Pohárköszöntő - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Pohárköszöntő PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2009. július 06. hétfő, 20:49

Régi magyar filmekben GYAKRAN ELHANGZIK AZ A KIFEJEZÉS, HOGY ex! eZ A LATIN SZÓ ANNYIT JELENT, HOGY FELSZÓLÍTÁS A POHÁR TARTALMÁNAK FENÉKIG VALÓ KIÜRÍTÉSÉRE. nAPJAINKBAN EZT MÁR NEM ALKALMAZZÁK, CSUPÁN KULTÚRTÖRTÉNETI ÉRDEKESSÉG.

Díszebédeken, díszvacsorákon, magas szintű küldöttség látogatása alkalmából adott fogadáson pohárköszöntőket mondanak - elsősorban a vendéglátó és a fővendég. A pohárköszöntő többféle időpontban is elhangozhat.

altKisebb létszámú vendégek esetén legjobb alkalom az, amikor a főétel elfogyasztása után hangzik el. Ekkor a felszolgálók leszedik a tányérokat az asztalról, megtöltik itallal mindenkinek a poharát. Elsőként a házigazda beszél. Ilyenkor a házigazda feláll és poharát a kezébe veszi.

A pohárköszöntőnek a klasszikus (francia) protokolláris szabályok szerint a következő elemeket kell tartalmaznia:

  • a fővendég és felesége, a jelenlévő hölgyek és urak megszólítása,
  • a díszvendég üdvözlése
  • az alkalom méltatása
  • jókívánságok kifejezése, esetleg megemlékezés a vendég küldő államának államfőjéről. (monarchiák esetében ez kötelező)


Alapszabály: a pohárköszöntő soha ne legyen hosszú!

Ha a jelenlévők poharukat az államfő egészségére ürítik, akkor felállnak a helyükről. Magas színtű delegáció esetén, ünnepélyes alkalmakkor is illik felállni.

Meghittebb alkalmaknál is elhangozhat a pohárköszöntő, de nem kötelező. E tekintetben a helyi szokások és a házigazda kezdeményezése a mérvadó.

A magas szintű delegációk tiszteletére rendezett díszétkezés alkalmával, a vendégek előre megkapják a pohárköszöntő írott szövegét; ebben utalás történik általában a két országot érintő politikai, gazdasági, kereskedelmi kapcsolatokra, és a jókívánságok kifejezésére. Az írott szöveg fordítását - írásban, minden résztvevő delegáció nyelvén - vagy egy közös nyelven - az asztalokon helyezik el.

A pohárköszöntő idején a felszolgálás, a fogyasztás, a társalgás szünetel!

Alapelv: ha valakinek a tiszteletére pohárköszöntőt mondanak, azt viszonozni kell. Válasz pohárköszöntő elhagyása rendkívül nagy udvariatlanság.

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. február 07. vasárnap, 21:18