Néhány gondolat az iszlám kultúráról 1. rész - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Néhány gondolat az iszlám kultúráról 1. rész PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   

 

 

Az arab kultúra az iszlám kultúrát jelenti, mely különbözik az európai kultúrától.

 

 

 

Az arab világban az iszlámot nem egységesen értelmezik, differenciált régióktól, országoktól, vagyis a különböző érdekektől függően más és más oldala kerül előtérbe, vagy szorul háttérbe.

Mindenesetre még sokáig meghatározó aktív, befolyásoló tényező marad. De az, hogy az arab országok egymástól eltérő gazdasági-társadalmi típusuk ellenére mégis egy sajátos, specifikus törvényszerűségekkel és jellegzetességekkel bíró egységet alkotnak, az iszlám erejének köszönhető”.

alt

A Korán nem csupán egy vallásos szent könyv, hanem egyben az emberi magatartást, a társadalmi együttélést, az egyénnek más egyénekkel és a közösséggel szembeni kötelességeit, illetve jogait szabályozó törvénykönyv.
Az iszlám vallás megalapítója Mohamed próféta, aki 571-ben Mekkában született, mely a karavánutak fontos állomása, a hithű arabok zarándokhelye volt, ahol a Kábakőnek nevezett meteoritot imádták.

Mohamed elrendelte, hogy Mekka felé fordulva kell imádkozni, azóta a világ minden táján félmilliárd muszulim fordul naponta ötször arccal Mekka felé. Le kell teríteni valamit a földre magunk alá. Ez lehet imaszőnyeget, gyékény, törülköző vagy akár újságpapír is. Ha végképp nincs semmi eszköz, legalább tiszta legyen az imádkozás helye.

Természetesen a hivatalos program összeállításakor a napi ötszöri imaidőt nem kell figyelembe vennünk. Ha viszont igényt tartanak rá a vendégek, akkor teremtsük meg ennek a lehetőségét, ilyenkor illik magukra hagyni őket. Egy alkalommal megkérdezték tőlünk is, hogy melyik irányban található Mekka. Megmutattuk az általunk megítélt irányt, s annak megfelelően terítették le az imaszőnyeget.

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. július 05. hétfő, 18:53