Milyen időpontokban leng szabadon a zászló. 4-ik rész - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Milyen időpontokban leng szabadon a zászló. 4-ik rész PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Zoltán: Zászlók Vexillológiai Kiskönyvtár I.   


A zászlók általában csak jó időben, napkeltétől napnyugtáig lenghetnek a szabadban, de ha ki vannak világítva, akkor éjszaka is.

Egyes országokban bizonyos meghatározott helyeken a zászlók folyamatosan kint lengenek. Az Egyesült Államokban például az amerikai lobogó állandóan leng a Fehér Ház épületén elhelyezett árbocon, függetlenül attól, hogy az elnök Washingtongban van-e vagy sem. Ellenben a brit királynő zászlója csak akkor leng egy épületen, ha Őfelsége  benn tartózkodik. Magyarországon a Parlament tetején mindig leng a nemzeti zászló, de a brit parlament épületére csak ünnepnapokon, illetve ülésnapokon tűzik ki. Majdnem minden országban a kormányépületeket, állami hivatalokat, intézményeket az állami zászlóval díszítik.

Ha egy lobogó félárbocra van eresztve, az a gyász jelképe. A nemzeti zászlót nem  kell félárbocra ereszteni helyi gyász alkalmával. Ha a helyi /tartományi, városi/ zászló félárbocon van, a nemzeti zászló még lenghet mellette a csúcson. A rúdon elhelyezett zászlóhoz gyász-szalagot lehet kötni, de a lobogóhoz tilos. Ha a zászlót fordítva, a felső élével lefelé húznak fel, az ínség, a nyomor jele. A Fülöp szigeteken háború idején fordítva használják a nemzeti zászlót, az így felülre kerülő vörös szín a bátorság jelképe.

Egy nemzeti zászlót lendületesen, határozottan kell felvonni. Leengedni azonban lassan kell és meg kell fogni mielőtt talajt ér, majd össze kell hajtogatni. Ha több zászlót kell egymás után felvonni, akkor a saját nemzeti zászlóval kell kezdeni a szemlélő felé eső bal oldalon, majd folyamatosan a többit jobbra haladva. A leeresztés fordított sorrendben történik. Ha tartományi, városi zászlók is felvonásra kerülnek, minden esetben a nemzeti zászlóval kell kezdeni és utána lehet felvonni a kisebb területi egységekét. Olyan zászlófelvonás alkalmával, amikor azzal egy időben a himnusz is felhangzik, a zászlót lassan kell felvonni. Ilyen alkalom lehet a győztes sportolók éremkiosztása után a nemzeti zászló
felvonása illetve a himnusz eljátszása. Amikor nemzeti zászlót egy ceremónia részeként fel-, vagy levonnak minden jelenlévőnek tekintetével kísérnie kell azt. A katonai egyenruhát viselőknek tisztelegniük kell, az egyenruhát nem viselők csak felállnak. A férfiaknak le kell venni kalapjukat, de a nőknek nem.

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. december 05. vasárnap, 20:19