Báli "tánczrend" a XIX. századból - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Báli "tánczrend" a XIX. századból PDF Nyomtatás E-mail
Írta: L.Kiss Anna www.papiruszportal.hu   
2012. január 27. péntek, 16:13


tancrend2.jpg

 

Mi is a táncrend valójában? "Klkakkos-frakkos-lakkos férfiúk kérhették egy táncra a fodros,bodros leánykákat."

 

 

 

 

A táncrend története még a reformkorba nyúlik vissza, virágkorát a dualizmus korában élte. /Az első fennmaradt táncrend egy bécsi juristabálból származik az 1830-as évekből./

A kiegyezés után az Osztrák-Magyar Monarchiában feléledt a nagy báli hagyomány. Bécs mellett Pesten is nyüzsgő társadalmi élet folyt. A farsangi báli szezon a jogászbállal indult, majd minden egyesület és foglalkozási ág megtartott a saját bálját. A báli időszakot általában a jelmezes művészbál zárta.
b_300_160_16777215_0___images_stories_100_4728.jpeg untitledtáncrend.bmp
A táncrend a bálok hagyományos kelléke volt, eleinte egyszerű virágmintás kivitelezésben készült, később azonban igazi remekművekké váltak.

A XIX. század utolsó harmadában és a 20. század fordulóján már könyvkötők, ötvösök, díszműiparosok készítették. Anyaguk rendkívül változatos volt,  papírból, bársonyból, selyemből, bőrből készültek.

A bálozó hölgyek a táncrendjüket vagy már a bál előtt megkapták, vagy a bejáratnál lévő tálcáról vehették el, olykor a vacsora menükártya mellé helyezték el számukra.

A táncrend, tulajdonképpen egy programfüzet. Tartozott hozzá egy apró ceruza is, mellyel a bál kiemelkedő táncosainak felsorolása mellé pl. keringő, polka, francia négyes, csárdás, a táncot felkérő gavallér nevét jegyezték be. Rovataiba a bálozó hölgy írta oda, hogy melyik táncot kinek ígérte. A francia négyest a hölgy a partnerével már előre megtanulta, mert azt nem lehetett a táncparketten rögtönözni.

b_300_160_16777215_0___images_stories_tanczrendek_01.jpeg b_300_160_16777215_0___images_stories_zwack-tancrend.jpeg

A táncrendet a hölgyek egy kis zsinóron függő akasztó segítségével rögzítették a ruhájukhoz vagy a legyezőjükhöz.

A táncrendet illet betartani, és ha egy hölgy azt állította, hogy betelt a táncrendje, az igazi úriember azt nem ellenőrizte.


"Példa a Pestmegyei Bál 1894.január 27-i táncrendjéből:

Szünet előtt: Csárdás, Keringő, Négyes I.Tipegő és Lengyelke, Négyes II.

Szünet után: Csárdás, Négyes III., Keringő és gyorspolka, Csárdás virradatig"

b_300_160_16777215_0___images_stories_operabal-magyar1.jpeg 

"Harisnyák díszítése: New-yorki hölgyek divatba hozták, hogy a kivágott czipők felett kilátszó selyem harisnyákon bálok alkalmával arannyal és szines selyemmel hímzett monogrammokat alkalmaznak.  - 1889."

 

/Tandem Grafikai Studió  "Tánczrendek" c. könyvéből 1027 Budapest,Bem József u. 22. E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. /
 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. február 01. szerda, 19:50