Számunkra feltünő a kézzel evés szokása...7.-ik rész - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Számunkra feltünő a kézzel evés szokása...7.-ik rész PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin.Fotó: Konkoly-Thege György   
2010. szeptember 16. csütörtök, 18:25

 

 

Számunkra feltűnő a kézzel evés szokása, még a legelőkelőbb éttermekben is.

 

 

Ez régi hagyomány, az indiai ételek nagy része eleve úgy készül, hogy puszta kézzel is könnyen fogyasztható legyen. Figyeljünk arra, hogy csak jobb kézzel nyúljunk az ételhez!
Kézmosás céljából étkezés után kis tálkában citromszelettel illatosított meleg vizet hoznak.
Az ételválaszték lehet indiai, kínai vagy kontinentális. Ez utóbbi európait jelent és jobban járunk, ha bármelyik másikat választjuk helyette.

 
Az indiai konyha alapja a rizs. Kitűnően készítik. Kizárólag olajjal főznek. Sok és számunkra különleges fűszert használnak. A legjellegzetesebb a curry, amely nem egyéb, mint többféle porrá tört fűszer keveréke /erős feketebors, szegfűbors, szegfűszeg, cardamon, paprika, gyömbér, kömény/. A speciálisan elkészített indiai ételek alapanyaga a zöldség, a hal, a rák, a csirke, a metélt tészta, a bárány, az ürü.


A jellegzetesen indiai étkezés csirke – vagy bárányhúsból főzött levessel  kezdődik, majd a vallási előírásokat követve kerül sor a kizárólag vegetáriánus, vagy húst is tartalmazó fogásokra rizzsel, zöldséggel. Kávé helyett gyakran teával fejezik be az étkezést.
Az európaiak számára tanácsos a csapvíz helyett ásványvizet, üdítőitalokat fogyasztani! 
 

scroll back to top