Lordkancellár - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Lordkancellár PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2009. augusztus 03. hétfő, 19:24

 

Ismerkedjünk meg azzal, hogy mi a helye és szerepe a lordkancellárnak a brit alkotmányos berendezkedésben.

A Lordkencellár megszólítása: My Lord Chancellor

Ha valakit az a megtiszteltetés ér, hogy hivatalos delegáció tagjaként Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága fővárosába, Londonba utazik, akkor jó ha tisztában van a Lordkancellár /Lord Chancellor/ helyével és szerepével a brit alkotmányos berendezkedésben.


Ez a magas hivatal az elmúlt évezredben fokozatosan alakult ki, és a korona után a legrégibb állami intézmény az országban. A pozíció, bár időnként Nagypecsét-őrnek, /Lord Keeper of the Great Seal is nevezték/, 1255 óta létezik folyamatosan.

Az állami protokoll-listán a lordkancellárt csak a királyi család tagjai és a Canterbury-i érsek előzik meg.

A kormánykabinetben a miniszterelnök, annak helyettese és a pénzügyminiszter után következik.

A lordkancellár tagja a kormánynak és részt vesz a Kabinetnek a miniszterelnöki rezidencián /10 Downing Street/ hetente tartott ülésein.

Ami a lordkancellár parlamenti funkcióit illeti: ő a felsőház elnöke, amit valójában csak ceremoniális alkalmakkor lát el.

A lordkancellár igazságügyi funkcióit illetően mint az angol és walesi igazságügyi hatalmi ág feje /és különösen a polgári jog alkalmazásáért felelős személy/ egyszerre igazságügy miniszter és a legfelsőbb bíróság elnöke, azaz a hazai jogrendszerre lefordítva, mind a magyar igazságügy miniszter, mind a Legfelsőbb Bíróság elnökének partnere. Tehát ennek a hivatali beosztásnak nincs magyar megfelelője.

Számos feladatkörrel rendelkezik még. Személyes találkozás alkalmával ajánlatos megismerkedni ezekkel is.

scroll back to top