A parfümőr - Zólyomi Zsolt - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
A parfümőr - Zólyomi Zsolt PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szabados Enikő - Fodor Éva fotó   

Illatok, emlékek c. cikk
 

"Az első szerelmünk illatára mindíg emlékezni fogunk."

 


Mit jut eszedbe arról, hogy:

Emlék
Egy versailles-i idősotthonban végeztem egy kísérletet. 100-103 éves emberekkel olyan alapanyagokat szagoltattam, amelyek száz éve is léteztek. Egy 103 éves férfinak olyan illatot sikerült mutatnom, aminek hatására előtört legelső emléke. Elmesélte, hogy 3 éves és a nagypapája mellett áll, tehenet fejnek az istállóban és ő érzi a sajtár szagát, amibe a tehéntej frissen, melegen spriccel. 100 évvel korábban történt dolgokra emlékezett vissza. Fantasztikus élmény volt!

Gyermekkor
Gyönyörű gyermekkorom volt! A nagymamám háza Miskolcon, a csodálatos kert jelenik meg előttem, ahol annyi fontos dolog történt velem, az ódon falak, a titokzatos indák.

Szülők
Édesanyám agysebésznek, vagy más komolyabb pályára szánt.

Szerelem
Az egy nagyon szép dolog.
Szaglás
A levegővel az orrunkba felszívott illó anyagok molekulái a szaglás receptorainak segítségével az orrüreg hátsó-felső részén elhelyezkedő 2-3 négyzetcentiméteres szaglóhámra kerülnek. A molekulák feloldódnak a hámot borító rétegben. Az ezen elhelyezkedett szaglósejtek átadva a szaglóidegnek az ingerületet, végül az agy több területére is eljuttatják azt. Elsődlegesen az agy érző központjába, míg egy másik pálya a nagyagy homloki lebenyébe jut, s végül egy harmadik pálya az úgynevezett limbikus rendszerbe viszi. Ez utóbbi határozza meg többek között az érzelmi hangulatot és jelentős szerepe van a memória folyamataiban is. Ezért képesek bizonyos illatok felidézni gyerekkorunkat vagy más emlékeinket. A vizsgálatok szerint az emberek 10000 különféle szag megkülönböztetésére képesek.
Parfüm születése
A parfüm története több, mint ötezer éves. A latin per fumum kifejezésből ered a szó, jelentése: a füstön át. Érthető, hiszen a legelső "parfümök" egyike az a tömjén volt, amit az egyiptomiak füstáldozatok bemutatásához és halottak bebalzsamozásához használtak. Később az egyiptomiak, görögök, rómaiak fürdővizük, ruhájuk illatosításához is használtak már illatos olajat, míg az arabok az illatos vizükkel nyerték el a háremhölgyek kegyét. Az inkák halottaikat illatkivontatokkal balzsamozták be, az aztékok pedig erős illatszerek belégzésével végeztek aromaterápiát.

Az első alkoholos alapú parfümöt "Magyar Királyné Vizének" (Eau de la Reine de l'Hongrie) nevezték. Ez tulajdonképpen borpárlat volt rozmaringgal aromásítva. Egyszerre volt illatszer és gyógyító szesz is. A nevével ellentétben azonban nem magyar, hanem francia eredetű találmány volt. Az elnevezést a legenda szerint onnan kapta, hogy Nagy Lajos magyar király édesanyja, Erzsébet egy levelében a rozmaringos borpárlat csodálatos, gyógyító erejéről írt, ugyanis saját köszvényének gyógyítására használta.
 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. augusztus 11. szerda, 10:56