1. rész. Örömre hangolva: egy zeneszerző-egy zenekar- és a koncertetikett - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
1. rész. Örömre hangolva: egy zeneszerző-egy zenekar- és a koncertetikett PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Interjút készítette dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2012. október 27. szombat, 12:13

 

Novák Anikó - munka közben

 

Novák Anikó karmester, zeneszerző életútja, a népek zenéi iránti érdeklődése és tudása annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy elhatároztam, interjút készítek vele zenekaráról és a koncertélet viselkedéskultúrájával kapcsolatos tapasztalatairól.

 

 

 

 

 

 

1. rész.  Novák Anikótól elsőként azt szeretném megtudni, hogy mit jelent a Gandharvák kifejezés?

A Gandharvák az indiai mitológia alakjai: égi zenészek, akik szép zenét játszottak; ünnepnapkor szálltak le a földre muzsikálni az embereknek. A zenekarunkat hangosító cég az ő nevüket vette fel, így határoztuk el mi is, hogy  az együttes az égi zenészek nevét fogja viselni. A név és az általunk játszott zene műfaja hűen tükrözi azt, amit képviselünk.

Mi a zenéjük műfaja? Mit jelent az Uplifting classical?

Az Uplifting Classial még nemigen ismert hazánkban, pedig a reneszánsz óta az egyik legkiegyensúlyozottabb zene, jellemzői és hangszerelése miatt mindenkit képes megszólítani.
Az ilyen zene szép, egyszerű, mindenki által befogadható és örömteli, ezért lett műfajunk az Uplifting classical, vagyis a felemelő, szimfonikusokra írt világzene, ritmusalappal kísérve. Manapság a könnyűzenei együtteseket gyakran kísérik szimfonikus zenekarral. Nálunk ennek a fordítottja történik: először szimfonikus zenekarra írjuk meg a darabokat, ezután készül el korszerű hangzásviláguk és ritmuskíséretük. Ez szintetizátor- és basszusgitár-kíséretet jelent, amelyek belesimulnak a készülő darabba és a szimfonikus hangzásképbe. Kísérik azt, ugyanakkor kiegészítik a hangzást, míg a dobokat dobszerelés, kézidobok és egy cseréphangszer, az udu, képviseli. Ezek így együtt képeznek harmonikus egységet.
Bach kotta - Fotózta: Dákai Andrea
Úgy gondolom, hogy ez elég egyedi stílus!

A Gandharvák muzsikája éppen azért egyedi, mert többféle stílus jellemzi, melyben a zenék közös vonása a szépség, a dallamosság és a sokszínűség. Bizonyos darabokat pedig az erőteljes, dinamikus, felemelő ritmika jellemez. E műfaji irányzat létrejöttének oka az élet szeretete, célja pedig, hogy aki hallgatja, annak öröm költözzön a szívébe, és derű a mindennapjaiba.

A zenénk mindenkihez szól. Ami kimondhatatlan, ahova a szó nem ér el, ott kezdődik a zene.
Azok, akik nem, vagy ritkán hallgatnak zenét, el tudnak indulni általa a muzsika felé, lehetőségük nyílik rá, hogy az életük részévé váljon. A zenekar annak a lehetőségét is szeretné megmutatni, hogy a zene – ahogyan Kodály Zoltán is fogalmazott – mindenkié; mindenki a saját adottságaival hallgassa, örüljön neki, legyen az élete része a zene – és az általa kiváltott öröm is.
 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. október 30. kedd, 10:14