"Sétahajó lágyan ring a Dunán, száz hullám taraján csillan a fény" - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
"Sétahajó lágyan ring a Dunán, száz hullám taraján csillan a fény" PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2009. június 25. csütörtök, 21:18

 

A hazánkba látogató külföldi vendégek Budapestet, - a természeti adottságainál fogva - a világ egyik legszebb fekvésű fővárosának tartják. A Duna, Közép-Európa legnagyobb folyója, észak-déli irányban szeli át a várost, a budai parton hegyes, dombos, míg a pesti oldalon teljesen sík a vidék. A város természeti szépsége, fekvése, műemlékeinek változatossága maradandó élményt nyújt minden látogatónak.

Sétahajóról látványos programot ígér, az éjszakai fényben pompázó Budapest.
Kellemes társaságban, gyertyafényes vacsora közben láthatjuk a fényárban úszó hidakat, szép épületeket, az Országházat, a Budai Várat és a sokféle nevezetességet, amely dísze a városnak.

Tegyünk a Zsófia Főhercegnéről elnevezett rendezvényhajóval egy kellemes utazást, amely többféle programot ígér és amelynek fedélzetéről a főváros fentebb említett látványosságai láthatók. A hajó könnyen megközelíthető, hiszen a belváros szívében, a Petőfi téri hajóállomás 9-es kikötőjében horgonyzik.

A programlehetőségek közül kiemelném azokat a rendezvényeket, amelyek nemcsak gasztronómiai élvezeteket nyújtanak a vendégeknek, hanem a rendezvényszervezés, a magas színtű protokoll szempontjait is figyelembe véve elismerést érdemelnek. Javaslom megnézni a www.zsofiahajo.hu internetes honlapot, mert sokféle lehetőséget kínál az érdekelteknek.

Tekintsük át elsőként a konferenciaszervezést:

Amikor hajót bérelünk, beszéljük meg előre azt, hogy a délelőtti óráktól kezdve, hány óráig tart maga a konferencia az egyhelyben álló hajón. Nagy előnye a hajónak, hogy nem egy ablaktalan konferencia teremben kell végigülni a résztvevőknek a napot, hanem az ablakon kitekintve, időnként a tájban is gyönyörködhetnek.

Az egész napos konferencia záró programja az, amikor kifut a hajó a kikötőből és az esti fényárban pompázó várost csodálva, kellemes beszélgetéseket folytatva fogyasztják el gyertyafényes vacsorájukat a vendégek. Csak ehhez tudni kell a szervezőknek, hogy mely útvonalon halad a hajó és mennyi a hajózás időtartama.

A konferencián résztvevő vendégek a konferencia befejezésekor az esetek többségében visszamennek a szállodába, felfrissítik magukat és a megadott időpontra visszatérnek a hajóra. Előfordult már, hogy a városban sétáló turisták is besétáltak a fedélzetre a vendégekkel együtt, ezért a vendégek kitűzőjét a hostesseknek figyelni kell.

A szervezőknek sokféle emlékük van, melyek közül ismertetek egyet.

Egy alkalommal, az egész napos, zárhelyen megtartott Európa Tanácsi konferencia résztvevői esti hajókiránduláson vettek részt. Az egyik vendég elkésett. Indulás után nem sokkal motorcsónak süvített el a fedélzeten álló vendégek mellett. A hajó megállt és felvette a külföldi vendéget. Az utasok megtapsolták, amikor a fedélzetre lépett. Csodálkoztak a szervezők, fogalmuk sem volt arról, hogy kit és milyen módon vett rá arra a vendég a parton, hogy a hajó után hozza őt.

Különös gonddal kell megszervezni azt, hogy a hajó kikötése után a vendégek rendelkezésére álljanak a gépkocsik vagy autóbuszok ahhoz, hogy visszaszállítsák őket a szállodába.

Céges rendezvény:

Kedveltek azok a céges rendezvények, amelyek a hajóút szépségeivel vannak összekötve. Ez a találkozási forma nagyon alkalmas a fehér asztal melletti közvetlen beszélgetésekre, a munkatársak egymás közti ismerkedésére.

A cég vezetőjének illik köszönteni a vendégeket az étkezés megkezdése előtt.
Az ilyen rendezvényeket általában büffet-diner tipúsu vacsorával kötik össze, melynek lényege, hogy az elegáns kerek asztalok mellett mindenki ott foglal helyet ahol óhajt, a főétel elfogyasztása után kötetlenül változtathatja a helyét, ez a forma elegáns és egyben szórakoztató is. A desszert, a kávé, a gyümölcs vagy sajt elfogyasztható másik asztalnál is. Dohányozni a fedélzeten lehet, az időjárástól függően ajánlatos melegebb öltözékről gondoskodni.

Mint említettem céges rendezvényről van szó, ennek költségeit a cég fizeti. Nemcsak hajón, hanem szállodákban is megfigyelhető, - mondják a szakemberek, - hogy a cég munkatársai a Bayles Whisky likőrtől kezdve az orosz pezsgőig mindent fogyasztanak, hiszen nem ők fizetik. De amikor elfogy a cég által biztosított keret, ilyenkor egy kevésbé elegáns dolog következik: nevezetesen az, hogy már senki nem rendel semmit, csak esetleg ásványvizet iszik. Nem hinném, hogy ne lenne valakinek pénze egy pohár sörre, ha még szomjasnak érzi magát.


Itt sem szabadna elfeledkezni arról, hogy a találkozó lényege a beszélgetés, az információ csere, a kommunikáció. Lehet enni, lehet inni, de mindent mértékkel! Az utolsó szót szeretném külön kihangsúlyozni, mert sokan megfeledkeznek magukról és elég kellemetlen látványt nyújt az ittas vendég.

Partnertalálkozó állófogadással.

A cég rangja, hírneve megkívánja, hogy időnként kötetlen találkozóra hívja meg üzleti partnereit, amelyet állófogadással lehet összekötni. Ha ezt sikerül az esti órákban sétahajózással összekötni, akkor ez igen alkalmas az üzleti kapcsolatok további építésére.

Az ilyen találkozóknak is megvannak az. Ha meghívást kapunk egy állófogadásra, vagy díszétkezésre és azon nem tudunk részt venni, azt elfogadható indokkal le kell mondani! A meghívót nem szabad másra átruházni.

A vendéglátó legyen időben a helyszínen, mert ő fogadja egy-két munkatársával a meghívottakat a bejáratnál. A vendégek érkezésekor egy aperitifet kínálnak, amelyet nem illik azonnal felhajtani, általában kortyolgatni szokás.

Az állófogadást illik a cég vezetőjének megnyitni, és egy rövid pohárköszöntőt mondani. Ezt követően asztalhoz invitálja a vendégeket.
Ez egy társadalmi rendezvény, ahol lehet étkezni és kultúráltan italt fogyasztani. Az ilyen tipúsu összejöveteleknek az a lényege, hogy résztvevőként fordítsuk figyelmünket a rendezvény tartalmára, az információ szerzésre, a kapcsolatteremtésre és a kommunikációra.

Tekintsük át röviden, hogyan illik étkezni egy állófogadáson.

A büféasztal felénk eső szélén kistányérok, szalvéta, villa, és kés van elhelyezve. Először a szalvétát kell a balkézbe venni, erre kell tenni a kistányért. Az evőeszközökből csak a villát kell elvenni, majd a tányérra téve a villa szárát a bal hüvelyk újjal kell a tányérhoz szorítani. Így jobb kézzel lehet szedni a kistányérra. Csak olyan ételeket rendeljünk az étteremtől, amelyet egy villával állva lehet elfogyasztani.

A hideg előételből sokféle van, ezek különféle sültek, téliszalámi, kolbász, sajttál, hidegkonyhai készítmények.

A meleg ételek legalább kétfélék, pl. mini töltött káposzta, borjúpörkölt sztrapacskával, brassói aprópecsenye, esetleg halétel. Mint említettem ezek az ételféleségek egy villával fogyaszthatók. Csak annyi ételt tegyen mindenki a tányérra, amelyet el tud fogyasztani, nem illik sokat szedni egyszerre.
Minden új fogáshoz tiszta tányért és evőeszközt kell elvenni. Nem szabad a használt tányért az ételek mellé tenni. A felszolgálók ilyenkor körbejárnak a tálcákkal és összeszedik a használt eszközöket, vagy egy kisasztalt biztosítanak arra, hogy legyen hova elhelyezni a tányérokat, poharakat.

Ami az édességet illeti: az legyen kicsi, olyan ami nem csöpög és könnyen ehető.

Az italok külön asztalnál találhatók: bor, sör, ásványvíz, különféle üdítő italok.

Kávéval általában a felszolgáló jár körbe, de az is lehet, hogy külön asztalnál fogyasztható. Amikor a kávét hozzák, ez már finom jelzés arra, hogy az állófogadás a végéhez közeledik.

Díszétkezés.

Aki díszétkezést kíván szervezni egy hajón, annak tisztában kell lennie egy sor olyan protokolláris ismerettel, amelyet a diplomáciai protokollban is alkalmaznak.

Ilyen például a pohárköszöntő, amely a díszétkezések szokásos /de nem kötelező/ eleme. Külföldi vendégek érkezésekor két pohárköszöntő hangzik el.
Először a házigazda /vendéglátó/ mondja el köszöntőjét, majd őt követi a fővendég.

Tekintsük át, hogy mit tartalmazzon a pohárköszöntő.

- A fővendég és felesége, a jelenlévő hölgyek és urak megszólítását, köszöntését /rangjuknak megfelelő sorrendben/,
- az alkalom méltatását,
- az alkalommal kapcsolatos lényegi mondanivalót
- a jókívánságok kifejezését.

Alapszabály: soha ne legyen hosszú a pohárköszöntő.

Ami a hajón megrendezett öltözködéskultúrát illeti, mindenki az alkalomhoz illően öltözködjék.
Lényeges, hogy mindenki az egyéniségét fejezze ki és legyen színharmónia az öltözködésében.

Búcsúzzunk el a Zsófia Főhercegné rendezvényhajótól és a vendégektől az ismert slágerrel:

"Gyönyörű így este Budapest,
Mikor minden csendesedni kezd,
Mikor a sok villany, szórja sugarát,
Az ember szebbet álmában sem lát."

 

scroll back to top