7.rész: Meglepetés program, amire senki nem számított - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
7.rész: Meglepetés program, amire senki nem számított PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin Fotó: Novák József   
2011. február 12. szombat, 09:36

 

altNovember 19-én 20 órai kezdettel fogadásra került sor az Országház Vadász termében.  A vendégek el voltak ámulva az Országház szépségétől, a korona látványától. Fel-alá sétáltak, fotózták a főlépcsőházat, a szobrokat és mindent, amit csak lehetett. Nagyon elegáns ruhában voltak felöltözve a hölgyek és a férfiak egyaránt. Ők tudják, hogyan kell az alkalomhoz illően öltözködni.alt


A fogadást követően a főlépcsőházban készült számos gyönyörű fotó, melynek készítője Novák József volt.
 


Virágh Szabolcs, a Grafic Line Kft.társtulajdonosa, aki szponzorként vett részt a Kongresszuson, ezt a meglepetés programot a következőkben foglalta össze:

A Magyar Kormány meghívására Budapestre érkezett a Szentegyházi Gyermek filharmónia 140 tagú zenekara és kórusa Haáz Sándor karnagy vezetésével, aki azt mondta a fárasztó nap végén: „Ez az a nap, amiért egy zenetanárnak érdemes élni.”

Történelmi nap volt ez az együttes életében is, hiszen ki gondolta volna, hogy egy napon három alkalommal énekelhetnek a Magyar Parlamentben?!
Gyönyörű élmény volt a délelőtti próba a Felsőházi Teremben. Székely népviseletbe öltözött gyerekek a politikusok helyén üldögélve, és székely népdalokat, majd Szózatot, Himnuszt énekeltek. Természetes könnyedséggel szállt a dal. Talán csak felnőtt korukban fog bennük tudatosodni, hogy milyen esemény részesei voltak abban a pillanatban.

 
Az első fellépésre dél körül, a hármas – spanyol, belga, magyar - EU elnökségi trió Házelnöki átadási ceremóniája után került sor. A parlamenti lépcsőn és annak pihenőjén páratlan látványt nyújtott ennyi színes ruhás mosolygó gyermek.
Sokáig váratott magára a küldöttség, ezért Haáz Sándor, szellemes huncutsággal, a zenészekkel elindította a vonósok halk pengetésével az Örömóda dallamát. Megértve a tréfás célzást, hirtelen megnyílt a delegációs terem ajtaja. Bájos, átéléssel teli előadásuk elbűvölte a Házelnöki küldöttségeket. Erre az alkalomra egy „El Vito” című spanyol gyermekdalt is megtanult a kórus, mely emóciókkal teli fogadtatásra talált.

A második szereplésre a Székely Nemzeti Tanács bevonulása után került sor. A parlamenti lépcső megtelt a mintegy háromszáz főnyi küldött sereggel.  A 140 főnyi Gyermek filharmónia tiszta gyermekhangjával vegyülve, méltóságteljesen hangzott fel a Magyar és a Székely Himnusz.
Szikár, sokat megélt barázdált székely arcokon könnycseppek gördültek alá. Ilyet még nem hallott a Parlament épülete, mióta áll! „Föl, föl vitézek a csatára” szólt a buzdítás. Fotó: Novák József

altalt
Az időpontok Gondviselésszerű egybeesése tette lehetővé a harmadik fellépést. Az esti órákban tartotta Díszvacsoráját a XI. Nemzetközi Protokoll Kongresszus, melynek szervezői között Fili-barátok is voltak. Haáz Sándor, és a Házelnök Kabinetfőnökének rugalmassága lehetővé tette, hogy este 9 után, már hosszabb, mintegy 30 perces koncert hangozzék el. A közönség a széles földkerekségről verbuválódott, így alkalom nyílt a magyar-székely zenekultúra gyöngyszemeinek bemutatására. A vegyes repertoárban felhangzott több székely népdal, majd „Üdv rád és házad népére…..”,  „Piros szivárvány koszorúzza az eget”, „Boldogasszony Anyánk”, Händel Messiás, „Föl, föl vitézek…..”,  „ El Vito, és a többiek.
Felszabadult ünneplés és ováció fogadta a produkciót, a jórészt latin nyelvterületről érkező hallgatóság körében.
alt
Jómagam régen hallottam ennyi bravó kiáltást, vastapsot - szinte eufórikus hangulatba kerültek a magyar és külföldi vendégek, akik ünnepelték a székely fiatalokat. Valóra vált egy álom, ezen a napon, lélekben a székely gyermekek határozták meg a HÁZ hangulatát. 

Elérhetőségük: www.fili.ro
Sok más koncertről is láthatók beszámolók:  http://www.gyermekfilharmonia.hu
 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2011. április 14. csütörtök, 14:54