Az üzletasszonyok, mire figyeljenek oda .......5.-ik rész - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Az üzletasszonyok, mire figyeljenek oda .......5.-ik rész PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   

 

Az üzletasszonyok, a hivatalos tárgyaláson mire figyeljenek oda az iszlám országból érkező tárgyaló partnerek társaságában?

 

Az un. Öböl-országokból érkező arab vendégekkel igen nehéz egy nőnek együtt dolgoznia. Ennek több oka van: mindenesetre másodrangúnak tekintik a nőket, a tárgyalást például addig el sem kezdik, amíg a férfi tárgyalópartner meg nem jelenik – hiába közlik, hogy a nő a főnök. Más a helyzet Egyiptomban, Líbiában, Algériában, itt az átmenet fokozatai érvényesülnek a „szigorúan iszlám” és az európai szokások között, ott a nők magukban is tárgyalóképes személyek.

altHa egy menedzser hölgy elkíséri főnökét és az arab vendégeket egy találkozóra, akkor viselkedésében legyen visszafogott. Ne nyújtson előre kezet, ne érintse meg a férfi vendéget a karjánál. Ne helyezze a saját személyét előtérbe, öltözködése is komolyságot sugározzon. Kizárt a mély dekoltázs, a fedetlen kar, a miniszoknya, az ujjatlan blúz viselése, valamint a test idomainak kihangsúlyozása. Ha a külföldi partnernél folynak a tárgyalások, a hölgyek fején legyen kendő ez idő alatt is. Ez főként Szaúd-Arábiára és Iránra vonatkozik, Egyiptomban nem szükséges.

Férfiaknak szóló figyelmeztetés: ülés közben óvakodni kell a lábak keresztbe tételétől, illetve a cipőtalpak személyek felé tartásától. Ennek oka, hogy az araboknál a cipő a tisztátalan tárgyak egyike, s annak a beszélgetőpartner felé mutatása sértés: a partner semmibe vételét jelzi! 

 


  

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. június 30. szerda, 20:19