4. rész - Fenntartható karácsony - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
4. rész - Fenntartható karácsony PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Orbán Ágnes újságíró. Fotó: Dr. Vámosné - Katalin   
2011. december 08. csütörtök, 10:13

alt

 

Ha nincs ötletünk az ajándékozásra, igyekezzünk megtudni szeretteinktől, minek örülnének leginkább. Ezzel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy barátaink, rokonaink szekrényének mélyén drasztikus mértékben csökkenjen a „kacat” kategóriába sorolható anti-használati eszközök száma.

 

 

Néhány ötlet környezetbarát ajándékra: „zöld” témájú könyv, komposztkeret, fonott vesszőkosár, vászon bevásárlószatyor, napelemes számológép, újratölthető akku (elem) és -töltő, bioélelmiszer, madáretető és odú, foszfátmentes tisztítószer, kertészeti utalvány, stb.

Vásárlási körútjainkra vigyünk többszöri cipekedésre alkalmas vászontáskát. Igyekezzünk a boltok polcain hagyni a „túlcsomagolt” árukat. Karácsony táján sok terméket előszeretettel adnak nagyobb, díszesebb borításban, amivel a pénztárcánkból is többet húznak ki a gyártók, és hulladék is több keletkezik. Egyazon termék többféle módon csomagolt változata közül válasszuk a kisebb, kevesebb, környezetkímélőbb kiszerelésűt.

alt alt 
Az ajándékokat ne papírba, sztaniolba és társaikba rejtsük. Csomagolhatunk masnival átkötött textilkendőbe; készíthetünk maradék anyagból tornazsákok mintájára ünnepi zsákocskát; vagy régi cipős dobozból - vízfesték, régi naptár, kivágott képek, stb. segítségével - díszdobozt. Vágott fa helyett vehetünk gyökeres, élő fenyőt, ami aztán az első enyhébb kora tavaszi napon elültethető a kertben, a telken, a gyerek óvodájában vagy a ház előtti parkban. De díszíthetünk csak néhány – fa aljáról levágott és vázába helyezett – fenyőgallyat is „karácsonyfa” gyanánt.

Eldobó palackokat és kombinált dobozokat kiiktatandó, keressünk visszaváltható kiszerelésű italokat, vagy használjunk gyümölcscentrifugát.

A lakás és a fenyő szépítésére válasszunk természetes anyagokból – textil, vessző, gyékény, agyag, üveg, papír, szárított virág, termés,  – készült díszeket.

alt
Ünnepek után szervezzünk „Újévi Cserebere Bulit” munkahelyen, iskolában. Jó alkalom arra, hogy a félresikerült – azaz a nekünk nem tetsző, túl kicsi/nagy, általunk használni nem kívánt, stb. – karácsonyi ajándékokat ne a szekrény mélyére süllyesszük (ahonnan később a kukába kerül), hanem elcseréljük egymás között.

Forrás: Humusz Szövetség

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. július 29. vasárnap, 15:46