Fontos tudnivalók az arab országokba utazók számára. 8.-ik rész - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Fontos tudnivalók az arab országokba utazók számára. 8.-ik rész PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   

 

A viselkedéskultúrával kapcsolatban néhány alapszabály elsajátítása szükséges.

 

 

 

 

A vendéglátóink lakásában vagy irodájában látott dolgokat dicsérni csak mértékkel szabad / ez a vendéglátó jó ízlését támasztja alá / de, ha túlzásba visszük, az problémát okoz, mert ősi szokás szerint fel kell ajánlani a megcsodált tárgyat a vendégnek, ami mindkét fél számára kellemetlen pillanatokat eredményezhet.

alt

Tilos a sertéshús / Szaúd-Arábiában /, illetve az abból készült készítmények
/ de saját célra lehetséges Egyiptomban / továbbá az alkoholtartalmú italok bevitele és fogyasztása.


Nyakláncot lehet viselni, de a vallási ellentétek miatt a dávidcsillagot nem nézik jó szemmel.  Karláncot a férfiak ne viseljenek, mert azzal homoszexuálisnak tekintik őket.


Virágot ne vigyen senki sehova, ugyanis férfinak nem adunk virágot, hölgyekkel pedig hivatalosan nem találkozik.
Az alkohol fogyasztása és bevitele szigorúan tilos Szaúd-Arábiába. Ne kérjünk sört se, ne hozzuk zavarba a vendéglátókat.
A nők, a nők társaságában elvegyülhetnek. A vacsoraprogramok kizárólag férfiak számára szerveződnek. Üzletkötéskor a nők nincsenek jelen.


Ha nő kezdeményezi a kézfogást, a férfinak kötelessége ezt fogadni.
Szaúd-Arábiában nők egyedül nem mozoghatnak az országban, náluk férfi nővel nem foghat kezet.
A mecsetekbe történő belépés, továbbá a két iszlám szent hely, Mekka és Medina meglátogatása nem muszlimok számára tilos!


Az iszlám színe a zöld. Ha hölgy van a tárgyalódelegációban, jól veszi ki magát, ha zöld színű ruhát hord. Az arab országok többsége kiemelten kezel bizonyos színeket, ilyen a zöld, amelyet a Korán szerint kedvelnek a muszlimok. A második helyet a kék szín foglalja el. Ez az életet jelentő víz színéből is fakadhat.


Szigorú vallási szabályok miatt a viselkedési és öltözködési normák, különösen a nők számára, rendkívül konzervatívak Szaúd-Arábiában. Az utcán az európai nőknek is kötelező a bokáig érő, a karokat is eltakaró fekete lepel és a kendő viselése.


A fotózás és videózás nyilvános helyen lehetséges. Bevásárlóközpontokban és katonai objektumok közelében tilos!
A vallásos muszlimok, – de különösen a nők – idegenkednek a fényképezéstől. Szülői engedély nélkül nem szabad gyermeket megörökíteni.

Az arab világ szabálygyűjteményében, a Koránban a következő olvasható:

„Ha köszöntöttek, akkor nála jobbat vagy legalábbis ugyanazt köszönjétek vissza.” Ez nemcsak a köszönésre vonatkozik, hanem az iszlám vallás és kultúra szabályainak a tiszteletben tartására is. 
 

 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. július 07. szerda, 19:40