Politikai etikett hozzátartozóknak - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Politikai etikett hozzátartozóknak PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Interjú dr.Vámos Lászlónéval. Megjelent, a Helyi Téma 2011.március 30.-i számában   
2011. április 11. hétfő, 06:08

 

altBajba kerülhet, aki nem ismeri a protokollt!

 

Politikusaink, közjogi méltóságok munkaidejük nagy részét és gyakran magánéletük pillanatait is kamerák kereszttüzében töltik. Látjuk ruházatukat, gesztusaikat, halljuk, mit és hogyan mondanak, miként viselkednek egy-egy helyzetben. A szakember szerint viszont a hozzátartozóikra is komoly feladatok hárulnak.

 
- Politikusaink hozzátartozóinak tisztában kell lenniük az általános és közéleti viselkedéskultúra szabályaival,továbbá el kell sajátítaniuk a protokoll  és etikett ismeretét- nyilatkozta lapunknak dr Vámos Lászlóné. - Vigyázniuk kell a magánvélemények közlésére, diplomatikusan kell válaszolniuk a hozzájuk intézett kérdésekre . A politikus közéleti személy, erre a feladatra a nyugati országokban tudatosan készítik fel az egyéneket, mert egészen másféle viselkedésmódot kell elsajátítaniuk, mint civilként. Egy magas rangú személy hozzátartozójának, jellemzően feleségének ugyanannyi és ugyanolyan szabálynak kell megfelelnie, mint magának a politikusnak.


Természetesen  számos pozitív példával is találkozhatunk.  Makray Katalin, aki férjével, Schmitt Pál köztársasági elnökkel, már az elnöki kinevezése előtt diplomatafeleségként beutazta a világot, kiválóan megoldja a protokollal  összefüggő  feladatokat.


Lévai Anikónak sem jelent problémát egy ilyen kihívás, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök nem először van kormányon. Ha valaki nem ismeri a nemzetközi protokoll szabályait, akkor különféle problémái adódhatnak. Ortodox zsidó rabbinak, vagy a hazánkba látogató ortodox zsidó vendégnek, hölgy ne nyújtson kezet, mert  vallási okokból nővel nem fognak kezet. Amikor királyi felséggel találkozik egy politikus, akkor tudnia kell, hogy például II. Erzsébet angol királynőnek nem nyújthat kezet, tilos megcsókolni a kezét,  nem lehet őt megszólítani és nem lehet beszélgetést kezdeményezni vele, ám ha ő kérdez, válaszolni kell - mondta el lapunknak Vámos Lászlóné aki szerint, a hölgyek öltözködéskultúrájával az a gond, hogy  nem tudnak különbséget tenni az utcai és hivatali öltözék között.
BdE
 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2011. április 11. hétfő, 06:23