A protokoll múltja, jelene és jövője. IV. rész - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
A protokoll múltja, jelene és jövője. IV. rész PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Összeállította: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   

b_300_160_16777215_0___images_stories_konferencia1.jpegAZ ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉLETI VISELKEDÉSKULTÚRA.

A családi viselkedéskultúrából indul ki egész életvitelünk, melynek segítségével erősíteni kell az erkölcsi értékek tiszteletét.

Ha valakinek nincs lehetősége arra, hogy mindezt a családi környezetében megtanulja, ezt könyvekből is elsajátíthatja, megvan benne az érdeklődés a téma iránt.

 

Az elmúlt évtizedekben az illemkódexek előírásait sajnos feleslegesnek tartották. Nem véletlen, hogy napjainkban egész nemzedékek képviselőinek okoz gondot a kulturált viselkedési szabályoknak a megismerése és gyakorlati alkalmazása.

Szerencsére egyre többen felismerik, hogy a társasági és az üzleti élet illemszabályainak ismerete előnyt jelent számukra, amikor a helyzettől függően mindkettőt egyformán tudják alkalmazni.

A kulturált viselkedési szabályok között vannak alapvető szabályok. Ezek – a teljesség igénye nélkül -  a következők: köszönés,  bemutatkozás,  bemutatás,  névjegy,  kézcsók,  pontosság,  telefonálás, virágküldés szabályai, dohányzás,  vendég ültetése a gépkocsiban stb.

 

Felmerül a kérdés, hogy miért van szükségünk az általános- és közéleti viselkedéskultúra ismereteire.

Ezek az ismeretek képessé tesznek minket a magabiztos fellépésre és arra, hogy a kommunikációra, a lényegre tudjunk koncentrálni.

  

Az illemszabályok jövője

  

A viselkedéskultúra a modern társadalom alapköve, szükséges a békés együttéléshez.

Az illem követelményei általában nemzetköziek. Ha megfigyeljük és összehasonlítjuk a világ különböző illemszokásait, azt látjuk, hogy az alapok mindenütt egyformák.

 

A cél hasonló: zavartalanná tenni az érintkezést az emberek között részben meggyőzés, részben példa útján. Lehet, hogy egységesedni fognak bizonyos formák, vagyis a kapcsolattartás formai elemei. A kulturált társadalmi kapcsolatokra  száz év múlva is olyan nagy szükség lesz mint napjainkban.

 

Mint minden munkához, - amit inkább hivatásnak érez az ember, - bizonyos „megszállottság” kell. A női természet igen alkalmas az apró részletek kidolgozására, ellenőrzésére. Itt még közrejátszik az is, hogy a nők gondoskodási hajlama nagyon alkalmassá teszi őket az ilyen jellegű feladatok ellátására.

  

Minden rendezvényszervező és protokollos erkölcsi alapelve: a kölcsönös figyelem egymás iránt, mert a jó szándék minden vendégnél elismerésre talál. A szervező magatartása tükrözze a kellő szakmai és általános műveltséget, a jó ízlést és a kiegyensúlyozott lelkialkatot. 

 

 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2013. november 14. csütörtök, 13:30