbbá az étkezés alatt. Ez utóbbinál lehet kellemes, lágy muzsikát hallgatni, hiszen étkezés közben is beszélgetnek a vendégek egymással. Ajánlatos előzőleg szerződést kötni a zenekarral és a fellépő énekesekkel.

9. A szervezők tekintsék meg előzőleg a terem dekorációját, merre található a ruhatár, működnek-e a mikrofonok, legyen legalább egy tartalék asztal székekkel stb.

10. A rendezvény megkezdése előtt legalább egy órával legyenek ott a helyszínen a szervezők és végezzenek ismételten ellenőrzést a technikai forgatókönyv alapján.

11. A vendégek fogadásakor legyen néhány szervező vagy hostess az előtérben, akik segítenek elirányítani a vendégeket.

Az alkalomhoz illő öltözékben elérkezett a vendégek érkezésének időpontja.

A bejáratnál minden vendéget pezsgővel kínálnak a pincérek. Ez elfogyasztható állva az előtérben, vagy pedig a megszámozott asztalnál helyet foglalva. Ha nagy a létszám, lehetséges hogy egy üveg fehér és egy üveg vörösbor már oda van készítve az asztalra. Amikor mindenki helyet foglalt, ekkor hangzik el az elnök-vezérigazgató pohárköszöntője.

Itt azt a hibát szokták elkövetni a vendégek, hogy vidám hangulatukban beszélgetnek és nem maradnak csendben a pohárköszöntő elhangzásának ideje alatt. Ez kifejezetten udvariatlanság, arra az öt percre illene abbahagyni a beszélgetést és meghallgatni a pohárköszöntőt. Hasonló a helyzet akkor is, amikor még egy szavalat vagy egy énekszám hangzik el. Volt olyan művésznő, aki nagyon megsértődött azon, hogy állandóan duruzsoltak a vendégek a műsorszám alatt.

Amikor az előzetes rendelésnél A és B menü között választottak a vendégek, akkor ott a helyszínen ezen már nem lehet változtatni. Előfordulhat, hogy a tányéron látványosabb az A menü. Volt olyan vendég, aki észrevétlenül kicserélte a mellette ülő vendég A menüjét a saját B menüjével. Ebből vita kerekedett. Ez nem méltó viselkedés az est hangulatához.

Az étkezés megkezdésekor damaszt szalvétába tekert papírszalvéta található.
Ez udvarias, szavak nélküli figyelmeztetés a hölgyek számára: a rúzsos szájukat a papírszalvétába kérik megtörölni.

Az asztalon lévő tányértól jobbra helyeznek el egy kistányért, melynek neve couvert tányér. Erre szokás rátenni a kenyeret, a zsemlét, amibe nem illik beleharapni, csak törni szabad.

Az asztalra helyezett evőeszközöket kívülről befelé haladva vesszük el a megfelelő ételekhez.

A borospoharat a száránál szokás megfogni és nem az öblös részénél.

Az étkezés befejezésekor a tányéron jobbra helyezzük el egymás mellé az evőeszközöket.

Még egy figyelmeztetés a hölgyek számára: az étkező asztalnál ne sminkeljenek, ehhez keressék meg az épületben lévő alkalmas helyiséget.

A vacsorát követően oda mehetünk mások asztalához, lehet beszélgetni más egységek munkatársaival. Az elnök-vezérigazgató és munkatársai körbe mennek, itt is ott is beszélgetnek. Mindenesetre nem illik lekötni hosszabb beszélgetésre az idejüket, mert udvariasságból másokkal is beszélgetni szeretnének.

A tánc megkezdésekor a férfiak igyekezzenek legalább egy táncra felkérni a munkatársnőket, majd a tánc végén udvariasan visszavezetni a helyükre.

A hangulatos rendezvény folyamán mindenki annyi italt fogyasszon, amelytől jó lesz a hangulata, de nem járatja le magát munkatársai előtt a mértéktelen italfogyasztással. Amikor elérkezik a záróra ideje, mindenki eltávozik. A zenészek, a szervezők jóérzéssel fejezik be a munkát.

Végül, a szervezéssel megbízott menedzser az elkövetkező napokban haladéktalanul intézkedik a céghez beérkező számlák kifizetése iránt.

scroll back to top