Mesterkozmetikus tanácsai hölgyeknek.Mint mindenütt, itt is vannak illemszabályok. - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Mesterkozmetikus tanácsai hölgyeknek.Mint mindenütt, itt is vannak illemszabályok. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Az interjút dr. Vámos Lászlóné - Katalin készítette   
2012. október 01. hétfő, 11:56

Kissné Szabó Vera

 

Kissné Szabó Vera mesterkozmetikus, aki Japánban mesterkurzus keretében    kozmetikusokat tanított olyan alapismeretekre, amit mi is szeretnénk tudni ahhoz, hogy egy társasági összejövetelen kellemesen érezzük magunkat  itthon és külföldön egyaránt. Mindehhez fontos a lelki egyensúly, a pozitív gondolkozásmód, a kreativitás és mindaz, ami egy nő életét kiegyensúlyozottá teszi.

 

 

Ahhoz, hogy Vera Japánban elért sikereit megismerjük, kissé vissza kell mennünk az időben néhány évtizedet.

Hogyan kezdődött a pálya?

Édesanyám fodrász volt és innen adódott a hölgyekkel való törődés, foglalkozás, a szépítés. 1960-as években kialakult a nőkben egy olyan fajta igény, hogy a fodrásznál voltak reggel vasondolálásra, mert a munkakezdés 1/2 9-kor volt a hivatalokban. Viszont a kozmetikai kezelések időigényesebbek, ezért erre több időt fordítottak a munkaidő után.

Hogyan került sor arra, hogy Japánban is tanított? Ez elég megtisztelő feladat lehetett.

1998.május hónapban az Ilcsi Kozmetikai Cég vezetője megkérdezte tőlem,
volna-e kedvem elvállalni egy kurzus megtartását Tokióban a kozmetikusok részére? Az Ilcsi anyagok használatáról, a termékek bemutatásáról elméleti- és gyakorlati oktatás és bemutató keretében kellene megtörténnie ennek - mondta.  Természetesen örömmel igent mondtam, számomra megtisztelő feladat volt. Egy teljesen új világ tárult fel előttem. 
alt alt 
A japán nők nagy érdeklődéssel fogadták az általam, tolmács segítségével elmondottakat, a fotókon is láthatók a hallgatók és a kezelések folyamata.

Kit tart Ön jó kozmetikusnak? Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie?

Véleményem szerint az a jó kozmetikus, aki olyan kontaktust tud teremteni a vendégével, aki visszatér hozzá. Olyan tanácsokkal tudja ellátni emberi és szakmai szempontból egyaránt, hogy az elégedett legyen. Érezze azt, hogy itt törődnek vele, ha kell meghallgatják, kicsit megpihenhet és kikapcsolódhat a hétköznapi gondjaiból. Ez is nagyon fontos.

Amikor valaki bejön az üzletbe, mi az első tanácsa, mit mond el az ismeretlen hölgynek.  Egyáltalán, okos dolog ismeretlenül beállítani egy kozmetikai üzletbe?

Természetesen szívesen fogadunk mindenkit, ha időnk engedi. De praktikusabb dolog, ha telefonon előre bejelentkezik és időpontot kér.

Először megkérdezem a vendégtől azt: mondja meg, mit szeretne.
A bőrére vonatkozó diagnosztizálás lesz meghatározó a továbbiakban.
Miután sokféle bőrtípussal találkozik a kozmetikus a munkája során, ezután tanácsot adok a részére. Elmondom azt, hogy az Ilcsi kozmetikumokkal dolgozom a kezelésekkor, ezek Szépitő Füveket és magas hatóanyag-koncentrációjú, professzionális natur kozmetikumokat tartalmaznak. Ilcsi filozófiája egyszerű és természetes, őt a növényalapú kozmetikumai tették világhírűvé.
alt
Ismeretes elég sok szépségápolási tipp, amely otthon is készíthető különféle arcpakolás formájában. De úgy gondolom, hogy ez nem nélkülözheti az időnkénti professzionális kezelést a különböző bőrtípusra.

Végül, a megfigyelésem alapján tekintsük át azt, hogyan illik viselkedni egy kozmetikai szalonban?

Ami engem illet, nekem az tetszik ebben a kozmetikai szalonban , hogy a kozmetikusok nem egymást szórakoztatják, hangos beszédükkel, hanem a vendéggel foglalkoznak. Viszonylag halk és kellemes zene szól, érződik hogy a vendégért vannak és számomra ez nagyon fontos.

Megfigyeltem, hogy a szalonba betérő vendégek különféle módon viselkednek. Szerintem mindenki számára zavaró, amikor egy vendég a betegségéről beszél, családi problémáival „szórakoztatja” az ott lévőket, ami egyébként senkit nem érdekel! Ez az ő magánügye.

Vajon mit mond erről Vera?

Mint kozmetikus, őszintén szólva eddig ezen nem gondolkoztam. Egy biztos, a szépítésre szánt időt szeretik a hölgyek úgy eltölteni, hogy az teljeskörű legyen. Mindenkinek van gondja, valamilyen problémája és sokan el is mesélik azt.  Úgy gondolom, hogy ezáltal  sokan megkönnyebbülnek. Végül a tükörbe nézve látják a kozmetikai kezelés eredményét, jóleső érzéssel, megszépülve távoznak.  
alt
Végül fogadjuk el Vera tanácsát, amely így szól: 

Audrey Hepburn amerikai szinésznő ars poeticája az volt, hogy : „A nő szépsége nem a ruhákban rejlik, amiket hord, hanem a lelkéből tükröződik. A nő szépsége csak fokozódik az idő előre haladtával ”.

Véleményem szerint el kell fogadnunk az idő múlását, ez a természet rendje. A kozmetikus sokat segíthet a nőknek, az életkorunk elfogadásához azzal, hogy megtervezi az egyéniségünkhöz illő sminket, tanácsot ad a bőrtípus karbantartásához. Mindenki által ismert az a mondás, hogy „a kevesebb az több.” Legyünk ebben is mértéktartóak, fogadjuk el a korunkat, ne akarjunk a nálunk jóval fiatalabbakkal, a húszévesekkel versenyezni! 

A végszó az, hogy ez a  hely egy Oázis!
 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. október 23. kedd, 20:02