Amit illik tudni a szalvétahasználatról - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Amit illik tudni a szalvétahasználatról PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2009. június 29. hétfő, 19:40

 

49264.jpgA szépen megterített, virággal díszített ünnepi asztalnak elmaradhatatlan tartozéka a művészien hajtogatott damaszt szalvéta. Étkezés közben ne hadonásszunk, mert előfordult, hogy a szalvétát valaki lesöpörte, majd az asztal alá bújva megkereste. A szöveg végén további történetek is olvashatók.

 

 

 


b_300_160_16777215_0___images_stories_szalveta_szalveta1.jpeg


A textilszalvéta használata Európában a 15. századra vezethető vissza. Az udvari asztaloknál a száj és a kéz törlésére meleg kendőket szolgáltak fel, amelyeket gyakran illatosítottak is.

A szalvéta használata a 19. század elejétől a polgári körökben is divatba jött. Gyakran lehet látni régi képeken, ahol az akkori lakomák résztvevői nyakuk köré tekert kendővel védték a ruhájukat.

Manapság a szalvétákat diszkrétebben használjuk. A szalvétát / asztalkendőt / az étkezés elején, amikor az asztalnál helyet foglalunk, azonnal szétterítjük az ölünkben. Szalvétát a teríték mellett hagyni, vagy összehajtott állapotban használni nem szabad. Az étkezés végeztével, amikor felállunk az asztal mellől - de nem előbb - laza csomóban összefogva terítékünk baloldalára helyezzük. A szalvétát használat után nem illik sarkosra hajtogatni. Ugyanis ha valaki így helyezi el a szalvétát, a diplomáciai protokollban ez azt jelenti, hogy nem ízlett az étel és a vendéglátók csodálkozó tekintettel fogják nézni a vendéget.


b_300_160_16777215_0___images_stories_szalveta_szalveta2.jpeg


Nagyon dekoratív, amikor az asztalkendő színéhez harmonizáló damasztszövetből készült szalvétát hajtogatnak művészi módon, melyek közül nagyon szép a "csúcsos legyező", a "liliom" vagy az "orchidea" forma.

A hétköznapi életben is tegyünk minden étkezés alkalmával papírszalvétát a terítékhez. A gyerekek már kiskorukban tanulják meg azt, hogy étkezés közben a szájukat meg kell törölni. Etekintetben nagyon fontos az un. "otthonról hozott" példa. Sajnos a felnőttek sincsenek mindíg tisztában a szalvéta használat illemtanával. Nézzünk erre néhány példát:

Amit egyesek a szalvétával "művelnek" az asztalnál, az szinte kabarészámba megy.

Volt olyan vendég, aki a díszétkezésnél az "oszlop" formára hajtogatott szalvétához hozzá sem nyúlt. Mindenki az ölébe tette, ő nem, ő csak nézegette.

Egy másik vendég az ölébe tette, de mint az összegyűrt zsebkendőt, összenyomkodva az ölében tartogatta.

Egy másik, hadonászás közben lesöpörte az asztalról, majd az asztal alá bújva megkereste.

Volt aki "köténynek" használta. Behajtogatta a zakója alá, lefogta vele a nyakkendőjét.

Van amikor a "süveg" formájú szalvétába papirszalvétát tekernek. Ez azt a célt szolgálja, hogy a hölgyek a rúzsos szájukat ebbe töröljék bele.

Állófogadás alkalmával papírszalvétával díszítik az asztalokat, s innen vesznek el a vendégek a kistányérjukra szedett ételekhez.

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2009. június 29. hétfő, 20:36