Ruha teszi az embert - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Ruha teszi az embert PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
 
55071f6aa.jpg
 
A protokoll szabályai szerint mindig az adott eseményhez kell öltözködnünk, a feltűnést, az extravaganciát kerüljük. Lehet alkalmazkodni a divathoz, de nem feltűnően. 
 
 
 
 

 

Megfelelő öltözékek a megfelelő alkalmakra


Könnyű a vendéglátó férfiaknak: elég, ha nyakkendőt cserélnek, máris új öltözékük van. A hölgyeknek azonban nem illik több eseményen ugyanazt viselniük, ezért szellemes kombinációkra van szükségük. Divatosak és elegánsak a francia szobakosztümök, amik alatt csak bodyt viselnek, valamint az empire vonalú, sima, esetleg kerek nyakkivágású fekete, többnyire közvetlenül a térd fölött végződő kisruhák.

Ruha teszi az embertAz egyik delegációval egy tehénlegelőn sétálgatva azon gondolkoztam, vajon nem vagyok-e túlságosan kiöltözve. Ahogy végignéztem a minket bámuló teheneken, arra gondoltam, hozzájuk biztosan. Ha viszont a vendégekre gondoltam, akkor valószínűleg helyesen jártam el. A vendég miniszter és a felesége sportosan volt felöltözve. Én egy világosszürke kosztümöt viseltem világoskék blúzzal, e színekhez harmonizáló ékszerekkel. Fehér szandál volt rajtam és fehér retikült tartottam a kezemben. Nyár lévén, a főnököm hasonlóképpen világosszürke öltönyben jelent meg. Azon az állásponton voltunk, hogy mi a vendégeket tiszteltük meg öltözékünkkel, amiben természetesen nemcsak a tehénlegelőn jártunk.

Zwack Péter egy beszélgetés alkalmával elmondta: a magyarok Amerikában megmosolyognivalók, amikor hétvégi szabadidős programhoz is sötét ruhát öltenek, pedig minden amerikai sportosan jelenik meg.

Rendkívül hanyagul öltözködött az egyik közismert szakember, ráadásul nagyon szórakozott is volt. Nem kedvelte a nyakkendőt, nem is hordott, ezért figyelmeztették: tartson készenlétben a hivatalban egyet szükség esetére. Amikor egyszer hívatta őt a külföldi vendégekkel tárgyaló miniszter, gyorsan felkötötte. Amikor belépett a szobába és bemutatták őt a vendégeknek, mindenkiből kitört a nevetés. Aznap reggel ugyanis kivételesen nyakkendőben jött a hivatalba s ezt feledve mellékötötte a másikat a szekrényből, így mindjárt két nyakkendőben díszelgett.

Az egyik tisztviselőnő az arab ügyfeleket olyan átlátszó blúzban fogadta, hogy azoknak fennakadt a szemük. A hölgy még a legszükségesebb fehérneműt is elfelejtette felvenni a blúz alá.

Az egyik nagynevű és köztiszteletben álló külföldi politikus sötétszürke öltönyben volt a délutáni órákban. Hivatalos látogatásra érkezett az egyik polgármesteri hivatalba, mire a tisztviselők közül többen szmokingban várták őt.

Ha manapság szemügyre vesszük egy színházi előadás nézőközönségét, az öltözékek hihetetlen tarkasága tárul elénk. Van, aki földígérő ruhában foglal helyet a nézőtéren, más szoknya-blúz variációt vagy kosztümöt visel. Még olyan is akad, aki farmerban és pulóverben nézi végig az előadást, valószínűleg nem gondolva arra, hogy hétköznapi öltözékünkkel a gondokat is levetjük magunkról, és ünnepélyes ruhánkkal a művészek iránti tiszteletünket is kifejezzük.

Százhat éves korában hunyt el dr. Óriás Nándor, aki 1914-1939 között Egerben a Jogakadémián tanított, majd később a pécsi Erzsébet Tudományegyetem professzora volt. Közismert volt, hogy nála csak öltönyben és fehér kesztyűben lehetett vizsgázni. Aki erről megfeledkezett, azt hazaküldte. Keszthelyen a nyári egyetemen történt, 1942-ben, hogy a tűző nyári napon a joghallgatók egyenruhában jelentek meg, de kesztyű nélkül. A professzor azonnal rendelkezett: mintha készült volna, annyi pár kesztyűt hozatott a saját kollekciójából, amennyi éppen kellett.

A bécsi operabálon az előírás szerint a férfiak csak frakkban, a hölgyek báli vagy hosszú estélyi ruhában jelenhetnek meg.

Kanadában, amikor egy nagykövet átadja megbízólevelét, az előírásoknak megfelelő öltözék a "morning coat", azaz hátul hosszabb fekete zsakett, szürke csíkos nadrág, széles, a mellénykivágást betöltő nyakkendő. Még napjainkban is ez a szokás.

A frakk a legünnepélyesebb férfiöltözet. Amikor a köztársasági elnök Japánban járt, a japán császárhoz a protokoll előírásai szerint frakkot öltött.

Látható, hogy nem is olyan egyszerű eligazodni azon, mi az "alkalomhoz illő". Pedig a túlöltözöttség visszatetsző, az alulöltözöttség pedig hozzá nem értést árul el.

A menedzser megjelenése

Felmerül a kérdés, mégis mi az, ami ajánlható azoknak, akiknek mindennap meg kell jelenniük valahol, mert üzletemberek, politikusok, menedzserek, s mivel sokat dolgoznak, szeretnének kényelmes ruhában járni.

A menedzser megjelenésének legfontosabb üzenete a megbízhatóság és a szakmai magabiztosság.
A közép- vagy felsőszintű vezető nyugodtan vállalhatja azt is, hogy kisebb ruhatárat tart a munkahelyén. Ha nincs ideje napközben az öltözködéshez, akkor elég, ha az alkalomhoz illő nyakkendőt köt, egy másik zakót vesz.

Üzleti tárgyalásra viseljenek lágy gyapjúból készült egy- vagy kétsoros öltönyt. Ha egysoros gombolású a zakó, akkor az öltöny alatt illik mellényt viselni. . Amennyiben tudják, hogy a tárgyalást fogadás vagy vacsora követi, válasszanak sötétebb tónusú öltönyt, lehet például sötétszürke is, nem kötelező a sötétkék. A Club zakó helyettesíti az öltönyös variációt, ekkor a nadrág színe a világosabb.
Az ing legyen tiszta pamut. Divatosságát a gallérforma határozza meg. Népszerű a milánó-kék ing, kissé háttérbe szorította a fehér inget. Helyes, ha a menedzser a munkahelyén tart egy tiszta inget, különösen nyáron.

A nyakkendő lehet mintás, de valamelyik színében köszönjön vissza az öltöny színe. Ismét divatos a selyemsál. A cipő ápolt, fényes legyen, ne járjanak félretaposott sarokkal. A bőröv harmonizáljon a cipő színével. A zokni színe legyen összhangban az öltöny és a cipő színével, a zokni hossza 7/8-os, az elegáns alkalmi zokni a térdig ér. A fehér zokni, a vastag gumitalpú cipő csak sporthoz való.

A hölgyek számára nélkülözhetetlen egy szép kosztüm, jó minőségű, nem gyűrődő szövetből. Sikerének titka az egyszerűségében rejlik, a kosztüm elegánssá tesz. Ehhez vásároljanak néhány szép blúzt, ami harmonizál a kosztüm, a hajuk és a szemük színével. A kulturált megjelenéshez hozzátartozik a harisnya viselete akkor is, amikor nagyon meleg van.

Mély dekoltázsok és csípőig felhasított szoknyák elfogadhatók estélyeken, baráti körben, de nem megfelelők hivatalos, üzleti összejöveteleken. Senki sem vitatja a farmer célszerűségét, de a szabadidőruhák minden változatával együtt kizárandó a hivatali öltözet fogalmából. Ugyancsak nem fogadható el a feltűnő miniszoknya, a sort, a strandruha, a fantáziamintás harisnya, a mély dekoltázs, a papucs , a tornacipő.

Könyökön felül érô kesztyűt csak nagyestélyi ruhához viseljünk. Bánjunk óvatosan az ékszerekkel, a minőség és az alkalomhoz illő stílus kiválasztása az ízlés igazi próbaköve! Az ékszergombot is beleértve, tizenháromnál több ékszer nem lehet egy hölgyön. Az illat ne legyen tolakodó, olyan, amit termeken, folyosókon keresztül "húz" maga után a nő. Az igazán finom illatot csak közelről lehet érezni.

A smink hozzátartozik a jólápoltsághoz. Más a nappali és az esti kikészítés. A sminkelés azonban magánügy! A hölgyek étkezés után ne az étteremben fessék ki a szájukat, hanem toalettjüket a toalettben frissítsék. Kezük, körmük legyen ápolt, a rúzs és a körömlakk színe harmonizáljon.

Egy protokollosnak, egy szervezőnek nemcsak a munkájában, hanem az öltözködésben, a smink- és frizurakészítésben is nagyon gyorsnak kell lennie. A hivatalos program ismeretében az öltözködését is előre meg kell terveznie, elő kell készítenie. A legnagyobb gondot a frizura jelenti, de a hölgyek olyan sokféle szalagot, masnit és csatot tűzhetnek a hajukba, hogy pillanatok alatt számtalan variációt állíthatnak elő.
scroll back to top
Módosítás dátuma: 2009. március 10. kedd, 19:33