Nyári kellemes program: a garden-party - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Nyári kellemes program: a garden-party PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2009. június 25. csütörtök, 21:21

 

49296.jpgNyári estéken sajátos hangulata, varázsa van a növényekkel, virágokkal díszített kellemes környezetben megrendezett garden-partynak, a kerti összejövetelnek.
Ez lehet egy baráti összejövetel grill-sütéssel egybekötve, de lehet egy ünnepélyes alkalom, amely a külsőségében is fémjelzi az elegáns rendezvényt.A szép fotók az Indonéz Köztársaság által rendezett garden-partyn készültek.

 

A garden party olyan fogadás vagy koktél, amit kertben rendeznek változatos formában és inkább a helyet jelöli, mint az alkalom jellegét. A gondos vendéglátó fellocsoltatja a kertet, hogy ne szálljon a por, sikere nagymértékben az időjárástól függ. A vendéglátó a garden-parti alkalmával kerti székeket, asztalokat is felállíthat. A figyelmes vendéglátó annyi vendéget hív meg, amennyit rossz idő esetén zárt helyiségekben is el tud helyezni.


b_300_160_16777215_0___images_stories_kep4.jpeg


A meghívóban gyakran olvasható olyan figyelmeztetés, mely szerint a hölgyeknek nem javasolt a magas sarkú cipő viselése. A vizes kerti fövenyen állva a cipő sarka besüpped, ettől hetekig fájhat valakinek a lába. Az ilyen típusú rendezvény gyakorlott látogatói ezt már megtanulták, de olyanok is vannak akik első alkalommal kapnak meghívást az összejövetelre, ezért ajánlatos megjegyezni a jó tanácsot.

A hölgyek ilyenkor azon kezdenek tépelődni, hogy vajon milyen ruhát vegyek fel? Erre sokan azt válaszolják, hogy: a megjelenés mindig az alkalomhoz igazodik. Az alkalomhoz képest túlöltözöttnek lenni visszatetsző, alulöltözöttnek lenni pedig hozzá nem értést árul el.A farmer célszerűségét senki nem vitatja, de ez a ruhadarab a szabadidő ruha kategóriájába tartozik. Társasági rendezvényen - mint a fogadás, a különféle party - soha nem szabad farmerban megjelenni, stílustévesztésre vall.


b_300_160_16777215_0___images_stories_kep1.jpeg


A megjelenés fogalma kiterjed az ápoltságra és az alkalomhoz illő ruházatra. Az igazán finom, elegáns megjelenés a szélsőségektől mentes, nem annyira a feltűnőségben , hanem inkább az egyéni jó ízlést tükröző esztétikus megjelenésben nyilvánul meg. Az öltözködésnek mindig az alkalomhoz kell igazodnia.

Az alkalomhoz illő öltözködés sokak számára megtévesztő, a speciális alkalmi ruhákon nem a különleges nagyestélyik értendők, hanem az alkalom különlegessége kap hangsúlyt.
Délelőtti viseletként legpraktikusabb a kosztüm, délutáni megjelenéshez lehet egybeszabott ruhát vagy komplét felvenni. Ez utóbbi széleskörűen elfogadott a nappali rendezvényeken, és kevés gondot okoz, ugyanis nem kell azon töprengenünk, hogy milyen felsőrészt válasszunk. A formális nappali ünnepségeken kerüljünk minden feltűnőt.


b_300_160_16777215_0___images_stories_kep5.jpeg


Elegáns hölgy nem visel napközben mély dekoltázsú ujjatlan blúzt, vagy ruhát,kombinépántos felsőrészt.

Minél későbbi időpontban tartják a rendezvényt, annál ünnepélyesebb megjelenést várnak el. Ilyenkor merészebben is öltözhetünk, de kerülni kell azt amitől közönségesnek tűnhetünk. Az ünnepélyességet a ruha fazonja, anyaga, díszítése adja meg. Alkalmivá varázsolhatjuk öltözékünket a divat kiegészítők sorában az ékszerekkel és az ízléses bizsukkal is. Bár ez utóbbi kiválasztása a jó ízlés igazi próbaköve.

A harisnya és a zárt orrú cipő teszi teljessé az eleganciát. A kulturált megjelenéshez hozzátartozik a harisnya viselete akkor is, amikor nagyon meleg van. Kerülni kell a túl ékszerezettséget, mert az hivalkodó.

Egyforma illatokat használjunk, érdemes azonos kozmetikai családot vásárolni. Az illat kiválasztásakor elsősorban egyéniségünk, majd az alkalom, továbbá a napszak a döntő. Minden esetre napközben diszkrétebb illatokat használjunk.

Ami a sminkelést illeti, a visszafogott, természetes pasztellszínek domináljanak. Hölgyek nyilvános helyen soha ne sminkeljenek, vonuljanak félre egy alkalmas helyre és ott hozzák rendbe magunkat.

Tiszteltjük meg mindenkor a vendéglátóinkat, a garden-partyn megjelent üzleti- hivatali partnereinket az öltözködésünkkel is. Az ünnepélyességi fokozatnak megfelelő öltözködési előírás a meghívókártya bal alsó sarkában olvasható.

Ha semmiféle jelzés nincs, akkor a saját kategóriánknak megfelelő öltözékben jelenjünk meg. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a férfiak öltönyt, nyakkendőt és fehér inget vesznek fel.

A hölgyek ruhája alkalmanként változik. A különféle kosztüm, mint például a Chanel kosztüm örökké divatos, minden alkalomra megfelelő viselet. A nők a nyári nagy melegben is levehetik a blézert. De a váll legyen fedve még a legnagyobb kánikulában is, legalább rövid ujjú felsőrészt kell viselni.
Munkaidő után öltözhetünk színesebben és felvehetünk több kiegészítőt.

Ha társsal jelenünk meg bármilyen összejövetelen, illő hasonlóan öltözködni, tehát a partnerünknél ne legyünk kevésbé jólöltözöttek. A partneri kapcsolat kifejezésre juthat abban is, hogy mindkettőjük öltözékében színharmónia van.


b_300_160_16777215_0___images_stories_kep2.jpeg


Ma már minden fajta rendezvényen elfogadott - beleértve a diplomáciai protokollt is, - hogy a meghívón olyan szöveget olvashatunk: meghívjuk Önt és partnerét. Minden esetre óvatosan kell bánni ezzel a szövegezéssel. Amikor egy köztiszteletben álló személyről, közjogi méltóságról biztosan tudjuk hogy van házastársa, ott illetlenség azt írni, hogy "partnerét"!

A társasági meghívásoknál csak olyan rendezvényre menjünk el, amelyre ténylegesen hivatalosak vagyunk. A meghívón ellenőrizni kell, hogy hány főre szól a meghívás.

Alapszabály! A névre szóló meghívót nem szabad másra átruházni. A diplomáciai protokollban, követségi fogadásra történő meghívás esetén ez kifejezetten tilos! Ha nincs lehetőségünk elfogadni a meghívást, azt elfogadható indokkal le kell mondani. A meghívót mindenkor vigyük magunkkal. Vannak rendezvények, követségi fogadások, amelyen biztonsági ellenőrzés miatt azt kérni fogják.

Aki követségi fogadásra megy, - amely garden-party keretében is történhet, - annak tisztában kell lennie a protokollsorrend fogalmával, amely nem más, mint a hivatali rang és beosztás alapján összeállított sorrend. Ennek fontos szerepe van a diplomáciai protokollban.

Ami a partyn való viselkedést illeti: beszélgessünk a vendégekkel, barátkozzunk bátran! Nyugodtan kezdeményezhetünk udvariasan beszélgetést bárkivel, hiszen mindnyájan egy vendéglátónak vagyunk a vendégei.

Legyen nálunk névjegy, ami hatékony marketing eszköz és az üzleti-, hivatali kapcsolatok kialakításának elengedhetetlen eszköze.

Soha nem szabad elfelejteni, hogy beszélgetés közben mértékkel szokás italozni.
A fogadás időtartamán belül az érkezés és a távozás időpontja viszonylag szabadon választható meg. Az első húsz percben illik megérkezni és minimum fél órát illik ott maradni. A garden-party időtartama általában két óra, a tapintatos vendégtársaság lehetőleg egyszerre távozik.


b_300_160_16777215_0___images_stories_kert1.jpeg
scroll back to top