Málta - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Málta PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2010. április 22. csütörtök, 20:35

  

Milyen nyelven beszélnek? A cikk végén megtudhatjuk azt is, hogy milyenek a máltai emberek.

 

 

 


Málta a brit nemzetközösség tagja. Három lakott és 2 lakatlan szigete van.

A Földközi tenger közepén, Szicília és Afrika között fekvő szigetország. Kis mérete ellenére természeti szépségek és kultúrtörténeti emlékek gazdag kínálatát nyújtja.


Málta a Földközi tenger egyik gyöngyszeme, testvérszigetei Gozo és Comino, rengeteg történelmi látnivalót nyújt. Nincs  olyan hét, hogy ne lenne a sziget valamely településén tradicionális ünnepi felvonulást.alt


Láthatunk itt Stonehenge-hez hasonló megalitikus templomokat, félelmetes erőd-rendszert, romantikus óvárosokat, lenyűgöző barokk és reneszánsz palotákat. Málta településeinek többségét a Jeruzsálemi Szent János lovagrend építette, ezért olyan egységes a sárga homokkőből épített városok arculata.

A természeti szépségek közül kiemelkedik a Máltai Kék Barlang és a gozói „Tenger ablaka”. Aki Gozón jár, nem hagyhatja ki a Málta jelképének tartott Azúr ablak megtekintését. Ez nem más, mint egy körülbelül harminc méter magas partfal egy kiszögellése, amin az évezredek alatt a tenger munkája nyomán hatalmas rés keletkezett. Ezen az "ablakon" keresztül gyönyörű kilátás nyílik a tengerre, a háttérben meghbúvó félszigetekre, szigetekre. Lebilincselő a látvány.alt

 

A kikötők képét sokszínű hajók és csónakok teszik derűssé. A kellemes éghajlat és a kristálytiszta tenger olyan hellyé teszik Máltát, ahol öröm eltölteni a vakációt.


A máltaiak angolul és máltai nyelven beszélnek, amely az arab egy dialektusa olasz, francia, spanyol és angol szavak keverékével.


Fővárosa Valetta, városnézéskor megelevenedik a középkori történelem. 

Egyetlen európai város, amely műemlékvédelem alatt áll. A várost szimmetrikusan tervezték, hogy megvédhessék a fenyegető török támadásoktól, könnyítsék a menekülést és védőfalakkal erősítették meg. A Baracca-kertekből csodás kilátás nyílik a világ egyik legnagyobb természetes kikötőjére. Óvárosban van a Szt. János székesegyház, ahol Caravaggio oltárképét láthatjuk,itt temették el a lovagrend nagyjait is.

 

Házakon méhsejtekhez, fecskefészekhez hasonlítanak a fabalkonok, ezek arab hagyományokat idéznek.alt

 

Angol típusú baloldali közlekedés van, de legjobb lovas kocsival bejárni a városközpontot. Gyalogosként óvatosnak kell lenni, hiszen a járdáról lelépve itt nem balról, hanem jobbról várhatjuk a kocsikat, ezért nagyon fontos a gondos körültekintés. Ugyancsak problémát okozhat a magyar autóvezetőknek a nálunk megszokott „jobbkézszabály”, amely itt természetszerűleg „balkézszabályra” módosul.

 

Milyenek a máltai emberek?


„ A máltai ember őszinte és nyitott, intelligens, dolgos, megbízható, jó kereskedő, ismeri a hagyományokat, vallásos, vendég- és gyermekszerető.”

Amint egy Máltán járt magyar újságíró megfogalmazta: valami póz nélküli szívélyesség jellemző rájuk, ami hazájuk egyéb adottságai mellett, jót tesz a turizmusnak. És azok, akik a turistákkal kapcsolatba kerülnek, nemcsak szívélyesek, barátságosak, de ami megfizethetetlen, nagyon megbízhatóak is! Egy igaz történet, melyen csak mi, magyarok csodálkozunk:

 „Mikor utazik vissza uram? – kérdi a szálloda halljában a taxis a frissen érkezett vendéget.

Mához egy hétre.

Oké, kilencre itt leszek!

Nem ír fel semmit. És egy hét múlva ott van. Kilencre….” alt

 

scroll back to top