1. rész Esküvői fejdíszek reneszánsza - kultúrtörténettell - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
1. rész Esküvői fejdíszek reneszánsza - kultúrtörténettell PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szűr Krisztina stylist-oktató www.stylestebook.hu   

 


DiadémAkár esküvői kellékként, akár más ünnepélyes alkalmakra hordjuk őket, a különleges köves fejdíszek – tiarák és diadémok – napjainkban reneszánszukat élik.

 

 

 

A királyi esküvők különleges dísze a tiara, melyet kiváló ékszerészek, a heraldikában, az ókor és a reneszánsz stílusában is jártas szakemberek készítenek el. Old Hollywood nem csak történelmi filmjeihez készíttetett utánzatokat, hanem emelkedett ünnepségeket ábrázolva, sztárjai fejére is díszeket tett, az elegáns hatást emelendő. A mai alkalmi és esküvői fejdíszek, melyek már tollas, szizál csodák is, nem csupán a régi korok emlékeit idézik fel, hanem inspirálódnak az olyan filmek stílusából is, mint a Szerelmes Shakespeare vagy a Titanic.

A diadémok, tiarák mint fejékszerek, és a tollas, selyemvirágos hajdíszek vagy capletek és más anyagból készülő fejékek, kistestvérei a fejet jobban fedő és egyben védő kalapoknak. A kalap - definíciója szerint - kemény, formázott fejfedő, általában karimával. Európában a XII.-XIX. századig csak a férfiak viselték. Először csak magas rangú körökben volt jellemző, és a puha kiképezésű fejfedőkhöz (főkötő, sapka) viszonyítva a hatalom szimbóluma volt: viselőjének jogérvényesítő képességét fejezte ki. 
Diadém b_300_160_16777215_0___images_stories_images.jpeg Diadém
A múlt századok női fejfedői túlnyomó részben lágyak voltak, ma inkább a sapka kategóriájába sorolhatnánk őket. A manapság kisbabák fején fodrosodó „főkötők” (capotte, Schute, cornett) pld. előnytelen formájuk ellenére hosszasan tartották magukat, s csak a XIX. század végére mentek ki a fiatalok divatjából. Az idősebb polgárasszonyok a főkötőt hordták még 1900 körül is, míg az alacsonyabb társadalmi rétegek a fejkendőt részesítették előnyben.

KIRÁLYI STÍLUSOK
A diadémok és tiarák történetéről szólván meg kell vizsgáljuk a királyi ékszereket is. A XIX-XX. században a brit uralkodók kapacitáltak abból, hogy Dél-Afrikából és Indiából ritka, csodálatos ékköveket tudtak beszerezni. Ma a brit uralkodóház egy egész sor tiarával és diadémmal rendelkezik, melyeket a soros királynőkön és menyeinken csodálhatunk meg. Legtöbbjük a kincstár tulajdona, és a királyi fők csak kölcsön kapják. Erzsébet királynő kijelentette, hogy egyszer majd magán- és királyi kollekcióját is átadja a múzeumoknak, hogy bemutathassák a népnek. Ugyanakkor sok tiara megjelenik aukciókon is, az egyik, Fabergé által tervezett darab például 400.000 ezer fontos kikiáltási áron szerepel napjainkban a Sotheby’s katalógusban.

Esküvői kalap b_300_160_16777215_0___images_stories_diadem1.jpeg Esküvő kalapban
ESKÜVŐI FEJDÍSZEK

Lapunk tematikájához híven most vegyük szemügyre azokat a stílusokat, melyek fejdíszként szóba jöhetnek az esküvőre. Ugyan „csak” egy kiegészítő a sok közül, de mint olyan, a fejdísz is képes emelni és lerontani az esküvői öltözék pompáját. A esküvői fejdísz olyan, mint egy szépen becsomagolt ajándékon található masni. Hozzátartozik az öltözékhez, kiegészíti, de nem űbereli azt. Kiemeli az ara arcának szépségét, ugyanakkor kényelmesnek, fixnek kell lennie.

FÁTYOL

Mózes könyvében is olvashatunk a fátyolról - Ábrahám szolgája meghozza a menyasszonyt fia, Izsák számára. „És monda a szolgának: Kicsoda az a férfiú, a ki a mezőn elönkbe jő? A szolga pedig monda: Az én uram ő.  Akkor fogta a fátyolt és elfedezé magát.”
Fátyol Fátyol 
A fátyol a keleti kultúrákból származtatható. Mit is jelképez a fátyol? Szádi ezt írta: Vagy rejtsd el az arcod, legalább bajt se kavar/Vagy vágyra tüzelj, s gyújtsd fel a házat, de hamar!/Nem fér meg a szűzi élet és a nagy szerelem/Nyílj meg, vagy a függönyt szemeden varrd be hamar!"

Az esküvők kellékeként a fátyol ma leginkább a női finomság kifejezése, éteri hatást fokozó kellék, a tradíció tiszteletének jele, és így a legtöbb menyasszonyi ruha elengedhetetlen kiegészítője. A hagyományok szerint a régmúlt időkben az „érintetlenséget”, szűziességet demonstrálta: a menyasszony fedett arccal lép az oltár elé, mert vőlegénye a házasságkötés előtt nem láthatja őt, amíg az apa át nem adja őt a jövendőbeli férjnek. Az előre elrendezett házasságok esetében, amikor a vőlegény gyakran nem igazán ismerte menyasszonyát, a fátyol felhajtásával ellenőrizte, hogy tényleg azt a hölgyet kapja-e, akinek a kezét megkérte. A menyasszony korának és egészségi állapotának ellenőrizhetőségét szolgálta az a rendelet is, hogy a smink, kendőzés szigorúan tilos volt. A fátyol felemelése „Isten színe előtt” a férfi szerelmének elfogadását is jelezte. A fellibbenő fátyol jelentése – a szűzhártya szimbólumaként – a beteljesedett nász jelképe.
A hosszú esküvői fátyol örök, soha nem megy ki a divatból, és a legfenségesebb képet mutatja, ahogyan a menyasszony az oltár felé lépked. Az 1990-es évektől Magyarországon is visszatért az esküvő királyi, néha túlzó pompája, és ezzel együtt a káprázatosan hosszú és díszített fátylak, művészi kontyok divatja is. Templomi esküvőhöz nem is választhatunk szebbet! A fátyoldivat igen sokat változott az évszázadok során: tették a fej tetejére vagy tarkóra, a kontyba tűzték, vagy csak beborították a fejet, formázott sapkaformát és csuklyát, ágaskodott mint egy párta, és volt már habos is, mint a vattacukor. A XIX/XX. század fordulóján például a hosszú csipkefátyol volt a divat, melyet a mai módihoz hasonlóan hátul a kontyba tűztek, és hosszú első része az arcot is elfedte egészen az első, oltár előtt elcsattanó hitvesi csókig. A fátyol az első és második világháború korában, a hadi esküvők esetén egyetlen esküvőre utaló jel volt, a pár útiruhában esküdött. Az 1920-as évek módija a sapkaszerűen homlokra húzott, pártaszerű rövid fátyol, a már rövidebb, akkor divatos, derék nélküli ruhához. Az 1940-es években visszatért az esküvő „fénye”, a fátyol mint állandó kellék megmaradt, csak úgy habzott a fej körül, ám a ruhák néha-néha rövidebbé vagy puritánabb díszűvé váltak az 1950-60-as években, és ezzel együtt a fátylak is egyre inkább mellékszereplőkké váltak. Az 1970-es évek viráglányai lázadtak a konvenciók ellen: inkább hordtak puhakarimás esküvői kalapot vagy virágkoszorút, mint az „ósdi” fátylat. A 80-as évektől egymás mellett kezdett élni több divattrend is: fejék, fátyol, virágdísz.

A polgári esküvők nagy száma miatt, és a protokoll-előírások változása miatt ma el is maradhat a fátyol, de lehet egyedi stílusa is. Anyaga elsősorban tüll, ámde lehet csipke és organza is, színe fehér vagy pasztell, vagy akár színes bordűrös is. A menyasszonyi fátyol lehet egészen rövid, földig vagy könyökig, ill. az ujjak hegyéig érő. A rövid menyasszonyi fátyol előnye, hogy könnyű és nem takarja el a ruhát. A hosszú fátyol eltakarja a vállakat, és könnyed hullámokban hullik a földre. A szegélyét díszíthetik gyöngyök, hímzések vagy csipke.

A fátyol lehet egyrétegű, de állhat több rétegből is, melyek átraffolásával újabb stílus jön létre a ceremónia végeztével. A fátyol szabása, szegélyezése és díszítése mindig harmonizál a ceremónia stílusával is. Illeszkedik ugyanakkor a ruha anyagához és stílusához formavilágában, díszeiben is. A legjobb, ha a ruhával egyszerre választjuk ki. A fátyol keretezi az arcot, azonban nem lóghat bele, nem jó, ha kifedi annak részeit. Ügyeljünk az árnyalatra – hó- vagy törtfehér - és a díszekre is. Gyöngyös ruhához egyszerű, maximum csipkeszegélyes fátyol való. A strasszos ruhához megfelelő az apró köves fátyol. Ha a ruhán rózsamintás csipke van, azonos virágos fátylat tegyünk mellé. Vigyázat: a díszített fátyol nem tűri a sok ékszert, bazárinak hathat.
Fátyol Fátyol b_300_160_16777215_0___images_stories_3156_on_b.jpeg b_300_160_16777215_0___images_stories_12321838971vgQ9e.jpeg
MIRE ÜGYELJÜNK? A fátylat elsősorban láthatatlan műanyag fésűvel rögzítik a kontyhoz – fésüléskor a profi fodrász egy olyan stabil pozíciót alakít ki a hajban, ahol a fátyol súlya nem húzza a fejbőrt, de nem is fenyeget kipotyogással. A rövidebb hajakhoz hajráffal rögzített fátylat ajánlunk. A csipeszekkel rögzített fátyol körülményes, sokszor csúnyák, láthatóak a csipeszek, és nem is elég fix a tartása.

MIHEZ VALÓ? A fátyol a klasszikus esküvő kelléke, elsősorban a templomi ceremóniák kiegészítője. Nagy, királynői megjelenésű ruhákhoz szinte kötelező. Polgári esküvőre vagy romantikusabb, lágyabb anyagú ruhákhoz gondosan válasszunk, hogy a finom megjelenést ne tegye tönkre egy nagy anyaghalmazú, merev és színpadias fátyol.
Aki nem szeretne fátylat viselni, választhat különféle stílusú fejfedőket, díszeket, bokrétákat vagy capleteket, diadémot, tiarát, dísztűket.
Vegyük sorba az egyes típusok előnyeit és hátrányait.

 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. február 14. kedd, 06:38