1. rész. Illemszabályok és nagyszerű ötletek az Óbudai Platán Könyvtárban - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
1. rész. Illemszabályok és nagyszerű ötletek az Óbudai Platán Könyvtárban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Az interjút készítette dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2012. szeptember 26. szerda, 09:19


b_300_160_16777215_0___images_stories__SAM_0146.jpeg

Sokat foglalkozatott már az gondolat, hogy vajon mit tudnak a könyvtárba járó gyerekek, felnőttek a könyvtári viselkedéskultúráról, a könyvjelző használatáról és mindarról, ami a kulturált könyvlovasáról illik tudni.

Ismeretes, hogy a könyvtár igénybevételének is megvannak az illemszabályai.  Megkérdezem Gyulai Ivánnét, a Platán Könyvtár igazgatóját arról, hogy mi a véleménye az iskolás- és felnőtt korú olvasók viselkedéskultúrájáról. Milyen tapasztalatai vannak ezzel kapcsolatban?

1. A könyv olvasásának is meg kell adni a módját. Itt helyben is olvasható valamely kellemes helyiségben a kiválasztott könyv, vagy csak kölcsönzésre van lehetőség?

Több helyiségünk van és minden szabadpolcos teremben lehet olvasni. Szépirodalmi és szakirodalmi olvasótermekben egyaránt kényelmes helyek várják az olvasni, könyvet válogatni érkező felnőtt és gyermek látogatókat. Az óvodásokat, kisiskolásokat, illetve a kiskamaszokat is korosztályuknak megfelelő berendezéssel, könyvekkel, várják a könyvtárban.
b_300_160_16777215_0___images_stories_bababarat.jpeg
2. Miután különböző korosztályok veszik igénybe a könyvtárt, így van olyan szabályzat, amely felhívja a figyelmet a könyvek kulturált használatára?

Amikor beiratkozik valaki a könyvtárba, megismeri a könyvtár használatára vonatkozó szabályzatot, melyből sokféle információt kap. Például: mennyi időre milyen feltételekkel kölcsönözhet, mi történik akkor, ha elveszti a könyvet, ha késve hozza vissza. A filmeket egy napra kölcsönözzük ki, míg a könyvet egy hónapra. Mindezt a térben elhelyezett tájékoztató táblákon is el lehet olvasni.

3. Ismerek egy óvodát, ahol már az óvodások is kikölcsönözhetnek könyvet és megtanították őket arra, hogy azt határidőre vigyék vissza. Természetesen aláírás helyett csak kriksz-krakszot írnak, de már most tudatosítják bennük a kölcsönzéssel járó szabályokat. Önök milyen módszerrel vezetik rá a kisebb és nagyobb gyerekeket az olvasás szépségére, a könyvek kölcsönzésére?
b_300_160_16777215_0___images_stories__SAM_0147.jpeg b_300_160_16777215_0___images_stories__SAM_0148.jpeg 
Nekünk sokféle módszerünk, eszközünk van az olvasás a könyvtárhasználat megszerettetésére a különböző korcsoportok részére. A nagycsoportos óvodásoknak és a kisiskolásoknak foglalkozás sorozatokat kínálunk.  A kicsiket Sün Tóbiás, könyvtárunk figurája fogadja. Az óvodás gyerekeknek játékos formában tanítjuk meg arra, mit hol találnak a könyvtárban. Mesével, kreatív tevékenységekkel, játékkal tanítjuk meg a mit lehet, és mit nem lehet a könyvtárban tenni. Például a mágneses táblára feltehető figurák segítségével, mint a „focizó sün „vagy a „fagyizó egér”, az „olvasó mókus” választhatják ki a könyvtárban „mit lehet, és mit nem lehet” tevékenységeket.

 b_300_160_16777215_0___images_stories__SAM_0151.jpeg b_300_160_16777215_0___images_stories__SAM_0150.jpeg
A gyerekek a szép színes új, vagy újnak látszó könyveket szívesebben veszik kézbe, mint a kopott elhasználódott példányokat, megtanulják, hogy a könyvtári könyv csak kölcsönben van náluk és vigyázni kell rá, mert sokan szeretnék olvasni azt. A könyvtár dokumentumait folyamatosan javítjuk, a végleg elhasználódott példányokat kivonjuk, lehetőség szerint újjal pótoljuk. 
Gyereknek szóló rendezvényünk az Irodalmi Kakaóház, ami találkozás a gyermekeknek szóló könyvek szerzőivel, illusztrátoraival, játék, mese, egy pohár kakaó mellett.

 

Az Irodalmi Kakaóház legközelebbi programja 2O12. szeptember 29-én 1O órakor lesz, melynek címe:

A mese ölelésében. Székely népmesék hangzanak el Csernik Szende lábbábos előadásában.

b_300_160_16777215_0___images_stories__mese_oleleseben_plakat.jpeg
4. Melyek azok a speciális rendezvények, amellyel elősegítik az olvasási kultúra fejlesztését?

Nemcsak gyerekeknek tartunk érdekes foglalkozásokat, hanem havonta irodalmi délutánokat szervezünk, kiállításokat rendezünk felnőtt látogatóinknak. Sorozatainkat, mint a „Fordítva” sorozat melyre neves fordítókat, vagy a „Nobel Díjas Írók”, melyre irodalomtörténészeket hívunk meg, bepillantást nyújtanak egy- egy szerző életébe, munkásságába. A műhelytitkok mellett jó értelemben vett irodalmi pletykák színesítik az előadásokat és részleteket hallgathatnak meg a művekből az érdeklődők.

5. Ami nagyon szimpatikus számomra: Könyvet a házhoz!
Hogyan történik ez a gyakorlatban?

Az alapfeladatok ellátása mellett meg kell oldanunk azt, hogy a beteg, idős olvasók is igénybe vehessék a könyvtári szolgáltatásokat
 Könyvtáros kolléganőnk, egy hónapban egyszer összegyűjti az idős emberek által megrendelt könyveket és az érdeklődési körük figyelembe vételével, azokat házhoz viszi.
Sokféle dolgot kérnek az idős emberek. Van, aki nagybetűs könyvet kér, más a romantikus témájú könyveket kedveli, a látássérültek, olvasási nehézséggel küzdők hangoskönyveket kérnek. Ehhez a munkához szociális érzékenységre, empátiára, kedvességre van szükség. Ez a szolgáltatás több mint egyszerű könyvszállítás, kölcsönzés.
b_300_160_16777215_0___images_stories__SAM_0158.jpeg b_300_160_16777215_0___images_stories__SAM_0154.jpeg
A dokumentumok házhoz szállítása fontos feladata könyvtárunknak, négy év tapasztalata a szolgáltatás szükségességét és hasznosságát igazolta számunkra.  Az elmúlt évben megduplázódott az igénylők száma.

6. Mi a véleménye az elektronikus könyvtárról, az E-könyvekről? Még mindig sokan szavaznak arra, hogy a könyvnek „illata”, míg a számítógépnek zaja van”. A Platán Könyvtár felkészült erre a szolgáltatásra?

Véleményem szerint megvan a helye és szerepe az e-könyveknek, sokáig fognak párhuzamosan egymás mellett élni a papíralapú könyvekkel. Sokan utazás közben, a tanulmányaikhoz olvasnak e-könyveket. A forma, az eszköz változhat, a lényeg az olvasás.

7. Vajon hangoskönyvek is kölcsönözhetők?

Egyre többen kölcsönöznek hangoskönyvet, folyamatosan gyarapítjuk ezt a dokumentumtípust. Az e-könyvek kölcsönzése, még nem megoldott nálunk, ennek technikai és jogi feltételeit még ki kell alakítani.
  
8. Olvastam valahol, hogy nyáron könyvekkel telepakolt, nyitható, utcai könyvszekrényt állítottak fel több helyen a HÉV megállóban. Ezt nagyon jó ötletnek tartom. Vajon innen is kölcsönözhetők a könyvek? 

Ez egy érdekes megoldás, igazán könyvcsere akcióról van szó. Ez nem kölcsönző, bár kivehetők a könyvek, de azt kérjük, hogy aki kivesz egy könyvet, az hozza vissza elolvasás után a könyvet, vagy tegyen egyet a helyére. Tehát hozzon otthonról egy olyan könyvet, amit már elolvasott, nincs rá szüksége,
Szeptember végén a Szentlélek téren is felállítunk egy szabadtéri könyvszekrényt, ez lesz a harmadik Óbudai Könyvmegálló.

 

Köszönöm az interjút és sok sikert kívánok Önöknek a könyvtári munkához.


 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. október 02. kedd, 11:20