Hivatalos fogadás alkalmával mi a feladata a zászlóvívőnek? 5-ik rész - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Hivatalos fogadás alkalmával mi a feladata a zászlóvívőnek? 5-ik rész PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Zoltán: Zászlók Vexillológiai Kiskönyvtár I.   


Magas rangú, állami vendégek érkezésekor a hivatalos fogadás alkalmával egy disz-század is felsorakozik. A zászlóvivőnek a zászlót mindig magasan és szabadon kell tartania, sohasem leengedve, vagy vízszintesen. Ha több nemzeti vagy állami zászlót visz egy zászlóvivő szakasz, akkor a saját nemzeti zászlónak a menetirány szerinti jobb oldalon kell lennie, ha pedig több zászlót is visznek, akkor a saját zászlót a többi előtt, középen is vihetik.

Temetésen használhatják a nemzeti zászlót a koporsó letakarására, ezt különösen a magas rangú állami vezetők, vagy a fegyveres erők tagjainak halála esetén alkalmazzák. A kápolnában vagy templomban felravatalozott koporsót tilos letakarni a zászlóval. A zászlót nem szabad leereszteni a koporsóval együtt a sírba, és nem érintheti a talajt sem.

Egy nemzeti zászlót nem szabad ágyazásra, takaróként vagy ruhaként, illetve tilos reklámozási célra használni. Nem szabad megjelölni, megjegyzésekkel ellátni vagy bármit hozzákapcsolni. A törvényeknek és rendelkezéseknek intézkedniük kell azon személyek megbüntetéséről, akik helytelenül, ízléstelenül vagy illetlenül használják a nemzeti zászlót.

Ha nem használják, a zászlót össze kell hajtogatni és eltenni. A rúdhoz erősített zászlót össze kell tekerni és lehetőleg tokba helyezve lehet eltenni. A zászlót lehet foltozni, tisztítani vagy mosni. Egy régi vagy elhasználódott zászlót ki lehet állítani méltó körülmények között. Ha már nem alkalmas erre a célra sem, valamilyen méltóságteljes módon, például égetéssel, semmisítik meg.
 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. december 05. vasárnap, 20:20