3. rész Modern - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
3. rész Modern PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szűr Krisztina stylist-oktató   

 Modern esküvő stílus

A modern esküvőről a letisztult, keresetlen, egyszerű jelzők jutnak eszünkbe. Tágabb értelemben a túlságosan kopár dekoráció és androgün ruha miatt a stílus rideggé, lelketlenné is válhat.

 

A modern esküvőket igen sokszor olyan párok választják, akiknek terhes a nagy pompa, a hatalmas termek, és mind a romantikus, mind a klasszikus stílustól ódzkodnak, mert giccsesnek és eltúlzottnak tartják. Ugyanakkor esküvőjük általában nagy vendégsereg előtt zajlik és nem is feltétlenül kerül kevesebbe, mint másfajta válfaja.

A modern esküvő legfőbb érdeme és stílusjegye pontosan az a fajta nonsalansz, fesztelenség, amivel az esküvőt egy jó ízlésű „átlagos” ünneppé varázsolják. A menyasszony ruhája gyakran a polgári szertartásokon megszokott rövidebb ruha vagy kiskosztüm.

Az esküvőre csak apró fátyol utal, de gyakorta helyettesíti ezt is fehér tollbóbita vagy hetyke toque-kalap. Az ékszerek elég modernek, opálos vagy gyöngyös szettek, nagyobb méretű láncok. Ha hosszabb ruhát választunk, akkor testet követő, alsószoknya nélküli, merevebb anyagú és szabottabb ruhák közül választunk. A modern stílus élesen elválik a klasszikustól, hiszen távol áll a múltat idéző „műtárgy-szerű”, nőies jelmezektől, de ugyanilyen élesen elválik a romantikus stílustól, mert határozottan „felnőtt” nőt mutat, így a romantikára jellemző röppenő anyaghalmaz és pasztellség kizárt.
Modern esküvő stílus Modern esküvő stílus
A bájos és szende szó hiányzik a ruhát illető jelzők közül. Rokonságot az extravagáns stílussal mutat, amennyiben érdekes alapanyagok, merész szabásvonalak is jellemezhetik. A színek terén is előfordulhatnak merészebb választások. Ugyanakkor a modern jelző pontosan azért illik az ilyen fajta esküvőre, mert nagyon „mai” és a modern kor nőtípusának való forma. Határozott, gyakran üzletasszony hölgy és elfoglalt, üzletember párja tartja meg így menyegzőjét. Ezért aztán az extravagáns stílus felé oly’ módon határolhatjuk el, hogy míg az extravagáns esküvő enyhén polgárpukkasztó, kihívó, és ezáltal művi is, ami még inkább kötheti hatásvadászata alapján a klasszikus stílushoz, a modern esküvő kicsit visszafogott, rejtőzködő, és nem kívánja az ifjú párt előtérbe helyezni! A ruha mindig „korrekt” - nem mutat túl sok testet! Formája nagyonis köznapi, nem látványos, persze alapanyaga lehet igencsak drága, a tervező pedig világhírű - ez az ú.n. understatement hatás, azaz a hivalkodás hiánya!

A modern menyasszony kísérője, leendő férje attól függően, hogy mennyire hosszú és nőies a ruha, lehet egy drága anyagból készült, csodás esésű és perfekt szabású férfiöltöny, inggel, nyakkendővel. A szmoking és változata fehér zsakettel is erre az esküvőre való. Ünnepélyesebbek lehetünk egy fényes crash blézerrel, designerholmival is, és megfelelő lesz a háromrészes öltöny is plasztronnal. A retro-hatású öltönyök, mint a cutaway, ide sem valók. A vőlegény itt méltó párja a menyasszonynak, mindketten kivételes eleganciával és ízléssel öltöznek fel. Éppen ezért a vőlegény sem vehet fel túl látványos darabokat, mert ezzel túlöltözné kedvesét. A színes ton-in-ton összeöltözés a felek között is óvatosan kezelendő: egy óarany menyasszony és óarany kedvese inkább romantikus, drámai hatást ér el, ami elveszi a modern esküvő lényegét: a keresetlen és feszélytelen ünnepi jelleget.
 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. március 21. szerda, 07:10