2. rész Esküvői hangulat szerint. Klasszikus - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
2. rész Esküvői hangulat szerint. Klasszikus PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szűr Krisztina stylist-oktató   

 

klasszikus stílus

 

Vajon hogyan definiálhatnánk a klasszikus stílust? Hazánkban tipikus forma: konzervatív, tradicionális, esetleg régimódi?

 

 

A hazánkban legelterjedtebb esküvői ruhastílus az abroncsos, korzettfelsős, fehér ruha, esetleg némi hímzéssel, gyönggyel vagy strasszal kivarrva. A stílust akár más, jelenleg Európa nyugati felén már megjelent stílusokkal is kontrasztba állíthatjuk oly’ módon, hogy azt mondjuk, ez az a stílus, amely nem alakot követő, mely nem szabadon omló anyagból és semmiképpen nem színes alapanyagból készül. Ilyen szempontból, akár egy képzeletbeli statisztikát nézve, kimondhatjuk, hogy a klasszikus stílus hazánkban a legelterjedtebb. A klasszikus stílus mindenképpen merevebb kiképzésű, aládolgozott anyagrétegekből álló, a XIX. század női eszményét megjelenítő stílus, tehát ebből a szempontból a lehető leghagyományörzőbb. Kidolgozásának köszönhetően erőteljesen formálja az alakot. Korzett felsője merevítők vagy halcsont segítségével emeli a mellet (esetleg alápárnázott mellrésze dúsítja is), karcsúvá formálja az alakot, mivel erőteljesen fűzi a derékrészt. A szoknya manapság már nem drótkosár által áll el sugarasan a testtől, hanem többsoros tüll alsószoknya tartja. A szoknya gyakran egy merevebb alapból (szatén, taft) és a rádolgozott több rétegű, átlátszó (tüll, organza, chiffon) felsőszoknyából tevődik össze. A felsőbb rétegeket meg lehet fogatni szimmetrikus vagy aszimmetrikus díszekkel, melyek kitűzők és virágok is lehetnek.

klasszikus stílus klasszikus stílus

A „habcsók” szoknya ma nagy divat ezen a stílusirányzaton belül, ilyenkor körbe-körbe egy egy részen megcsippentik az anyagot, mint egy dunyhát, így körben pontszerűen „bekapott” habos részekből áll. A szoknyához kapcsolódhat deréktől vagy a szoknya meghosszabbításaként uszály is. Az ilyen ruha, mivel formálja és így nem láttatja sem a test természetes vonalát, sem nem áttetsző, bizton nevezhető konzervatívnak is. A korzettes/abroncs-szoknyás stílus divatot követő alfaja a finom pasztell színekből készített ruha, ill. a sejtelmesebb felsőrésszel, vagy ujjakkal, aszimmetrikus ujjal, drapézott vagy csavart felsővel készült ruha. A klasszikus stíluson belül jellemző még a kifejezetten „ártatlan” hatású egyberuha, derékban szűkített, mellben svejfolt változata, finoman kifelé tartó A-vonaló szoknyával. Az ilyen ruha sem mellőzheti azonban az alsószoknyát és szintúgy merevebb, gyakran fényesebb alapanyagból készül. Díszei hímzések, kövek, ízlés szerint. A klasszikus, avagy „királylányos” ruhák nagy része asszonyos, kissé öreges hatású, pláne egy fiatal arccal, kislányos testalkattal. Éppen ezért gyakran kifejezetten pejoratívan, lebeszélő szándékkal mondom stylist szemmel, hogy van olyan fajtája ezeknek a ruháknak, melyek túl régimódi viseletek, urambocsá’ divatjamúltak. A ruha és a „körítés” megválasztásánál egyébként is ügyelni kell arra, nehogy giccses legyen a látványos helyett, vagy hogy ne proccossá váljon az esküvő kiállítása a nagyvonalúan elegáns helyett!

Sok ruhatervező éppen a megújulási kényszer miatt - ugyan megtartja a korzett+abroncs-szoknya fazont - igen kreatívan ötvözi a romantikus vagy már-már extravagáns stílust is a klasszikuson belül. Az ilyen ruhák merészebb felsőkkel vagy díszítésekkel operálnak, az anyagok színével és struktúrájával játszanak. A szoknyák sokszor kevésbé szélesek, anyaguk kevésbé merev, de a ruha összképe mindig tradicionálisan „szabott” és rendezett. Az egész megjelenés megtervezett, kimódolt, így bármennyire újszerű fazonú is egy klasszikus ruha, a bohémság vagy extravagancia hiányzik belőle.

A klasszikus menyasszony férfi kísérője a szmokingos vagy zsakettes vőlegény. Az ara ruhájához - ha nagyon nagyvilági - egyszerű fekete-fehér szmokingos összeállítás való, vagy fehér zsakettes stílus. Ha a ruha pasztell színű, akkor ezüstszürke vagy arany zsakett is szóba jöhet, ill. a szmokingmellény lehet pasztell színű. A designer öltönyök és speciálisabb ceremónia-fazonok (pld. cutaway) már jelmezbállá degradálják az esküvőt. A klasszikus ara egy ilyen esküvőn középpontban van! Ha ilyen stílust választ, szándékosan teszi és tegye! Mindenki más árnyékban marad mellette, visszafogott ruhastílusával a vőlegény is csak asszisztáljon!
 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. március 21. szerda, 07:00