2.rész Diadém - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
2.rész Diadém PDF Nyomtatás E-mail
Írta: szűr Krisztina stylist-oktató www.stylestebook.hu   

 

Diadem

 

A diadéma perzsa királyi fejszalag. Mai értelemben, bizánci közvetítése által a diadém görög-latin szóként ismert, ékköves fejdíszt, homlokéket, pártát jelent.

 

DiademNyitott, abroncsszerű koronát jelöl. Rögzítése beépített fésűvel, csipesszel, vagy selyem megkötővel történik. Leginkább láthatatlanul simul a hajba. A diadémot általában a földdel párhuzamosan viseljük, formájában a fejpántok és babérkoszorúk stílusát eleveníti fel. Így formájában elválik a fejre merőlegesen viselt hajráfoktól és az elől kis merőleges kiemelkedéssel rendelkező tiaráktól is. A diadém körben egyforma pánt, a legősibb koronapánt-forma, ami létezik. Készülhet nemesfémből vagy utánzatból kövekkel, gyöngyökkel, de virágból is. Lehet merev és lágyabb hatású is. 

MIRE ÜGYELJÜNK? A diadém hangsúlyos, történelmi sugallatú ékszer, stílusban kiválóan meg kell alkotni hozzá a teljes esküvői öltözéket. Ügyeljünk a rögzítésre is – súlya okán nem biztos, hogy fix. Elsősorban sima, egyszerű vagy kibontott hajakhoz illik. Különösen érdekes lehet színes kövekkel.


MIHEZ VALÓ? Kövekből, fémmel kombinálva extravagáns, pompázatos esküvői kellék, de ha virágból készült koszorúként jelenik meg, lehet romantikus hatása. Pirinyó fülbevaló, minimális nyakék való hozzá. Kivágott ruhához a legcsinosabb. A fejre kerülhet fátyol is, melyet a diadém szorít le középkori stílusban.

 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. február 15. szerda, 06:48