Afgán étlap. Rizsben az igazság. - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Afgán étlap. Rizsben az igazság. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Trautman Balázs.Magyar Honvéd 2008. XIX.évf.12.sz.   
2010. április 19. hétfő, 19:05

 

A magyar katonák Afganisztánban hazánktól teljesen eltérő étkezési szokásokkal és persze ételekkel, italokkal találkozhatnak.

 

 

Az étkezések rendje például a reggelire és a vacsorára épül, a főétkezések között kisebb étkezésekkel.

 

alt

Az ételeket általában a földön ülve fogyasztják el, egy közös, nagyméretű tálból. Fontos szabály, hogy étkezésnél csak a jobb kezüket használják, hiszen a bal – „tisztátalannak” is nevezett – kéz más célokra szolgál.

A család általában együtt étkezik. Ha azonban férfiak vendéget fogadnak, akkor a nők külön helyiségben esznek.


Tálalva.


Az étkezések előtt kötelező a rituális kézmosás, majd egy nagy terítőre tálalják a főételt. Ennek elfogyasztása után egy imával megköszönik Allahnak az ételt, végül gyümölcsöt, cukorkát esznek és az elmaradhatatlan teát kortyolgatják. Európai ember számára igen szokatlan a földön ülve, kézzel enni az ételt.

 

Az afgánok híresek a vendégszeretetükről. A CIMIC- műveleteknél gyakori személyes találkozók esetében ügyelni kell arra is, hogy nagyfokú udvariatlanságnak számít, ha elutasítják a felkínált ételeket vagy a teát.

/ Megj.: a CIMIC – művelet lényege a cikk végén található /


Az afgánok – az iszlám törvényei szerint – nem ehetnek olyan hasított páros patájú négylábú állatokat, melyek nem kérődznek, így nem ehetnek sertést sem. Fő húsforrásuk a birka, a kecske, a marha, a bivaly és a pulyka, de a vadhúst is előszeretettel fogyasztják.


Az állat húsa akkor nem fogyasztható egy mozlim számára, ha az állatot megölésekor nem véreztették ki, s közben nem hangzott el az „Allah Akbar!”

/”Allah a legnagyobb”/ kifejezés.


Frissítőként fekete és zöld teát isznak, amit sok cukorral és kardamonnal / az ánizshoz hasonló, mentolos fűszer / ízesítenek.


Ízek.


Az ételek ízesek, az afgánok sok fűszert használnak. Tipikus afgán ételek pl. a lepény, azaz az afgán kenyér, vagy a birkazsírral, zöldségekkel kevert, erősen fűszerezett főtt rizs, illetve a kebab / fűszeres húsdarabok nyárson/.


Afganisztánban nem ünneplik a karácsonyt, de szintén decemberben van az iszlám vallás egyik legnagyobb ünnepe, a háromnapos Eid el-adha. Ez az ünnep Ábrahám engedelmességét szimbolizálja Allahhal szemben; a pátriárka megmutatta, hogy kész feláldozni a fiát is. Ilyenkor a muzulmán közösség jótékonykodik. Aki megteheti, hogy áldozati állatot vásároljon – fejenként egy birkát vagy néhányan közösen egy tevét vagy marhát, – áldozatot mutat be.

A feláldozott állat húsának egészét vagy nagyobbik részét azután a szegények között osztják szét.


CIMIC életmentő funkciója: a civil – katonai kapcsolatok szakembereinek feladata a csapatok adott küldetésének támogatása. A térségbe kivezényelt erők a CIMIC, akik azon dolgoznak, hogy elősegítsék a térségben a stabilitást.  A NATO – CIMIC – alaptanfolyamot a hollandiai NATO CIMIC kiválósági központ akkreditálja. A tanfolyamon külföldi és magyar hallgatók vettek részt. A munkát francia, olasz és amerikai oktatók segítették.


A CIMIC munka elsősorban magas intelligenciát, jó kommunikációs készséget és beleérző készséget követel meg a katonáktól. A kötélidegzetről, a mérhetetlen türelemről és az angyali nyugalomról már nem is szólva. Bárhol akadhat olyan szituáció, amivel még soha senki sem találkozott.    

                                                                       alt  

 

scroll back to top