Könyvtári szokások Ausztráliában - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Könyvtári szokások Ausztráliában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Az információ Balla Júliától származik   
2009. augusztus 28. péntek, 13:37

 

Dél – Ausztrália fővárosában, Adelaide-ben élő, kedves magyar származású hölgy, Balla Júlia vállalkozott arra, hogy megismertesse a magyar olvasó közönséget azzal: milyen feltételekkel kölcsönözhető ki egy könyv, vagy egyéb tárgy a város könyvtárából. Mint sok ausztrál ember, családjával bejárta a földrész közepétől végig a keleti tengerpartot / kb. 21 ezer km-t /, ahol útközben az első útjuk mindig a könyvtárak és az információs irodák voltak.Ausztráliában a könyvtárak ingyenesek és minden kikölcsönözhető. Ez az ingyenesség vonatkozik a könyvre, videóra, CD-re, DVD-re, játékra egyaránt.

 

 

 

 

alt

A könyvtárban tekintettel vannak a sok nemzetiségre is. Itt mindenféle nyelven találhatók könyvek, az egyik polcon még magyarul is van számos könyv! 
Azt hallottam, ha valaki olyan könyvet keres, ami nem található meg a könyvtárban,- azt még hét határból is -  előteremtik és beszerzik. Az Internet használata ingyenes a helyi lakosoknak a különböző könyvtárakban. Ennek időpontja különböző, van ahol negyed, vagy fél órát lehet igénybe venni, de telefonon is bejelentkezhet bárki, így akár egy órára is igénybe vehető az Internet. 

Érdekesség továbbá az is, hogy a nagyon kis vidéki könyvtárak egy nagy épületben együtt találhatók – nem falakkal elzárva – a helyi múzeumokkal vagy a kulturális központtal. Itt néhány számítógép is található. Mindenre jellemző a tág tér: utcákra, épületbelsőkre, áruházakra egyaránt.

 

 alt                                                                            
 
Sokfelé utaztunk Ausztráliában és azt tapasztaltuk, hogy a legjobb ingyenes Internet szolgáltatást a parlamenti könyvtár nyújtotta. Államonként más rendszer szerint működik az Internet igénybe vétele, de a kölcsönzés mindenütt ingyenes, mint már említettem, elsősorban a helyiek részére.
Minden könyvtár sokféle anyagi támogatást kap még olyan egyszerű formában is, hogy szűrt vizet, kávét a könyvtári dolgozóknak, továbbá a különféle és ismétlődő rendezvényekhez anyagokat, tárgyakat biztosítanak.
Az információt adó hölgy, egy un. Gyerek-klub programjában segít. Magyarul azt mondaná, hogy: kézműves foglalkozások gyerekeknek. Örömmel tapasztalta, hogy ezeket a foglalkozásokat nagyon komolyan veszik mind a gyerekek, mind a foglalkozást vezetők. Az érdekes programokra termet biztosítanak számítógépekkel és mindenféle, az alkotáshoz szükséges (szerinte nem olcsó) anyagokkal (tollak, ragasztók, különféle papírok, gyöngyök, kártyák stb.) az önkormányzat segítségével! A könyvtárakban nemcsak a könyvek megszerettetésére nevelik a gyerekeket, hanem az illedelmes szép beszédre is, a tisztaságra, a spórolásra / áram, víz /.
Más könyvtárakban nyugdíjasoknak is tartanak rendszeresen összejöveteleket. Emellett megtanítják őket a számítógépek ismeretére, használatára, fényképészeti ismeretekre oktatják az érdeklődőket, vagy egyéb programokkal segítik az embereket mint pl. nyelvoktatást tartanak díjmentesen a külföldieknek az önkéntes tanárok segítségével.

A könyvek, a CD-k kivétele teljesen automatikusan működik a könyvtárakban elhelyezett gépek segítségével.   Ha nem nyitvatartási órában viszi valaki vissza a kölcsönzött tárgyakat, akkor az utcáról be lehet dobni azokat egy belső ládába. A katalógusokban való kereséshez több gép is rendelkezésre áll. Otthon, az Interneten keresztül is lefoglalhat vagy előjegyeztethet valaki egy könyvre.

A könyvtárak szombaton és vasárnap is nyitva vannak az érdeklődők részére néhány órára. Rengeteg, elég drágán előállított szóróanyagot és ingyenes, színvonalas, gyerekeknek szóló tájékoztatót osztanak szét az információs asztalnál. Sokféle ingyenes újság is megtalálható.
Érdekesség továbbá az, hogy a negyedévenként kiselejtezett könyveket, CD-ket, videókat, szinte fillérekért, 50-150 Ft-ra átszámított értékben, vagy akár ingyen is megkaphatja bárki.
Előfordul, hogy a kikölcsönzött könyvvel vagy egyéb dologgal valaki nem tud elszámolni. Ilyenkor egy formanyomtatványt kell kitölteni, meg kell indokolni annak okát, majd a „békebíró aláírását kérve” lehet csak töröltetni a számláról.  

Az új könyvtári tag félévig ideiglenes kártyát kap. A könyvtári kártya a plasztik bankkártyához hasonlít, ebből lehet valakinek több könyvtárra vonatkozó is. Mindegyik kóddal működik akár a kölcsönzéshez, akár az Internet használatához egyaránt, vagyis a kölcsönzött tárgyakról egy leolvasó leveszi a kódokat és egy számlát kap az illető, amin minden adat fel van tüntetve, ezt nyilvántartja a gép. 
A könyvtárakba bárki beviheti a saját laptopját és használhatja a helyi hálózatról ott, ahol erre fel vannak készülve. A gyerekeknek külön elkerített teremrész található rengeteg hasznos könyvvel, játékkal, számítógéppel, fülhallgatóval stb.

Balla Júlia ezekkel az információkkal kívánta tájékoztatni a magyar olvasókat, mely szerint  itt minden könyvre és kikölcsönzött tárgyra vigyáznak. A könyvtárak tisztaságára ügyelnek, nem dobálják szét a szemetet. Bár az utcai tisztaság sajnos már a nagy városokra sem jellemző, falfirkák is vannak helyenként. Viszont egyes helyeken a falfirkát nagyon szigorúan büntetik, ez lehet pénz-, vagy börtönbüntetés is! Pl. Towswille-ben 7 év börtönre ítélnek valakit falfirkálásért!   
 

scroll back to top