Az európai kultúrától eltérő muzulmán szokások 2.-ik rész - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Az európai kultúrától eltérő muzulmán szokások 2.-ik rész PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   

 

 

A Korán szerint jobb oldali népek a muszlimok, ezért kell jobb kézzel kezet fogni, ételhez nyúlni, illetve bármit átnyújtani.

 

 

 

Kézfogáskor bal kézzel a partner könyökét vagy alsókarját meg lehet fogni, a kézfejét viszont nem. Nem szokás erősen „férfiasan” kezet rázni. A jobb kezes szemlélet miatt a fővendég helye a vendéglátó jobb oldalán van. Ennek figyelmen kívül hagyása sértésnek számít.

alt

 

Az arab férfiak szeretik a közvetlen testi kontaktust, ezért előfordul egymás csókkal illetése, vagy kézen fogva kísérése. Az ilyen csók esetén általában csak az arcukat érintik össze, s lehetőleg a fejkendőn keresztül. A vendéglátó a vendéget esetenként kézen fogva vezeti a helyére, vagy odasétál vele. Ezeket a szokásokat nem szabad félreérteni!

 

 

A vallási szigorúságáról ismert Iránban – a burkát viselő nőkhöz szokott férfiakban – a nadrágkosztümös nő látványa elitélést válthat ki akkor, ha az ráadásul szexis. Az arab országok többségében a nyílt viselkedésben ez nem megengedhető. Ezért tiszteletben kell tartani a hazánkba érkező vendégek erre vonatkozó erkölcsi felfogását is.

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. június 30. szerda, 20:25