Ruhatári jelenetek - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Ruhatári jelenetek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2010. szeptember 30. csütörtök, 19:19

                                
Hölgyeim! Segítsük a férfiakat az udvariasságuk gyakorlásában. Ha a férfiaktól elvárjuk, hogy figyelmesek, udvariasak, legyenek hozzánk bizonyos helyzetekben, akkor nekünk hölgyeknek is tenni kell ezért valamit.

Nézzük meg, mi a helyzet egy színházi ruhatárban.


A rövid meghatározás szerint: a ruhatárban először a hölgy kabátját segíti levenni a férfi, majd utána veszi le a saját kabátját.
Távozáskor a férfi veszi fel először a kabátját, majd utána segít a hölgynek a kabát felvételében.
Szerencsénkre az illemszabályokban mindig van logika, úgyhogy gondoljuk csak végig:

Érkezéskor a hidegből (vagy épp a szakadó esőből, hóesésből) belép a hölgy és a férfi, a fűtött előtérbe, a ruhatárba.
Ha a férfi venné le előbb a kabátját, addig a hölgy mit csinál? Csak áll és bemelegszik az átázott kabátjába.  Majd fél perc múlva odalép a férfi és akkor gyakran kezében a saját (vizes) kabátjával próbál "elegánsan" segíteni. Szerintem, ez így nem igazán kivitelezhető...

Úgyhogy az a helyes, hogyha megérkezünk, a férfi segít levenni a hölgy kabátját és odaviszi a ruhatári pulthoz. Ő pedig ott helyben leveszi a sajátját, és mire a ruhatáros hölgy felteszi a fogasra a hölgy kabátját, addigra ő is oda tudja adni a sajátját.

A hölgynek pedig van 1-2 pillanata arra, hogy belenézzen egy tükörbe, megigazítsa magán a ruhát, mosolyogjon egyet-kettőt, illetve még arra is jut ideje, hogy "felmérje a terepet": Vajon kik vannak a teremben, milyen a lépcső vagy a folyosó amin hamarosan elegánsan végig kell sétálnia. Még arra is jut egy röpke ideje, hogy végigpásztázza az előteret érdeklődő tekintettel, vajon kinek van szebb ruhája az övénél. Hm! Végre elégedetten állapítja meg, hogy szerencsére az övé a legszebb.

Most pedig nézzük meg lépésről-lépésre a távozás jelenetét:

Szerintem itt is az eredeti megoldás a praktikusabb és a könnyebben kivitelezhető. Ugyanis egy színházi előadás után elég nagy tömeg szokott lenni a ruhatárban, épp hogy csak kiadogatják a kabátokat. Szerintem sokkal egyszerűbb a férfi dolga, ha előbb gyorsan magára kapja a sajátját és már nincs a kezében, amikor felsegíti a hölgy kabátját. Ilyen esetben persze fontos, hogy a hölgy ne kapkodjon, ne rángassa a kabátot, ne türelmetlenkedjen. Ha nincs hova letenni a kabátokat és a férfi nem tudta felvenni még a pultnál a sajátját, akkor az sem probléma, ha a hölgy egy pillanatra megfogja a saját kabátját, amíg a férfi felveszi az övét, hogy aztán segíteni tud majd neki. Ezen nem kell megsértödni és nem kell elkezdeni egyedül az öltözködést, elvégre egy kis figyelmesség, segítség és türelem a férfiaknak is kijár!
És ne feledjük el: a férfiak következő "harci feladata" a kikísérés és az ajtónyitás. Hogy teljesítse szegénykém ezt a feladatát, ha közben még öltözködik is?

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. szeptember 30. csütörtök, 19:22