A közéleti magatartás néhány szabálya - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
A közéleti magatartás néhány szabálya PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2009. augusztus 03. hétfő, 19:31

A francia kódex valamikor a királyok számára egyetlen udvariassági tényezőt ismert: a pontosságot. A királyra nem vonatkozott a protokoll, miután ő mindenek felett állt. Az alattvalók sokféle módon fejezhették ki tiszteletüket a király felé, míg a királynak egyetlen lehetősége volt arra, hogy alattvalóival szemben udvarias legyen: ez volt a pontosság.

Egy híres hadvezér azt mondta egyszer: minden csatámat azért nyertem meg, mert negyed órával korábban készültem fel, mint az ellenség.

Az előzetes bejelentés nélkül való hivatalos látogatást külföldön /és általában itthon is / kerülni kell. Ezt a szabályt egyébként ajánlatos a magánéletünkben is betartani.

A pontosság a nemzetközi hivatalos kapcsolatok egyik legfontosabb szabálya, kifejeződik benne a partner tisztelete és a saját magunk megbízhatósága. A pontosság fogalma a nemzetközi téren és főleg a diplomáciában sokkal szigorúbban értelmezendők. A protokoll megkülönböztet - az alkalomtól függően
- percnyi pontosságot,
- megengedett késést, és
- meghatározott időpontok között való megjelenést.

A megbeszélt időpontban pontosan érkező látogatót megvárakoztatni nagyfokú udvariatlanság. Viszont ha a látogató a meghatározott idő lejártakor nem készül távozni, ez további programunkat borítaná fel, akkor - elfoglaltságunkra célozva,- nekünk kell udvariasan kezdeményeznünk a búcsúzást.

Percnyi pontosság kötelező a hivatalos tárgyalásokon, olyan hivatalos rendezvényeken mint a jegyzőkönyv aláírása, meghatározott szertartásrendet követő rendezvények stb.

A megengedett késés az alkalom jellegétől függően változik. Ültetéses étkezésre szóló meghívásnál pontosan illik érkezni, legfeljebb néhány perces késés fogadható el. /Az étel időre készül, ha nem szolgálják fel, veszít a minőségéből./ Ha távolabbról érkezünk és az utazási idő bizonytalan, inkább legyünk korábban a helyszín közelében, kerüljünk néhány háztömböt vagy várjunk a gépkocsiban amíg eltelik a pontossághoz szükséges idő.

A meghatározott időpontok közötti érkezés esetén a meghívó kezdési és a befejezési időpontot is megjelöli. /pl.18.00-tól 20.00 óráig/ Ilyenkor gyakorlatilag bármikor megjelenhetünk, illetve távozhatunk ezen időpontok között. De minimum fél órát illik a helyszínen tartózkodni. Az illendőség még azt is megkívánja, hogy ha lehet, az első húsz percben érkezzünk és legkésőbb a befejezési időpont előtt néhány perccel távozzunk. Nagy illetlenséget követ el az, aki egy követségi fogadáson a meghívóban jelzett időponton túl akar ott maradni. A meghívón jelzett befejezési időpontban távozni kell!
scroll back to top